Ο Προϊστάμενος Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Ηρακλείου, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ε.Κ.Ι.Μ. κ. Μανόλης Δρακάκης
Ο Προϊστάμενος Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Ηρακλείου, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ε.Κ.Ι.Μ. κ. Μανόλης Δρακάκης

Με παρουσία μελών και φίλων της Περιηγητικής Λέσχης Ιεράπετρας πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 1 Νοεμβρίου, φιλολογική εσπερίδα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Καβουσίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων Θέρους 2014, από την Περιηγητική Λέσχη Ιεράπετρας και την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Προϊστάμενος Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Ηρακλείου, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ε.Κ.Ι.Μ. κ. Μανόλης Δρακάκης ανέλυσε την μικροκοινωνία του Καβουσίου και της γύρω περιοχής λίγο πριν την άφιξη των Αγαρηνών μέσα από το πρωτόκολλο του νοτάριου παπά- Ανδρέα Γαλανού την περίοδο 1614-1644.

Το πρωτόκολλο του παπά-Ανδρέα Γαλανού αποκαλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1614 έως το 1644, συγκροτείται από 158 φύλλα, στα οποία έχουν καταχωρηθεί 620 συνολικά δικαιοπραξίες. Οι περισσότερες από αυτές είχαν γίνει στο χωριό Καβούσι από κατοίκους του χωριού, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπου όμως αναφέρετε ο τόπος κατοικίας των συμβαλλομένων, που συνήθως είναι τα κοντινά χωριά της Επισκοπής, της Ρουκάκκας, το Απάνω Χωριό, το Μοναστήρι, αλλά και η Ιεράπετρα και το Κάστρο της Σητείας.

Το Καβούσι εκείνη την εποχή ήταν από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα χωριά της Ιεράπετρας με περισσότερους από 600 κατοίκους, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται από τις βενετικές απογραφές του Β΄ μισού του 16ου αιώνα και του Α΄ μισού του 17ου αιώνα. Ήταν φέουδο της βενετοκρητικής αρχοντικής οικογένειας των Μουδάτζων και συγκεκριμένα στο Α΄ μισό του 17ου αιώνα ανήκε στον λαμπερότατο αφέντη Ανδρέα Μουδάτζο, «ποτέ εκλαμπροτάτου αφέντος Φραγγέα, κατοικούμενος είς το Κάστρω του Χανδάκου Κρήτης, ευρισκόμενο συχνά είς το χορίω Καβούσι, το χωρίον του, οσάν καβαλάρης και εξουσιαστήςτου παρόντος χωρίου και παρτινέντζιας…».

το Καβούσι σήμερα
το Καβούσι σήμερα

Ιερό Άλσος Καβουσίου, πηγή έμπνευσης και ιδεών

Ο ομιλητής Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος μίλησε για το «Ιερό Άλσος Καβουσίου, πηγή έμπνευσης και ιδεών».

Ένας από τους σημαντικότερους χώρους της περιοχής που αποκαλύπτει και δίδει σημαντικές πληροφορίες με σαφήνεια για την ανθρώπινη δραστηριότητα των τελευταίων χιλιετηρίδων είναι ο χώρος που απλώνεται νότια του χωριού και σηματοδοτείται από πολύπλευρες σχέσεις στο χώρο και το χρόνο.

Ένα πολιτιστικό πολύγωνο που σηματοδοτείται από τους αρχαίους οικισμούς Ακρόπολη Αζοριά στα ανατολικά, Πλάι του κάστρου στα νοτιανατολικά, Βρόντος στα νοτιοδυτικά και τον σύγχρονο οικισμό Καβούσι με διαρκή κατοίκηση από τα μέσα της νεολιθικής εποχής. Κέντρο αυτού του πολιτιστικού πολύγωνου ένας από τους αρχαίους ελαιώνες της Ελλάδος με πλήθος μνημειακών ελαιοδέντρων με σημαντικότερο το αρχαιότερο ελαιόδεντρο της Ευρώπης.

Μέσα από οπτικό υλικό παρουσιάστηκε πλήθος μνημειακών ελαιοδέντρων της περιοχής που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναδειχθεί, ο κυπαρισσώνας του Ιερού Άλσους, τα αρχαία καλντερίμια που συνδέουν αρχαιολογικές θέσεις, τα φαράγγια Μέσωνα και Χαυγά, αρχαίοι οικισμοί, τα νεκροταφεία με τους θολωτούς τάφους, ο θολωτός τάφος του Σκουριασμένου, το πλήθος ευρημάτων που χάρισε ο A. Evans στο μουσείο Ηρακλείου και των ευρημάτων της πρώτης γυναίκας που διεύθυνε ανασκαφές στον κόσμο, το 1900 και το 1901 στο Καβούσι, η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Harriet Boyd (1871 – 1945).

Επίσης παρουσιάστηκαν τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής, τονίστηκε το αυξημένο επιστημονικό ενδιαφέρον για τους τοιχογραφημένους ναούς και το πως η περιοχή του Αρχαίου Ελαιώνα μπορεί να εξελιχθεί σε οργανωμένο χώρο υποδοχής ανθρώπων, ιδεών και πολιτισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Ιεράπετρας κα Ρέα Καλλιγιάννη. Ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου έκανε αναφορά για την ανάδειξη και προστασία περιοχών που συγκεντρώνουν φυσιολατρικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο. Στην σύντομη παρέμβαση του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Προϊστάμενου Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Ηρακλείου, καθηγητή κ. Μανόλη Δρακάκη.

Την οργάνωση της εκδήλωσης και το συντονισμό είχε η πρώην πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Ιεράπετρας κα Φιφίκα Παπαδάκη.

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos