η ιστορία της Κιθάρας στο Ωδείο Τέχνης Κρήτης
ο Νίκος Κατσαράκης, στη διάλεξη του ερμηνεύοντας μια σύνθεση για κιθάρα

Από που έρχεται η κιθάρα; πως πήρε και κατέχει αυτό το όνομα; ποιοι ασχολήθηκαν, την εξέλιξαν τεχνικά, ή έγραψαν έργα για το ιδιαίτερα δημοφιλές αυτό μουσικό όργανο;

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα εξέθεσε στο κοινό που βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου (5/11) στο Ωδείο Τέχνης Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο, ο κιθαρίστας Νίκος Κατσαράκης, στη διάλεξη με παράλληλα μουσικά παραδείγματα “Η ιστορία της κιθάρας”.

Οι πρόγονοι της κιθάρας μας έρχονται από τη περιοχή της Μεσοποταμίας, τόσο από το Ιράν, όσο και πολύ νωρίτερα από τους πολιτισμούς της μέσης ανατολής οι οποίοι στη συνέχεια με τη ναυτοσύνη και το εμπόριο διέδωσαν το μουσικό όργανο στον τότε γνωστό κόσμο.

Όμως η εξέλιξη της κιθάρας στη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα πέρασε μέσα από τους αιώνες της Ευρώπης και από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Πολλοί οι διάσημοι κατασκευαστές – μάστορες που εισήγαγαν ο καθένας μιαν αλλαγή στο όργανο και δεκάδες οι συνθέτες που συνέθεσαν ειδικά γι’ αυτό.

Η αποθέωση όμως της κιθάρας και η είσοδος της ως έννοια, ως άκουσμα ή ως μουσικό όργανο σε κάθε σπίτι, έγινε τον εικοστό αιώνα με την εξέλιξη των μέσων ενημέρωσης που έκαναν γνωστό και δημοφιλές το όργανο παντού.

η ιστορία της Κιθάρας,

Η εισήγηση ή μάλλον το μάθημα του Νίκου Κατσαράκη συνοδευόταν από σχετικές εικόνες και φωτογραφίες, αλλά και από επιλεγμένα μουσικά κομμάτια που έδιδαν την αίσθηση κάθε εποχής.

Ο Νίκος Κατσαράκης, που είναι απόφοιτος με Bachelor & Master σε Σολιστικό Κιθάρας του Πανεπιστημίου Mozarteum, στο Salzburg της Αυστρίας και έχει πολυάριθμες εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Όπως είπαν στην αρχή και στο τέλος της εκδήλωσης, οι κυρίες Παναγιωτάκη και Αρακαδάκη του Ωδείου Τέχνης Κρήτης, το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες διαλέξεις με γνωστούς μουσικούς και άλλων μουσικών οργάνων.

Το Ωδείο Τέχνης Κρήτης στο Facebook

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos