Κεραμεία και Κεραμεῖα *Εκατό περίφημα κεραμικά, αντικείμενα με ιδιαίτερη γοητεία,  πιάτα, βάζα και άλλα μικροαντικείμενα με φωτεινά χρώματα και εξαιρετικά σχέδια, τα οποία θαυμάστηκαν και έγιναν περιζήτητα από την περίοδο της παραγωγής τους έως και σήμερα,

κοσμούν το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης, χάρη στη δωρεά των αδελφών-συλλεκτών Βίκτωρα και Κρίτωνα Γ. Διαλυνά.

Τα εργαστήρια της αγγειοπλαστικής που ξεκίνησαν να λειτουργούν από το 16ο αι. στο Ιζνίκ της Μ. Ασίας και στη συνέχεια από τον 18ο αι. στην περιοχή της Κιουτάχειας, έδωσαν σπουδαία αντικείμενα καθημερινής χρήσης υψηλής τέχνης και αισθητικής, καθώς και πλακίδια επένδυσης τοίχων και δαπέδων.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, αγγειοπλάστες από την Κιουτάχεια μεταφέρουν την τέχνη αυτή στην Ελλάδα, ιδρύοντας τη βιομηχανία ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ στο Φάληρο. Μέχρι το 1955 που λειτουργεί παράγει κεραμικά κάθε είδους με σχέδια από τη Μ. Ασία αρχικά και εμπλουτισμένα στη συνέχεια με ελληνικά μοτίβα.

Για την ξεχωριστή αυτή τέχνη της κεραμικής και τα εργαστήρια που την καθιέρωσαν θα μιλήσει ο Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, Μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας του Μουσείου Μπενάκη, στην εκδήλωση «Κεραμεία και Κεραμεῖα» που οργανώνει η ΠΛΕΑΜ το Σάββατο 4 Αυγούστου, ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης, παρουσιάζοντας στο κοινό τη συλλογή που αποτελεί πλέον κτήμα του Μουσείου.

Ο κ. Γιώργης Μαγγίνης είναι διδάκτωρ αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης και επίτιμος εταίρος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Έχει διδάξει ιστορία της βυζαντινής, ισλαμικής και κινεζικής τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS, Courtauld Institute) κ.αλ. Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο κι έχει εργαστεί στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, στην επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, καθώς και ως σύμβουλος ανάπτυξης μουσείων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και δύο βιβλία: Mount Sinai: A History of Travellers and Pilgrims (2016) και China Rediscovered: The Benaki Museum Collection of Chinese Ceramics (2016). Επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη από το 2010, το καλοκαίρι του 2016 επιμελήθηκε την έκθεση του Μουσείου «Κεραμική από την Κίνα» (China Rediscovered: TheBenaki Museum Collection of Chinese Ceramics).

Τον Νοέμβριο του 2016, εντάχθηκε στην τριμελή εκτελεστική επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη, επιφορτισμένη με καθήκοντα διευθυντή μετά την αποχώρηση του Άγγελου Δεληβορριά.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει επίσης ο Συλλέκτης και Δωρητής κ. Κρίτων Διαλυνάς και  θα ακολουθήσει ξενάγηση στη συλλογή και κέρασμα από την οικογένεια των δωρητών.

* ἡ κεραμεία: η τέχνη της κεραμικής

τά  κεραμεῑα: τα εργαστήρια της κεραμικής

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos