Η Κρήτη στη Φιλική Εταιρεία
Πλευράκης και Ζουράρις έξω από τη Φιλική Εταιρία στην Οδησσό

Στα ίχνη του μεγαλύτερου Κρητικού ευεργέτη, του Αντώνιου Φ. Παπαδάκη, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας πραγματοποίησαν κοινή εκδήλωση στην Φιλική Εταιρεία στην Οδησσό.

Η προσφορά του μεγάλου Κρητικού ευεργέτη αναδείχθηκε με εισήγηση του Α. Γενικού Δημητρίου Πλευράκη στη διάρκεια συνεδρίου που οργανώθηκε στις 27 με 30 Απριλίου στην Φιλική Εταιρεία στην Οδησσό, για τους εκπαιδευτικούς στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Καθηγητές Πανεπιστημίων και ειδικοί επιστήμονες από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν με τους εκπαιδευτικούς, ανταλλάξανε εμπειρίες και πρακτικές και σχεδίασαν μαζί το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης για χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι κατοικούν στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου ως και το Καζακστάν, διατηρώντας την Ελληνική γλώσσα και παράδοση εδώ και σχεδόν τρεις χιλιάδες χρόνια.

Η επιλογή της Οδησσού έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την  επανάσταση του 1821 και για τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεδομένου ότι η Οδησσός έπαιξε καθοριστικό ρόλο, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση του Ελληνικού ονείρου για παιδεία και ελευθερία.

Ο Αντώνιος Φ. Παπαδάκης, ο οποίος έδρασε και απέκτησε την περιουσία του στην Οδησσό, υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης της μεγάλης Κρητικής επανάστασης του 1866 και παράλληλα ο μεγαλύτερος μαικήνας της Ελληνικής παιδείας, αφού με την περιουσία του ίδρυσε και μέσω κληροδοτήματος συνεχίζει να αποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ενώ η τότε Ελληνική Κυβέρνηση προσέφερε για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών 20.000 δραχμές και ο Βαυαρός βασιλιάς Όθωνας 40.000 δραχμές, η προσφορά του Κρητικού μαικήνα ξεπέρασε το ύψος των 1.800.000 δραχμών και με σύγχρονες τιμές υπολογίζεται σε περίπου 15.000.000 ευρώ.

Ο Α. Γενικός της ΓΓΑΕ κ. Δημήτριος Πλευράκης δήλωσε ότι «πατάμε στα χνάρια γιγάντων οι οποίοι εκτός της συμβολής τους στην εθνική απελευθέρωση από τα δεσμά του κατακτητή σχεδίασαν παράλληλα και την εσωτερική απελευθέρωση από τα δεσμά του σκοταδισμού μέσω του ελληνικού πολιτισμού και της παιδείας».

Η Κρήτη στη Φιλική Εταιρεία
από την εκδήλωση στην Οδησσό

Ο παρευρισκόμενος υφυπουργός παιδείας, αρμόδιος για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, κ. Κώστας Ζουράρις, συγκινημένος από την παρουσία του στην πόλη που αποτέλεσε την αρχή του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, θύμισε τη ρήση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού «δεν έχω άλλο στο μυαλό μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα».

Την παράδοση του Παπαδάκη συνεχίζει όμως και σήμερα ένας σύγχρονος ευεργέτης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Φιλικής Εταιρείας Οδησσού, κος Παντελής Μπούμπουρας, ο οποίος βοήθησε οικονομικά στη διοργάνωση του συνεδρίου και προετοιμάζει τη δημιουργία Ελληνικού πάρκου με τις μορφές των Ελλήνων ευεργετών, στο κέντρο της Οδησσού, όπου η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως δήλωσε ο Α. Γενικός της ΓΓΑΕ κ. Δημήτριος Πλευράκης, φιλοδοξούν να οργανώσουν και άλλες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, που θα κορυφωθούν το έτος 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos