Η συμμορία των πέντεΗ Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου προβάλει απόψε στον κινηματογράφο Rex στον ¶γιο Νικόλαο την ταινία «Η συμμορία των πέντε», το ριμέικ της ομότιτλης κλασικής αγγλικής κωμωδίας που είχε σκηνοθετήσει το 1955 ο Αλεξάντερ Μακέντρικ, με πρωταγωνιστές τον ¶λεκ Γκίνες και τον Πίτερ Σέλερς.
 
Οι αδερφοί Τζόελ και Ίθαν Κοέν έφτιαξαν μια απολαυστική, μαύρη κωμωδία, με πρωταγωνιστές μια συμμορία κλεφτών, μ’ επικεφαλής έναν απατεώνα καθηγητή, που υποκρίνονται τους μουσικούς, για να διεισδύσουν στο σπίτι μιας καλοκάγαθης γριούλας, χρησιμοποιώντας το κελάρι της δήθεν για μουσικές πρόβς.
 
Πραγματικός σκοπός τους είναι να σκάψουν ένα τούνελ που θα τους οδηγήσει στη λεία τους, ένα ποταμόπλοιο-καζίνο του Μισισιπή. Οι Κοέν μετέφεραν την ιστορία στον σύγχρονο αμερικανικό Νότο (αν και τα ντεκόρ τους θυμίζουν παλιότερες εποχές), παραμένοντας στο πνεύμα της κωμωδίας του Μακέντρικ.
 
Ταυτόχρονα όμως καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα συνηθισμένα ριμέικ και να φτιάξουν μια ταινία επηρεασμένη περισότερο από την κλασική αμερικανική κωμωδία.
 
Με άνεση και ρυθμό, χρησιμοποιώντας τη μουσική με έμπνευση (από τα gospel που αρέσουν στη γριά κυρία Μάντσον μέχρι την Αναγεννησιακή μουσική που «παίζει» η συμμορία στις πρόες της), στήνουν σκηνές απολαυστικές, από εκείνες της αρχής με την άφιξη του ψευτο-καθηγητή Ντορ στο σπίτι της κ. Μάνσον, τους διάφορους καυγάδες τους και τις κωμικές προσπάθειές τους να ανοίξουν το τούνελ.
 
«Χολιγουντιανή» λοιπόν η αποψινή βραδιά της Λέσχης, αλλά με μία ταινία που δεν έχει καμία σχέση με το σωρό των αμερικανικών «κωμωδιών» που μας βομβαρδίζουν ανηλεώς τα τελευταία χρόνια.
 
Οι Κοέν δημιουργούν μία κωμωδία πασπαλιμένη με μπόλικο από το χιούμορ τους, που, πείτε το παράξενο, πείτε το σουρεαλιστικό, πείτε το λίγο πιο εγκεφαλικό από τα τετριμμένα, τους κάνει να ξεχωρίζουν σε κάθε τους δουλειά.
 
Οι εμμονές τους με τις παρακμιακές περσόνες, από αυτές που παράγει άφθονες η μηχανή του αμερικανικού φολκλόρ, τους κάνει να διασκεδάζουν που έχουν στα χέρια τους τόσες καρικατούρες μαζεμένες σε ένα σπίτι και κάνουν το παν για να τις εκμεταλλευτούν για να βγάλουν γέλιο.
 
Η σπιρτάδα των διαλόγων γοητεύει και οι ατάκες δίνουν και παίρνουν με χειμαρρώδεις ρυθμούς ειδικά όταν έχουμε στο πλάνο τον Τομ Χανκς και την Ίρμα Χολ, ένα από τα πλέον απολαυστικά δίδυμα που μας έχει δώσει προσφάτως το Χόλιγουντ.
 
Ειδικά ο «σούπερσταρ» Χανκς μέσα στο λευκό κουστούμι του, με εξεζητημένη προφορά του Νότου, χρησιμοποιώντας γλώσσα φιλολογική, κάτι ανάμεσασε κλόουν και σεξπιρικό ήρωα, σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι για το πόσους ακόμη χαρακτήρες έχει στο ρεπερτόριό του.
 
Όσο για την Χολ, φτιάχνει μια μοναδική γριούλα, πιστή οπαδό της εκκλησίας των Βαπτιστών και προσφέρει μερικές από τις πιο αστείες σκηνές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον κινηματογράφο.
 
 Έμπνευση και φαντασία, δροσιά και απόλαυση, η ταινία των Κοέν μας προσφέρει μια απαστράπτουσα κωμωδία, μία φάρσα με έντονες νευρικές πινελιές καυστικού χιούμορ, η οποία με τη διακριτική ειρωνεία και το παράδοξο τέλος της σε αφήνει να ξύνεις το κεφάλι σου ενώ ακόμη χαμογελάς.
 
Μία ταινία που αξίζει ανεπιφύλακτα να δούμε για να την απολαύσουμε!
 
Η Κινηματογραφική Λέσχη

Print Friendly, PDF & Email

Από manos