Καζαντζάκης - Ζορμπάς μια αληθινή φιλία, παρουσίαση
Ο Γιώργος Στασινάκης, πριν τη παρουσίαση

Το Σάββατο, (03-06-2017) στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων Αγίου Νικόλαου, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκος Καζαντζάκης, ο ακάματος Γιώργος Στασινάκης,

παρουσίασε το βιβλίο του: “Καζαντζάκης – Ζορμπάς μια αληθινή φιλία”. Η εκδήλωση διανθίστηκε  με τη φιλότιμη συμμέτοχη μουσικών, τραγουδιστών (οι συνθέσεις του Μ. Κουναλάκη), εκπαιδευτικών και μαθητών της πόλης μας, τα ονόματα των οποίων, καθώς επίσης και λεπτομέρειες σχετικές με την επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης, μπορεί κανείς να πληροφορηθεί από τον ημερήσιο τοπικό τύπο.

Το σημείωμα αυτό περιορίζεται σε δυο λόγια αποκλειστικά για τον βασικό ομιλητή και  το βιβλίο του.
Καζαντζάκης - Ζορμπάς μια αληθινή φιλία, παρουσίαση
αναγνώστες του Καζαντζάκη, ήρθαν να ακούσουν και τον Στασινάκη

Η ενδελεχής έρευνα του Γ. Στασινάκη αποκαλύπτει έναν συνοδοιπόρο του λογοτεχνικού χάρτινου Ζορμπά· ένα υπαρκτό πρόσωπο, που οι οικογενειακές του ρίζες φτάνουν μέχρι τις μέρες μας και ενίοτε συνδέονται απρόβλεπτα με πρόσωπα του δημόσιου βίου μας. Τα ολίγα γενικά και αόριστα που γνωρίζαμε, πολλαπλασιάστηκαν, διασταυρώθηκαν, οργανώθηκαν και πια οροθετούν τη ζωή ενός ανθρώπου που επηρέασε όσο λίγοι τον Κρητικό συγγραφέα, όπως ο ίδιος διαπιστώνει.

Καζαντζάκης - Ζορμπάς μια αληθινή φιλία, παρουσίαση
Καζαντζάκης – Ζορμπάς μια αληθινή φιλία

Έτσι, ο απαιτητικός αναγνώστης μπορεί να ρίξει μερικές ακόμα “κλεφτές” ματιές στο “εργαστήριο” του δημιουργού, παρατηρώντας που το αληθινό παρεξέκλινε προς το φανταστικό και το αντίστροφο, ποια είναι τα στοιχεία του αληθινού Ζορμπά, τα οποία ο δημιουργός προσπάθησε να κρατήσει ζωντανά ή και μεγεθυσμένα μέσα στον χάρτινο, ποια θέλησε ενδεχομένως να μεταπλάσει ή να παραβλέψει. Εν ολίγοις, ένα πλέγμα συλλογισμών και γεγονότων.

Ακολούθησαν ποικίλες σχετικές ερωτήσεις που απέδειξαν το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού για το έργο του Κρητικού συγγραφέα. Αν και αποφασίστηκε, μάλλον εσπευσμένα, η εκδήλωση να “περάσει” στο μουσικό μέρος, πρόλαβαν ωστόσο να διευκρινιστούν σημαντικά ζητήματα, όπως ο ανυπόστατος ισχυρισμός περί αφορισμού, τα τεκταινόμενα του βραβείου Νομπέλ κατά τη δεκαετία του ’40 κ.α.

Το… δεύτερο μέρος μιας τέτοιας εκδήλωσης, θα τολμούσαμε να προβλέψουμε ότι θα ήταν τόσο ενδιαφέρον όσο και το πρώτο. Να το περιμένουμε;

Νίκος Τζώρτζης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos