Καλαμαύκα, αποκαλυπτήρια ομοιώματος ειδωλίου αρχαίου λάτρη
το ομοίωμα του αρχαίου ειδωλίου

Πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή (16/8) στην Καλαμαύκα με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους κόσμου η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ομοιώματος ειδωλίου αρχαίου λάτρη από την Ακρόπολη του Καστέλου (αρχαία Λάρισα), το πρωτότυπο του οποίου βρίσκεται στο Μουσείο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Την ιδέα του παραπάνω έργου είχαν από κοινού συλλάβει ο Νικολαράκης Κων/νος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ο γράφων, που υλοποιήθηκε με χορηγίες του Γεωργίου Γουναλάκη από τη Europlan Αγίου Νικολάου, της οικογένειας του Αντωνίου Χρυσοφάκη, καθώς επίσης και των αναγνωστών του βιβλίου μου:

Η Καλαμαύκα των Ωραίων Ορέων, ενώ την όλη εκδήλωση υποστήριξε εκτός του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Καλαμαύκας, καθώς και η ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α

Των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκε ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα “Η διαχρονική σημασία των βουνών για την οικονομία της Κρήτης ” τα στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή της Καλαμαύκας και την ευρύτερη περιοχή της.

Ο γράφων στη συνέχεια παρουσίασε την ιστορία των Καστέλων του χωριού, καθώς και το χρονικό της καθιέρωσης του ειδωλίου ως έμβλημα του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, ενώ ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Νικολαράκης παρουσίασε το διαχρονικό και πανανθρώπινο σύμβολο των υψωμένων προς τον ουρανό χεριών, αυτό που άλλωστε συμβολίζει και το από του 900 περίπου π.Χ ομοίωμα του ειδωλίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα (Κρητικά: Δημήτρης Πιτοπουλάκης, Μανώλης Μαλλιωτάκης και ο μικρός Μανώλης Αλέξης Λαϊκά: Κωνσταντίνος Σαλλής και Θόδωρας Μαλλιωτάκης.

Πρωτύτερα προσφέρθηκε κέρασμα από Καλαμαυκιανούς επαγγελματίες ( Αναψυκτικά Νικολαράκη- Αρτοποιία Τζεβελεκάκη), περιβολάρηδες του χωριού ( Γεώργιος Καμπανός, Μανώλης Πιτυκάκης) νοικοκυρές ( Πόπη Κουτσελάκη με τον κλωστένιο Χαλβά) και άλλων φίλων του Συλλόγου. Την επίβλεψη της όλης προετοιμασίας είχαν αναλάβει η απελθούσα πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμαύκας ( Ειρήνη Ψυλλινάκη ) και ο νεοεκλεγείς Κωνσταντίνος Κρασσάς.

Να αναφερθεί ότι τα της εγκατάστασης του ομοιώματος συνέδραμαν τα μέγιστα ο Αντώνης Χρυσοφάκης και ο επίτροπος της Ενορίας Γεώργιος Νικολαράκης, ενώ η δημοτική αρχή δια του δημάρχου είχε αναλάβει την αντιμετώπιση κωλυμάτων που είχαν να κάνουν με τα της τοποθέτησης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν: η Δημοτική Αρχή ( Αντ/ρχος Μαρία Ρουμελιωτάκη και Πέτρος Μαστοράκης, ο Βουλευτής Μανώλης Θραψανιώτης – συμμετείχε ο ίδιος μετά του Κωνσταντίνου Νικολαράκη στα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων-Ιστορίας και Πολιτισμού Γιάννης Ροβυθάκης, κ οι αρχές του χωριού, Πατέρας Γεώργιος, η απελθούσα πρόεδρος και ο νεοεκλεγείς της Τοπικής Κοινότητας, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νικόλαος Γαρεφαλάκης καθώς και μεγάλος αριθμός μελών από τον Ιατρικό Σύλλογο Λασιθίου.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω τη Μίνα Χατζηπέτρου μετά του συζύγου της Θεόδωρου για τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης, ενώ δεν πρέπει να παραλείψω ότι τη χύτευση του ομοιώματος είχε αναλάβει το χυτήριο του Ν. Γαβαλά στην Αθήνα, ενώ ο γλύπτης ήταν ο Τσαούσης που αμφότεροι δούλεψαν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 Μιχάλης Πιτυκάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos