Καλογερίδεια 2015
Καλογερίδεια 2015

Στις 13 Αυγούστου στην Καζάρμα πραγματοποιήθηκε μια καταπληκτική εκδήλωση που ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους μας έφερε χρόνια πίσω τότε που το βιολί ήταν το όργανο που διασκέδαζε όλους στην επαρχία της Στείας.

Ο Μανώλης Παπαδάκης με δική του πρωτοβουλία και πολύ κόπο συγκέντρωσε τα χρήματα που απαιτούνταν από χορηγούς, αλλά και από τους συλλόγους Σφάκας και ΄Εξω Μουλιανών για να στηθεί αυτή εκδήλωση με την βράβευση των βιολατόρων  των Βορνών χωριών της Στείας.

Οι βιολάτορες ακόμα και από το 1890 που θυμούνται οι παππούδες μας και μας περιγράφουν τις όμορφες βραδιές, τα γλέντια και τα ξεφαντώματα στους γάμους,  δεν έπαιζαν για προσπορισμό αλλά για την τέρψη και την χαρά των συγχωριανών τους.  Ακόμα και στις δύσκολες μέρες του πολέμου, οι άνθρωποι έβρισκαν χαρά και ξεκούραση στους ήχους του βιολιού.

Μέσα στο διάβα του χρόνου και στις επιρροές που δέχτηκε η μουσική από την δυτική Κρήτη, το βιολί ατόνησε και οι σχολές που άρχισαν να ανοίγουν ήταν για την εκμάθηση της λύρας.  ΄Όλα τα μουσικά όργανα έχουν την χάρη και την αξία τους, αλλά είναι καθήκον των επερχόμενων γενιών να τιμούν την τοπική παράδοση τους.

Σημαντικό είναι ότι από πέρυσι ο Μανώλης Παπαδάκης είχε διοργανώσει μια εξίσου πετυχημένη εκδήλωση για τον Εξουζίδη.  Φέτος οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πραισού και Μαρωνιάς διοργάνωσαν ένα διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στους πρωτομάστορες του βιολιού ξεκινώντας από τον Φοραδάρη και συνεχίστηκε με τους βιολάτορες των βορνών χωριών.  Φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στην κουλτούρα μας και αυτό φάνηκε και από τον κατάμεστο χώρο της Καζάρμας.

Οι καλλιτέχνες που τιμήθηκαν ήταν ο Γιώργης Γιαλεσάκης και Μανώλης Συντυχάκης-Ηλιάκης από τη Σφάκα, Γιάννης Ζερβάκης, Ηλίας Οικονομάκης, Νίκος Τσαγκαράκης (Κουτούνιος), Μανώλης Χριστοδουλάκης από την Τουρλωτή, Αντώνης Μανιαδάκης από τη Μυρσίνη, Μανώλης Ανδρουλιδάκης από τα Μέσα Μουλιανά, Μιχάλη Γιακουμάκη (Κατσίπη) από τα Έξω Μουλιανά, Γιάννη Σταυρουλάκη από το Χαμέζι και Μιχάλη Λαγουδάκη από τη Σκοπή.

Έπαιξαν οι καλλιτέχνες Νίκος Τσικαλάκης, Γιάννης Πρωτογεράκης, Μανώλης Παπαδάκης, Μανώλης Μοσχάκης και Γιώργης Τσαντάκης βιολί, Γιάννης Σφενδουράκης, Μιχάλης Φραγκιαδάκης και Νίκος Θαλασσινός στην Κιθάρα, Στέλιος Κοξαράκης στο μαντολίνο και Γιώργος Δαουράκης στο νταούλι.  Ζητήθηκε και από τον Γιώργο Γιαλεσάκη να παίξει δυό κοντυλιές, αφού τόσα χρόνια παίζει και δεν έχει καταγραφεί η μουσική του.

Την παρουσίαση έκανε ο Μανώλης Παπαδάκης και τις βιογραφίες διάβασαν οι Νίκος Ραπάνης και Γιώργος Τσικαλάκης.

Ο Μανώλης Παπαδάκης μέσα από την σελίδα του στο facebook «Σελίδα προς Διάδοση και διάσωση της Σητειακής μουσικής», και την  σελίδα www.easterncretan-music.gr προσπαθεί να διασώσει την μουσική παράδοση και τα έθιμα της Ανατολικής Κρήτης και την προσπάθεια αυτή στηρίζει και το sitiapress.

Σαν Πολιτιστικός Σύλλογος Σφάκας ευχαριστούμε θερμά τον Μανώλη Παπαδάκη για τις προσπάθειες του και θα είμαστε αρωγοί σε κάθε του επόμενη προσπάθεια.

Δέσποινα Κουρουπάκη

Αντ/δρος Πολ.Συλλόγου Σφάκας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos