Η Ταξιδιάρικη Βιβλιοθήκη, ξεκινάει τις περιπλανήσεις της

Από την έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς, όραμα του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας ήταν η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης που θα αποτελούσε πολιτιστικό κύτταρο, όχι μόνο για το σχολείο μας αλλά και άλλων σχολείων που δεν έχουν βιβλιοθήκη.

Συντονίσαμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τις δράσεις του προγράμματος εθελοντισμού ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ και την ένταξη του σχολείου στο Εθνικό Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών εξασφαλίζοντας έτσι το στοιχειώδη εξοπλισμό προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία της.

Ο κύριος στόχος μας, οι μαθητές να επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη και να δανείζονται βιβλία, έχει επιτευχθεί τόσο καλά, που δεν μας φτάνουν οι ώρες δανεισμού! Όμως οι προσπάθειες δε σταματούν εδώ! Πρόσφατα καταφέραμε να εξασφαλίσουμε αξιόλογες χορηγίες που θα συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του χώρου της βιβλιοθήκης μας!

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε τη μεγάλη χαρά να δώσουμε και επίσημο όνομα στη βιβλιοθήκη μας. “Η Ταξιδιάρικη Βιβλιοθήκη” …όχι τυχαία! Ονειρευόμαστε μια βιβλιοθήκη που θα ταξιδεύει τα παιδιά μας σε άλλους κόσμους, της φαντασίας, της περιπέτειας, της γνώσης… Το σχεδιασμό της αφίσας επιμελήθηκε η εικαστικός του σχολείου μας, κ. Ντιάνα Ζερβάκη. Στο κέντρο της αφίσας βρίσκεται μια κοπέλα που αναπαριστά τη Βιβλιοθήκη μας της οποίας το φόρεμα αποτελείται αποκλειστικά από έργα που φιλοτέχνησαν οι μαθητές μας με θέμα το βιβλίο. Η βαλίτσα δίπλα της προσδίδει το χαρακτηρισμό ‘’ταξιδιάρικη’’. Το πλαίσιο της αφίσας δημιουργήθηκε από πολύχρωμα έργα μαθητών μας, με θέμα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου.

Γιορτάζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, προγραμματίζουμε ποικίλες και ενδιαφέρουσες δράσεις όλη την ερχόμενη βδομάδα, ονομάζοντάς τη Εβδομάδα Βιβλίου!

Η εορταστική βδομάδα θα ξεκινήσει με την Α’ τάξη που έχει αναλάβει τη γιορτή, να παρουσιάζει δημιουργικά κάποια από τα βιβλία με τα οποία ασχολήθηκε αυτή τη χρονιά. Με αφορμή το Έτος Βιτσέντζου Κορνάρου από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και την επίσκεψη της συγγραφέως Γιώτας Αλεξάνδρου στο σχολείο μας, θα παρουσιαστεί ο ‘’Ερωτόκριτος’’, ‘’Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών’’, ‘’Η Φένια, η αγαπημένη των ήχων’’, ‘’Φον ο Φοβερός’’, ‘’Η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν… τη βίδα’’. Επίσης η Β’ τάξη μπήκε στο ρόλο του στιχουργού γράφοντας στοίχους πάνω στο παραμύθι ‘’Μια σκούπα, μα ποια σκούπα;’’ καθώς και εικαστικά έργα πάνω στο βιβλίο ‘’Φον ο Φοβερός’’. Η Γ’ τάξη δημιούργησε κολάζ με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου ‘’Φον ο Φοβερός’’. Στο χώρο θα είναι αναρτημένες οι παραπάνω δημιουργίες μαθητών αλλά και άλλες εμπνευσμένες από τη Βιβλιοθήκη μας ή από διάφορα βιβλία.

Επίσης στο χώρο του σχολείο, οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης θα παίξουν Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Παράλληλα θα κατασκευαστεί ‘’Το Δέντρο των Βιβλίων’’, από τα κλαδιά του οποίου θα κρέμονται εξώφυλλα βιβλίων. Οι γονείς θα μπορούν να διαλέγουν ένα εξώφυλλο και να προσφέρουν το αντίστοιχο βιβλίο στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας προκειμένου να εμπλουτιστούν τα ράφια μας! Το ‘’Το Δέντρο των Βιβλίων’’ θα βρίσκεται κάθε μεσημέρι στο σχολείο μας.

Στα πλαίσια των παραπάνω δράσεων θα φιλοξενήσουμε τη Βιβλιοθηκάριο της Κουνδουρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Ειρήνη Δραγασάκη η οποία θα μας ενημερώσει για τις δράσεις της βιβλιοθήκης στην πόλης μας και τα προγράμματα που γίνονται το καλοκαίρι.

Μοναδική εμπειρία για τους μαθητές μας θα είναι και η παρουσία στο σχολείο μας για δύο ολόκληρες μέρες, της γνωστής συγγραφέως Γιώτας Αλεξάνδρου, η οποία θα πραγματοποιήσει βιωματικά εργαστήρια με όλες τις τάξεις πάνω στα βιβλία της «Φον ο Φοβερός» , «Μόνο αν θέλω» , «Χάρης και Φάρις», «Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών»

Τέλος, στα πλαίσια του προγράμματος «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ» που υλοποιείται στο σχολείο μας, ετοιμάζουμε 4 βιβλιοβαλίτσες με υλικά και προτεινόμενες δραστηριότητες πάνω σε συγκεκριμένα παραμύθια, τις οποίες θα δανείζονται άλλα σχολεία. Πρώτο θα είναι το ΔΣ Κρούστα, με το οποίο έχουμε προχωρήσει σε «αδελφοποίηση» καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο απομακρυσμένα της περιοχής μας που δε διαθέτει οργανωμένη βιβλιοθήκη. Στα πλαίσια αυτής της αδελφοποίησης, οι μαθητές του Κρούστα θα παρακολουθήσουν τη Γιορτή του Βιβλίου και την παρουσιάση της κ. Δραγασάκη μέσω skype και είναι καλεσμένοι θα συμμετέχουν στα εργαστήρια της κ. Αλεξάνδρου, παρέα με τους δικούς μας μαθητές, παρουσιάζοντας τις δικές τους δράσεις πάνω στα βιβλία της.

Η Ταξιδιάρικη Βιβλιοθήκη, Πρόγραμμα εβδομάδας βιβλίου 1ου Δ.Σ. Αγίου Νικολάου

Δευτέρα 1/4

Γιορτή Βιβλίου για τις Ε’-Στ’ τάξεις

Τρίτη 2/4

  • Γιορτή Βιβλίου για τις Β’-Γ’-Δ’ τάξεις και για τους μαθητές του Σχολείου του Κρούστα (μέσω skype)
  • Επίσκεψη της Βιβλιοθηκονόμου κ. Ειρήνης Δραγασάκη και ενημέρωση για τη λειτουργία της Δημοτικής ΒΙβλιοθήκης
  • Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων του σχολείου μας

Τετάρτη 3/4

  • Γιορτή Βιβλίου ανοιχτή προς τους γονείς όλου του σχολείου και προσκεκλημένους που επιθυμούν να την παρακολουθήσουν

Πέμπτη 4/4

  • Πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων από τη συγγραφέα Γιώτα Αλεξάνδρου πάνω το βιβλίο ‘’Φον ο Φοβερός’’ με τις Α’, Β’ τάξεις

Παρασκευή 5/4

  • Πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων από τη συγγραφέα Γιώτα Αλεξάνδρου πάνω το βιβλίο ‘’Μόνο αν θέλω’’ με τη Γ’ Τάξη, πάνω στο βιβλίο ‘’Χάρης και Φάρις’’ με τη Δ’ Τάξη και πάνω στο βιβλίο ‘’Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών’’ με τις Ε’- Στ’ τάξεις.
  • Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Κρούστα και συμμετοχή στα παραπάνω εργαστήρια.

Όλες τις ημέρες θα βρίσκεται στην είσοδο του σχολείου μας ‘’Το δέντρο των βιβλίων’’. Θα μας έδινε μεγάλη χαρά η συμμετοχή σας στην προσπάθειά μας αυτή, μέσα από την προσφορά σας σε βιβλία!

Η Ταξιδιάρικη Βιβλιοθήκη, πρόγραμα γιορτή βιβλίου

Δευτέρα 1/4, Τρίτη 2/4, Τετάρτη 3/4

Ώρα 10.00-11.00

  • Παρουσίαση για τη ζωή του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
  • Απόσπασμα από την ταινία μικρού μήκους ‘’Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κ. Μόρις Λεσμόρ’’
  • Ενημέρωση από τη Βιβλιοθηκάριο της Κουνδουρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Ειρήνη Δραγασάκη για τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούνται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
  • Παρουσίαση βιβλίων ‘’Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών’’, ‘’Η Φένια, η αγαπημένη των ήχων’’, ‘’Φον ο Φοβερός’’, ‘’Η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν… τη βίδα’’, από τους μαθητές του Α1
  • ‘’Ένα είναι το αηδόνι’’, παραδοσιακό τραγούδι, από τους μαθητές του Α1
  • Παρουσίαση ‘’Ερωτόκριτος’’, από τους μαθητές του Α2
  • Παρουσίαση κατασκευής του υλικού ‘’Μπαίνοντας σε μια βιβλιοθήκη…’’ στα πλαίσια του προγράμματος ‘’ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ’’ από τους μαθητές του Α2
  • Τραγούδι ‘’Το Βιβλίο’’, από τους μαθητές του Α1 και Α2
  • Παρουσίαση του παραμυθιού ‘’Μια σκούπα, μα ποια σκούπα;’’ Με στίχους που έγραψαν οι μαθητές του Β2.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

& Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ  ΤΟΥ 1ου ΔΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos