Η μεγάλη Παναγία δια μέσου των αιώνων
Σεργάκη, Παχυγιαννάκης, Φούσκης, Καραγιαννάκη

Νεάπολη και Μεγάλη Παναγία, Μεγάλη Παναγία και Νεάπολη, δύο λέξεις, έννοιες, σύμβολα αλληλένδετα ! Η πρώτη απόπειρα “κατάδυσης” στην ιστορία του εμβληματικού κτιρίου – εκκλησίας, έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, έγινε το Σάββατο (13/8), στην αίθουσα εκδηλώσεων της μητροπόλεως, μιας και ο καιρός δεν άφησε να γίνει μπροστά στην εκκλησία όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Η σύλληψη και υλοποίηση της εκδήλωσης ως και η παρουσίαση ανήκει στη δημοσιογράφο Άννα Καραγιαννάκη, σε συνεργασία βέβαια πρώτα απ’ όλα με τη Μητρόπολη, αλλά και με το δήμο Αγίου Νικολάου, όπως και με τους ομιλητές που συμμετείχαν.

Η μεγάλη Παναγία δια μέσου των αιώνων
Την εκδήλωσε άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος, παρούσης σύσσωμης της δημοτικής αρχής

Μεγάλη Παναγία, ομιλίες

Η Μαρία Σεργάκη, τέως προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Λασίθι, μίλησε για τη “Μεγάλη Παναγία μέσα στο χρόνο“, ερευνώντας και παρουσιάζοντας συνθήκες ίδρυσης του Καινούργιου Χωριού, το οποίο στη συνέχει μετονομάστηκε σε Νεάπολη και έμελλε για χρόνια να παίξει το ρόλο της πρωτεύουσας του νομού Λασιθίου, εξ ου και τα δικαστήρια μέχρι σήμερα, η έδρα της Μητρόπολης, αλλά και η όλη οικιστική εικόνα με τα αρχοντικά που ακόμα και σήμερα μαρτυρούν ένα άλλο επίπεδο λειτουργίας μιας πόλης που έβγαλε μια σειρά προσωπικότητες που διέπρεψαν μακριά της, δίδοντας όμως ότι είχαν και δεν είχαν στη πόλη που τους γέννησε, σε αντίθεση με το επίπεδο καφετέριας των σημερινών παιδιών της.

Η κυρία Σεργάκη αναφέρθηκε με πολλές λεπτομέρειες, για την Παναγία τη Φερμαλίνα που κτίστηκε σε σαράντα μέρες αλλά κυρίως στη Μεγάλη Παναγία που πολλά χρόνια χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, μίλησε και έδειξε εικόνες από τη κοίμηση της Θεοτόκου στην Ορθόδοξη Αγιογραφία, σε σχέση και με τις εικόνες της Μεγάλης Παναγίας.

Την εκδήλωσε άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος, παρούσης σύσσωμης της δημοτικής αρχής
η Μεγάλη Παναγία στη Νεάπολη

Τέλος ο θεολόγος Μανώλης Φούσκης, αναφέρθηκε στη Μεγάλη Παναγία ως μνημείο κοινωνικής ομοψυχίας. Η εκδήλωση έκλεισε άλλωστε με εκκλησιαστικούς ύμνους από βυζαντινή χορωδία υπό τη διεύθυνση του.

Την εκδήλωσε άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος, παρούσης σύσσωμης της δημοτικής αρχής Αγίου Νικολάου καθώς και πλήθους κόσμου από τη Νεάπολη και αλλού.

Όλη η εκδήλωση σε video:

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos