Καφές και Τσιγάρα Η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου προβάλει απόψε (9:30 στον κινηματογράφο Rex) την ταινία «Καφές και Τσιγάρα» του πολύ αγαπητού στην Ελλάδα σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους. Η ταινία αποτελείται από έντεκα διαφορετικές, χιουμοριστικές ιστορίες, με διάφορα πρόσωπα να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, να πίνουν καφέ, να καπνίζουν και να συζητούν για διάφορα θέματα.
 
Οι ιστορίες είναι γυρισμένες σε μαυρόασπρο φιλμ και πρωταγωνιστούν διάσημοι ηθοποιοί (Ρ. Μπενίνι, Μ. Μάρευ, Κ. Μπλάνσετ, Σ. Μπουσέμι, Α. Μολίνα, Σ. Κούγκαν) και αστέρες της ροκ μουσικής (Ι. Ποπ, Τ. Γουέιτς, ο Τζακ και η Μέγκ Γουάιτ από τους White Stripes και ο ράπερ RZA), μερικοί από τους οποίους έχουν παίξει σε προηγούμενες ταινίες του Τζάρμους.
 
Οι ιστορίες της ταινίας γυρίστηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια, στο ενδιάμεσο των «κανονικών» ταινιών που γύριζε ο Τζάρμους. Διαρκούν εννέα λεπτά η καθεμία, και μερικές από αυτές είχαν προβληθεί ως αυτόνομες ταινίες μικρού μήκους σε διάφορα φεστιβάλ (μία μάλιστα κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για μικρού μήκους ταινίες στις Κάνες).
 
Από τις πιο απολαυστικές ιστορίες, εκείνη με τον Ρομπέρτο Μπενίνι και τον Στίβεν Ράιτ, να πίνουν τον έναν καφέ μετά τον άλλο και να καταλήγουν σε μια σουρεαλιστική συζήτηση σχετικά με οδοντίατρους! Σε μια άλλη, βλέπουμε τον ¶λφρεντ Μολίνα να προσπαθεί να πείσει τον Στίβεν Κούγκαν ότι έχουν ένα κοινό Ιταλό πρόγονο που έζησε πριν από αιώνες.
 
Ένα εξαιρετικό κωμικό δίδυμο, σε μια θεότρελη κωμική βινιέτα-με ανατροπή. Η πλέον απολαυστική ερμηνεία είναι εκείνη της Κέιτ Μπλάνσετ. Ερμηνεύει δύο ρόλους, εκείνο του εαυτού της (μια σούπερ σταρ του σινεμά) που κάνει ένα διάλειμμα από τις συνεντεύξεις της για να συναντήσει μια ξαδέρφη στην Αυστραλία που σχεδόν τη μισεί για τη δημοτικότητά της.
 
Απολαυστική είναι και η ιστορία με τους θρύλους της ροκ μουσικής, Τομ Γουέιτς και Ίγκι Ποπ, οι οποίοι αποφασίζουν να καπνίσουν ένα τσιγάρο για ν’ αποδείξουν ότι το έχουν κόψει (πρόσεξτε τη μουσική που τους συνοδεύει κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους!).
 
Και οι τρεις αυτές ιστορίες, όπου γνωστοί αστέρες της του χώρου του θεάματος ερμηνεύουν τους εαυτούς τους, είναι καταπληκτικές. Θεατές των «άβολων» και «ανταγωνιστικών» συναντήσεων μεταξύ τους, νιώθουμε την έντασηκαι την φοβό τους μήπως και φανούν υποδιαίστεροι των συνομιλητών τους.
 
Δεύτερη συνεχόμενη Χολυγουντιανή βραδυά λοιπόν στη Λέσχη, μ’ ένα φίλμ όμως και πάλι διαφορετικό από εκείνα του σωρού. Χιούμορ και ευρηματικότητα, πολλή φαντασία και απολαυστικές ερμηνείες από το εντυπωσιακό και θαυμάσιο καστ, οι λάτρεις του ιδιαίτερου στυλ του Τζάρμους θα βρουν πολλά από τα στοιχεία του, σαν προσωπική σφραγίδα στις μικρές ιστορίες.
 
Με μία εντυπωσιακή οικονομία (στα μέσα και στο χρόνο), με μία ανάλαφρη και δροσερή χάρη, ο Τζάρμους μας προσφέρει μοναδικά σκετς-μελέτες της ανθρώπινης φύσης χωρίς να καταφεύγει στο διδακτισμό και στην αναζήτηση των «βαθύτερων νοημάτων».
 
Ο τίτλος τς ταινίας καθορίζει και τη δομή της. Σ΄ αυτή την ταινία δε θα δούμε ούτε μανιώδη κυνηγητά και μεγαλιώδεις εκρήξεις, ούτε σχιζοφρενείς δολοφόνους, ούτε βαρύγδουπες μελό ιστορίες. Ο Τζάρμους φτιάχνει μία ταινία-ωδή στον «καφέ και το τσιγάρο», δηλαδή στι καταχρήσεις και στην καθημερινή «τεμπελιά».
 
Οι ήρωες είναι γοητευτικά «παράξενοι» και οι ιστορίες τους πολλές φορές «περιέργες» – όπως ακριβώς δηλαδή αυτές που κρυφακούμε καμμιά φορά όταν πίνουμε τον καφέ μας ξένοιστοι και ανέμελοι σ’ ένα καφέ της πόλης μας.
 
 
Η Κινηματογραφική Λέσχη

Print Friendly, PDF & Email

Από manos