Θεομητορικά Ανάλεκτα, του πρωτοπρεσβύτερου Ε. Παχυγιαννάκη
Θεομητορικά Ανάλεκτα

Με αγάπη, λάβαμε από τον ίδιο τον πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελο Παχυγιαννάκη, το τελευταίο απόσταγμα του πνευματικού του κόπου, το βιβλίο “Θεομητορικά Ανάλεκτα”.

Στις σελίδες του βρίσκονται συγκεντρωμένα κείμενα που είχαν κατά καιρούς δημοσιευτεί στην εφημερίδα Ανατολή και αλλού, ή όπως ο ίδιος περιγράφει στην εισαγωγή του, “δεν είναι παρά μικρά άτεχνα ψελλίσματα ενός ελάχιστου δούλου του Θεού, που αισθάνεται δίπλα του και μέσα του την προστασία της Παναγίας από τότε που στο μυστήριο της βαπτίσεως ο ιερεύς του έδωσε το όνομα της Ευαγγελίστριας Παναγιάς, κι έγινε η αχώριστος προστάτις και Βοηθός του κι ύστερα στην ιερατική του ζωή ήρθε ως η Παναγία ή Κορυφινή, ή Παναγία η Χρυσοπηγή, και ή Παναγία η Βρεφοτρόφος. 

Στο βιβλίο βρήκαν χώρο όλα τα κείμενα που αφορούν τους χαιρετισμούς της Παναγίας και όσα έγραψε, ανέγνωσε και δημοσίευσε στις Θεομητορικές εορτές.

Ο καθηγητής Εμμανουήλ Κ. Δουνδουλάκης, επίκουρος καθηγητής ΠΑΕΑΚ, αναφέρει στο σημείωμα του: Ο πρωτοπρεσβύτερος δεν θυσιάζει τα υψηλά θεολογικά νοήματα στο βωμό του λυρισμού και της τεχνικής του λόγου. Δεν λησμονεί επίσης το γεγονός ότι το πρόσωπο της Θεοτόκου δεν αυτονομείται από τον κύριο μας και Θεό μας όπως συμβαίνει στη Δυτική Χριστιανοσύνη. Αυτός είναι ο και λόγος για τον οποίο στα κείμενα του δεν παραβλέπεται η αναφορά στο πρόσωπο του Λόγου του Θεού, του Υιού της, όταν θέλει να τιμήσει τη μητέρα Του Θεοτόκο,

Το βιβλίο μπορείτε να βρείτε στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos