Η Κρήτη ταξιδεύει  Εγκαινιάστηκε, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, η έκθεση «Η Κρήτη ταξιδεύει, Αντικείμενα από τη Συλλογή Νικολάου Μεταξά του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου», στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναϊς» στο Γκάζι.
 
Τα εκθέματα προέρχονται από τη Συλλογή Νικολάου Μεταξά, προϊόν συλλεκτικής προσπάθειας 40 σχεδόν χρόνων του Νικολάου Μεταξά και της συζύγου του Θεανώς.
 
Ο γνωστός στην μεγαλόνησο συλλέκτης άρχισε να δημιουργεί τη συλλογή του γύρω στο 1960 στο Ηράκλειο Κρήτης και το 1997 τη δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο. Τμήμα ης Συλλογής είναι 680 εξαιρετικής σπουδαιότητας μινωικοί σφραγιδόλιθοι, οι οποίοι αποτελούν την μεγαλύτερη συλλογή σφραγιδόλιθων στον κόσμο.
 
Σήμερα η Συλλογή φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ενώ τμήμα της θα εκτεθί στην Αρχαιολογική Συλλογή Γαζίου Ηρακλείου κατόπιν επιθυμίας του δωρητή. Η συλλογή περιλαμβάνει 2229 αντικείμενα από τη νεολιθική εποχή μέχρι την ύστερη Αρχαιότητα και για πρώτη φορά ένα σημαντικό τμήμα της θα παρουσιαστεί στην Αθήνα.
 
Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν εξαιρετικά δείγματα όλων των περιόδων του Κρητικού Πολιτισμού, να γνωρίσουν και να κατανοήσουν την πολιτισμική εξέλιξη της Κρήτης από την 7η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ. 256 επιλεγμένα αντικείμενα της Συλλογής Μεταξά και πλούσο εποπτικό υλικό το οποίο θα πλαισιώνει την έκθεση.
 
Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες χρονολογικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει εξαίρετα δείγματα της προϊστορικής Κρήτης. Παρουσιάζονται αγγεία της Προανακτορικής περιόδου (2300-2100 π.Χ.) που προέρχονται από θολωτούς τάφους της περιοχής Μεσαράς στην νότια κεντρική Κρήτη, κυκλαδικά ειδώλια από μάρμαρο που αποτελούν τεκμήρια της έντονης κυκλαδικής επιρροής στην Κρήτη κατά την περίοδο αυτή, λίθινα αγγεία και σκεύη υψηλής καλλιτεχνικής αξίας από πολύρωμους φλεβωτούς λίθους, περιδέραια από ντόπιους και εισαγόμενους ημιπολύτιμους λίθους από την Αίγυπτο και την Ανατολή.
 
Ο Κάρολος Παπούλιας στα εγκαίνιαΕξέχουσα θέση στην έκθεση έχουν οι σφραγίδες, για τις οποίες είναι γνωστή η συλλογή. Ξεχωρίζουν οι δύο θαυμάσιες θηριομορφικές σφραγίδες που έχουν την μορφή αγκαλιασμένων ζώων, ίσως πιθήκων, και κεφαλής λέαινας. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα χάλκινα και πήλινα ειδώλια. Τα χάλκινα που απεικονίζουν ανδρικές και γυναικείες μορφές αποτελούν αφιερώματα ανδρών και γυναικών λατρων σε ιερά κορυφής. Τα πήλινα είναι ανθρωπομορφικά και ζωομορφικά και εκφράζουν τη δέηση και ικεσία των πιστών για τη μεσολάβηση της θεότητας.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εντυπωσιακές κομμώσεις των γυναικείων ειδωλίων της Συλλογής. Τον μινωικό πολιτισμό διαδέχεται ο ελληνικός, που αρχίζει γύρω στο 1100 π.Χ. και ο οποίος παρουσιάζεται στη δεύτερη ενότητα.
 
Η δεύτερη καλύπτει τα γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια και στην οοία παρουσιάζονται κεραμική των γεωμετρικών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, χάλκινα όπλα, πτηνόμορφους ασκούς, γυάλινα αγγεία, εξαίρετα χρυσά κοσμήματα και Ταναγραίες.
 
Έργα κεραμεικής, αγγειογραφίας, σφραγιδογλυφίας και μεταλλοτεχνίας, αντικείμενα λατρείας και σύνεργα καλλωπισμού, λίθινα και γυάλινα αγγεία, κοσμήματα, όπλα και σκεύη, αποτελούν σταθμούς για ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στο χρόνο, διαπλέοντας το Αιγαίο.
 
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίω απεύθυναν χαιρετισμό, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του «Πολυχώρου Πολιτισμού Αθηναϊς» κα Μαριλένα Μαμιδάκη-Κοκκινέα, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Πιερίδη κ. Τάκης Μαυρωτάς, η διευθύντρια Διεύθυνσης Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μαίρη Πάντου.
 
Η έκθεση που ξεκίνησε την Πέμπτη 6 Απριλίου θα διαρκέσει έως την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2006. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9.30-19:30.
 
α σημειώσουμε ότι η έκθεση διοργανώνεται από τον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναϊς, το Ίδρυμα Πιερίδη, την Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, την ΚΓ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρκλείου.
 
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos