Η φυματίωση στο ρεμπέτικοΌτι ξεκίνησε ως έρευνα από τον ιατρό πνευμονολόγο Γεώργιο Δρακωνάκη το 2004, υλοποιήθηκε σε μια ιατρομουσική εκδήλωση με θέμα “η φυματίωση στο Ρεμπέτικο τραγούδι“, τη Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014, στο κινηματοθέατρο REX στον Άγιο Νικόλαο, μετά από συνεργασία του ιατρικού συλλόγου Λασιθίου με τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου.

Στην εκδήλωση την οποία συντόνισε ο Χρήστος Τζώρτζης της εκπομπής “Των αστεριών το χάδι”, το κύριο βάρος της παρουσίασης σήκωσε ο Γεώργιος Δρακωνάκης, με πολλά στοιχεία για την ασθένεια αυτή που μέχρι στις αρχές της δεκαετίας του 1960 θέριζε στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούσαν, στη χώρα, στην ένταση και τη διασπορά της ασθένειας, στους τρόπους θεραπείας, στα σανατόρια της εποχής, αλλά και στη σχέση με τη κοινωνία, καθώς και στις προεκτάσεις μιας τέτοιας μάστιγας μέσα στο ρεμπέτικο.

Με τον πόνο  και τον θάνατο που προκαλούσε, φυσική συνέπεια ήταν να τραγουδηθεί η ασθένεια. Όχι όμως από το αστικό τραγούδι της εποχής, αλλά από το ρεμπέτικο, μέσα από το οποίο περνούσε πάντα, ο πόνος, ο προβληματισμός, οι αγωνίες, αλλά και η χαρά. Εδώ περνά η φθίση, το σαράκι, ο θάνατος, το σανατόριο, ο βήχας……..Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, οι αυτοσχέδιες σκηνές ή παράγκες ανάμεσα στα πεύκα της Πάρνηθας για όσους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν στο σανατόριο.

Η φυματίωση στο ρεμπέτικοΠαράλληλα με την ομιλία και παρουσίαση, το μουσικό μέρος της βραδιάς είχαν αναλάβει, ο Άκης Πιτσάνης, η Αλεξία Κατσανεβάκη και ο Άρης Ζουριδάκης, οι οποίοι απέδωσαν μερικά από τα ρεμπέτικα, που μιλούσαν για τη φθίση, το χτικιό, το σαράκι, όπως περιγραφόταν τότε η φυματίωση.

Και επειδή πρόκειται για τραγούδια αγωνίας και πόνου, συνήθως είναι ζεϊμπέκικα, ή αμανέδες.

Αν και λίγα τα κομμάτια που μιλούν για τη φυματίωση, δεν παύουν να αποτελούν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας του ρεμπέτικου.

Η βραδιά έκλεισε με τη ευχή, αλλά και την αγωνία να στηριχτεί και να συνεχίσει το έργο του το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, που και αυτό πλήττεται από τη τρέχουσα κρίση και συγκυρία.

Δείτε όλη την εκδήλωση


Για τη φυματίωση

Print Friendly, PDF & Email

Από manos