Νεκτάριος Βλαχάκης, κοσμικά εργαστήρια υψηλών ενεργειών
Νεκτάριος Βλαχάκης, κοσμικά εργαστήρια υψηλών ενεργειών

Η Αστροφυσική είναι ο κλάδος της Φυσικής που παρατηρεί και προσπαθεί να εξηγήσει το Μεγάκοσμο κι έτσι συμβάλει στην ανακάλυψη των φυσικών μηχανισμών και γενικά στην κατανόηση των νόμων του σύμπαντος.

Η ακτινοβολία υψηλών ενεργειών προσφέρει μοναδικές πληροφορίες σε αυτή την
κατεύθυνση, αφού πηγάζει από βίαια φαινόμενα σε μακρινά άστρα ή γαλαξίες, διαδικασίες που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να προσομοιώσουμε σε ένα Γήινο εργαστήριο.

Η ομιλία αναφέρεται σε τέτοια κοσμικά εργαστήρια, όπως είναι τα δραστήρια κέντρα γαλαξιών, οι αστέρες νετρονίων και οι μελανές οπές, οι εκλάμψεις ακτίνων γάμμα και οι υπερκαινοφανείς.

Περιγράφονται οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτά, όπως επίσης και οι μηχανισμοί που οδηγούν στην έκλυση τεράστιων ποσών ενέργειας.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Νεκτάριου Βλαχάκη

Ο Νεκτάριος Βλαχάκης γεννήθηκε το 1971 και μεγάλωσε στα Έξω Λακώνια Αγίου Νικολάου Κρήτης. Φοίτησε στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα έτη 1988-1992. Συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης απ’ όπου πήρε Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Γενική Φυσική και Διδακτορικό στην Αστροφυσική (1998), με θέμα διατριβής «Αναλυτικά μοντέλα αστροφυσικών ανέμων και πιδάκων πλάσματος». Στη συνέχεια μετέβη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, σαν υπότροφος McCormick στο Ινστιτούτο Enrico Fermi ως το 2002 και σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Αστρονομίας και Αστροφυσικής το 2003. Από τότε και μέχρι σήμερα είναι μέλος του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού του τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σαν Λέκτορας (2003-2008), Επίκουρος καθηγητής (2008-2016) και από φέτος σαν Αναπληρωτής καθηγητής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το συγγραφικό του έργο σχετίζονται με Θεωρητική Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών και ειδικότερα με την Μαγνητοϋδροδυναμική περιγραφή Αστροφυσικού πλάσματος.

Κινηματοθέατρο REX, Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, Ώρα 19:00, Είσοδος ελεύθερη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos