ΚΑΡΑΒΑΔΟΣ  Ηρακλείου Κρήτης ο τόπος και οι άνθρωποι στην πορεία του χρόνου
ΚΑΡΑΒΑΔΟΣ Ηρακλείου Κρήτης ο τόπος και οι άνθρωποι στην πορεία του χρόνου

Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου με τον τίτλο:

«ΚΑΡΑΒΑΔΟΣ Ηρακλείου Κρήτης – Ο τόπος και οι άνθρωποι στην πορεία του χρόνου » που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 1 Απριλίου, στις 20.00, στο Επιμελητήριο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο.

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο εκπαιδευτικός Μανόλης Μακράκης, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρώην Κοινοτάρχης και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβάδου.

Το σκληρόδετο βιβλίο πολυτελούς έκδοσης, εκδίδεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβάδου σε ιλουστρασιόν χαρτί. Μέσα από τις 704 σελίδες του και τις 536 φωτογραφίες, παρουσιάζεται η ιστορία του Καραβάδου και των ανθρώπων του.

Η ύλη του βιβλίου είναι διαρθρωμένη σε τρία μέρη. Στο α΄ μέρος παρουσιάζεται η ιστορία του Καραβάδου μέσα από την ιστορία της Κρήτης, από την αρχαία εποχή ως τις μέρες μας. Στο β΄ μέρος παρουσιάζονται οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής, στοιχεία του κόστους ζωής – μέτρα & σταθμά, κοινοτική οργάνωση, εκπαίδευση – ιστορία του Δημοτικού Σχολείου, δρόμοι επικοινωνίας, ύδρευση – άρδευση, νερόμυλοι, φάμπρικες, παραδοσιακά επαγγέλματα, τοπωνύμια, εκκλησιαστικά, ιδιωτικός βίος. Στο γ΄ μέρος παρουσιάζονται οι άνθρωποι. Η καταγωγή των οικογενειών του Καραβάδου, τα γενεαολογικά δένδρα, η ιστορία της κάθε οικογένειας σε βάθος 200 περίπου ετών με φωτογραφική & χρονολογική τεκμηρίωση. Στο τέλος παρατίθενται οι πηγές: Τα αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγγραφή και η βιβλιογραφία, ενώ ακολουθεί ευρετήριο των κυριοτέρων ονομάτων : ανθρώπων, τόπων & όρων.

Χαρακτηριστικά στοιχεία του βιβλίου η τεκμηρίωση μέσα από την αξιοποίηση αδημοσίευτου ιστορικού υλικού από αρχειακές πηγές, οι φωτογραφίες, οι προφορικές μαρτυρίες. Είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα χωρίς να χάνει την επιστημονικότητα και την εγκυρότητά του.

Το βιβλίο αφορά όσους έλκουν την καταγωγή από τον Καραβάδο, τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους κρητικούς. Αφορά όμως κάθε φιλομαθή και φιλίστορα άνθρωπο. Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο καταγραφής της τοπικής ιστορίας που πρέπει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Πολιτιστικών Συλλόγων για συγγραφή και έκδοση ανάλογων έργων για κάθε τόπο.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: η φιλόλογος  Μαρία Κωστάκη και ο αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός.

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ατσαλάκης. Θα προβληθούν μέσω ψηφιακού δίσκου εικοσάλεπτης διάρκειας πλαισιωμένου με επιλεγμένη  μουσική, φωτογραφίες του τόπου και των ανθρώπων του, που περιέχονται στο βιβλίο.

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos