Η  κόρη του Ληστή από το Γυμνάσιο Τουρλωτής
Η κόρη του Ληστή από το Γυμνάσιο Τουρλωτής

Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε μέσα από την κατάρρευση   τόσων αξιών και στις δυσκολίες στην παιδεία (έλλειψη δασκάλων, οικογένειες με παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας), υπάρχουν πάντα τα λαμπρά παραδείγματα που ξεχωρίζουν.

Ο λόγος για τους μαθητές του Γυμνασίου Τουρλωτής και την καθηγήτρια τους φιλόλογο Μαρία Μετζογιαννάκη.  Η «Μετζό» όπως την αποκαλούν με πολύ αγάπη τα παιδιά, ακούραστα εδώ και χρόνια και κάθε χρόνο ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις πάντα με ένα νέο έργο.

Κάθε χρόνο οι νέοι μαθητές που εισέρχονται στο Γυμνάσιο μαζεύονται γύρω της και μαθαίνουν το έργο, συνεργάζονται μεταξύ τους για τους ρόλους τους και όχι μόνο.  Οι μαθητές αυτοί που είναι από όλα τα βορεινά χωριά της Σητείας περιμένουν κάθε χρόνο το τέλος της σχολικής χρονιάς για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και την δουλειά τους στο σανίδι.

Ισως ακόμη και οι ίδιοι οι μαθητές δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το θέατρο είναι το δεύτερο σχολείο μας.  Είναι αυτό που αρχαίοι μας πρόγονοι πρόβαλαν και γέμισαν την Ελλάδα με θέατρα και εμείς καυχιόμαστε σήμερα ως απόγονοι τους.

Φέτος ανεβάζουν το έργο της ΄Αστριντ Λίντγκρεν μιας Σουηδής  σεναριογράφου παιδικής λογοτεχνίας, τα έργα της οποίας έχουν μεταφραστεί σε 85 γλώσσες και έχουν κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 100 χώρες.  Το έργο σε ελεύθερη μετάφραση της καθηγήτριας και με δεδομένα από την Κρητική κουλτούρα, είναι πολύ επίκαιρο, αφού δείχνει μέσα από την υπερβολή του, ότι οι γονείς θα πρέπει να αφήνουν ελευθερίες έκφρασης και αναζήτησης στα παιδιά τους και να τους έχουν εμπιστοσύνη να βρουν το δρόμο μόνα τους.

Οι μαθητές που συμμετέχουν είναι:

Συμμορία Μητσάρα
Μανουσάκης Γιάννης, Β’ Μητσάρας
Ιβάν Ιβάνοβ, Γ’ Γερο-Καράφλας
Τάνια Ρούσεβα, Γ’ Μήτσαινα
Δημητρίου Σπυριδούλα, Α’ Μαρία, κόρη του Μητσάρα
Ζαχαράκης Γιώργος, Α’ Κλέφτης του Μητσάρα
Κουρουπάκης Μάριος, Α’ Κλέφτης του Μητσάρα
Λαμπράκης Γιάννης, Α’ Κλέφτης του Μητσάρα
Συμμορία Παυλάρα
Μανουσάκης Αλέξης, Γ’ Παυλάρας
Καπνάκης Γιώργος, Β’ Πέτρος, γιος του Παυλάρα
Μαστοράκη Ανδρονίκη, Α’ Κλέφτης του Παυλάρα
Ιορδάνοβα Στεφανία, Α’ Κλέφτης του Παυλάρα
Θύματα κλεφτών
Κοϊνάκη Μαίρη, Γ’ Κυρία ‘Κοκκώνα’
Καψάλη Κωνσταντίνα, Α’ Κύριος Θησαυρούλης
Μετζογιαννάκη-Γιοστ Χριστίνα, Α’ Χωρικός

Εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις εκδίδουν και την εφημεριδούλα τους, που εκτός του ότι σχολιάζουν, καυτηριάζουν, ενημερώνουν, παίρνουν συνεντεύξεις,  από όλους τους κατοίκους των Βορεινών χωριών, περιγράφουν διαδρομές, εργασίες τους, γεγονότα και καταστάσεις της καθημερινότητας.  Οι μικροί δημοσιογράφοι μαθαίνουν να γράφουν και να δίνουν στο κοινό την αλήθεια, αυτό που όλοι έχουμε ανάγκη σήμερα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφάκας ευχαριστεί την καθηγήτρια Μαρία Μετζογιαννάκη, τους μαθητές, τον Γυμνασιάρχη Σάββα Καλέλη, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Τουρλωτής και κάθε άλλο που βοηθά στην προσπάθεια αναβάθμισης της παιδείας των παιδιών μας.

Προτρέπει δε όλους γονείς και φίλους να σταθούν αλληλέγγυοι σε αυτό το εγχείρημα, που σίγουρα θα αποδώσει καρπούς στο μέλλον στον τόπο μας.

Δέσποινα Κουρουπάκη

Αντ/δρος  Πολ. Συλλόγου Σφάκας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos