Η οφειλή των επανορθώσεων, υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη
το βιβλίο

Με απόλυτη επιτυχία και μαζική συμμετοχή, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου 2019 στο Ηράκλειο η παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου των Karl Heinz Roth και Hartmut Rübner, «Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη» του εκδοτικού οίκου «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.

Με την εκδήλωση του Ηρακλείου ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου σε πέντε πόλεις της Ελλάδας (κατά σειρά τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, την Αθήνα, τη Λιβαδειά και το Ηράκλειο), την οποία οργάνωσε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου» υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και με τη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και κατά τόπους φορέων.

Το σπουδαίο βιβλίο των δύο σημαντικών Γερμανών Ιστορικών Karl Heinz Roth και Hartmut Rübner, που δίνει μεγάλη ώθηση στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, παρουσιάστηκε στο κατάμεστο, παρά την σφοδρή κακοκαιρία, αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου

Ο διακεκριμένος ιστορικός και κοινωνικός αγωνιστής με σημαντικές περγαμηνές Δρ. Δρ. K.H. Roth, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης,συγκλόνισε με τον αιχμηρό, ριζοσπαστικό και άριστα τεκμηριωμένο λόγο του αλλά και την αφοσίωσή του στον αγώνα για δικαίωση της Αντίστασης και της Θυσίας της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησε την ομιλία του ζητώντας να τον συγχωρήσουμε διότι «λόγω της φτωχής γνώσης της ελληνικής γλώσσας αναγκάζεται να απευθύνει την ομιλία μου στα γερμανικά, δηλαδή στη γλώσσα εκείνων που στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου κατέστρεψαν τη χώρα σας κι έφεραν τόσα δεινά στο λαό σας»! Όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαστε τα παιδιά των υπαιτίων των εγκλημάτων της Ναζιστικής Γερμανίας». Στην ομιλία του τεκμηρίωσε τις ελληνικές αξιώσεις, περιέγραψε κρίσιμους σταθμούς του ζητήματος, κατακεραύνωσε τις γερμανικές κυβερνήσεις για τη στάση τους και κάλεσε με επίταση την κυβέρνηση της Ο.Δ. της Γερμανίας να αποδώσει, όπως έχει μείζονα ιστορική, ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση, τις απαράγραπτες και στέρεα τεκμηριωμένες οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τις οποίες οι δύο συγγραφείς προσδιορίζουν στο ύψος των 190 δις ευρώ.

Η οφειλή των επανορθώσεων, υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Roth, Schminck, Gustavus,

Ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Christophe Schminck Gustavus παρουσίασε μαρτυρίες και στοιχεία για το Ολοκαύτωμα των Λυγκιάδων Ιωαννίνων (3.10.1943) και αποκάλυψε τα αισχρά ψεύδη των Γερμανών για να αποσείσουν την ευθύνη τους για το προσχεδιασμένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν. Αναρωτήθηκε πότε, επιτέλους, θα υπάρξει επανόρθωση, αποζημίωση για να δικαιωθούν τα θύματα της ναζιστικής Γερμανίας σε όλη την Ελλάδα. Ένωσε τη φωνή του για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση με τα θύματα όλης της Κρήτης, όλης της Ελλάδας!

Ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης χαρακτήρισε επαναστατικό το βιβλίο γιατί αποδομεί μύθους και παρουσιάζει γυμνή και ξεκάθαρη την αλήθεια για το ζήτημα. Περιέγραψε το ναζισμό ως μία εγκληματική ιδεολογία και πρακτική, παρουσιάζοντας παράλληλα, τα γερμανικά σχέδια παγκόσμιας κυριαρχίας και πώς αυτά εκφράστηκαν εις βάρος της Ελλάδας. Με αιχμηρό λόγο καυτηρίασε τη στάση όσων ευθύνονται για το γεγονός ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έχει διεκδικήσει έως τώρα η Ελλάδα αποφασιστικά τις γερμανικές αποζημιώσεις, και κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε αποφασιστικές και όχι προσχηματικές ενέργειες διεκδίκησης.

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων Θυμάτων Βιάννου Αριστομένης Α. Συγγελάκης, Δαμάστας (Πόπη Λιαδάκη) και Σοκαρά (Αντιπρόεδρος Νίκος Μπιμπάκης), συγκίνησαν με το βιωματικό τους λόγο και την πίστη τους στον αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση! Παρούσα και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Συκιάς «ο Τσιλίβδικας» Βασιλική Μπαμιάκη, ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας Γιώργος Σαρρής και αρκετοί ακόμη εκπροσώπων μαρτυρικών χωριών από όλη την Κρήτη.

Η οφειλή των επανορθώσεων, υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Η οφειλή των επανορθώσεων, υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός, ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης καιο ΑντιπεριφερειάρχηςΗρακλείου Ευρυπίδης Κουκιαδάκης συγχαίροντας τους συγγραφείς και τους συντελεστές της έκδοσης και εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.Μήνυμα υποστήριξης απέστειλε ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης.Το παρών έδωσαν επίσης ο Αντιστασιακός Δημοσθένης Ραπτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Λεονταράκης, οιΔήμαρχοι Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης και Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, η πρώην βουλευτής Μαρία Διακάκη, οι πρώην Αντιδήμαρχοι Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης και Δέσποινα Συγγελάκη, ο πρώην Αντινομάρχης Ηρακλείου Δημήτρης Χρονάκης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς και ο Οργανωτικός Γραμματέας Νεκτάριος Μωυσάκης, οι Καθηγητές Δημήτρης Ξενάκης και Ελένη Σαββάκη και πολλοί πολίτες.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα  Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές επιστημονικές και αγωνιστικές περγαμηνές των Γερμανών ομιλητών και επαίνεσε την ανιδιοτελή συμβολή τόσο των συγγραφέων όσο και της εθελοντικής ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου». Αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα Ελλήνων και Γερμανών δημοκρατών εναντίον των νεοαποικιοκρατικών μεθοδεύσεων της γερμανικής κυβέρνησης, που μόνο στόχο έχουν τον ενταφιασμό της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και την άμβλυνση της μνήμης. Ζήτησε να αγοραστεί το βιβλίο απ’ όλους, φορείς και πολίτες, ώστε «να φτάσει παντού το μήνυμα της διεκδίκησης». Τέλος, εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη όλων απέναντι στους δύο συγγραφείς για τη σπουδαία τους συνεισφορά στον αγώνα για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία!

Σημειώνεται, τέλος, ότι το βιβλίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και έχει τη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Το βιβλίο και την εκδήλωση του Ηρακλείου στήριξαν η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ Κρήτης) και συνδιοργάνωσε η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου. Συνέβαλαν επίσης οι μαρτυρικοί Δήμοι Ανωγείων, Βιάννου και Καντάνου – Σελίνου, οι Ενώσεις Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων Γερμανικής Κατοχής Δαμάστας και Σοκαρά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας».

ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ

viannos1943@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos