Λέσχη Κινηματογράφου, χειμερινές προβολές
κινηματοθέατρο REX

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 21:30 ξεκινούν οι τακτικές εβδομαδιαίες προβολές της Λέσχης Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου, στο δημοτικό κινηματοθέατρο REX, με γενική είσοδο 5€.

Τη χειμερινή περίοδο 2016/17 θα προβληθούν σε ψηφιακή μορφή με εικόνα υψηλής ευκρίνειας 12 ταινίες, που έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ, έχουν αγαπηθεί από κοινό και κριτικούς, καλύπτουν όλα τα είδη, είναι παραγωγής 2014-16 (ανάμεσα τους και δύο παλιές κλασικές ταινίες) και προέρχονται από διαφορετικές χώρες.

Οι ταινίες που έχουν επιλεγεί για το διάστημα από 27/10/16 μέχρι 12/1/17 θα προβληθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Λέσχη Κινηματογράφου, πρόγραμμα:

27 Οκτωβρίου: «BIRDMAN – Η ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΑΦΕΛΕΙΑΣ», του  Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, παραγωγής Η.Π.Α-Βρετανίας, 2014

Ένας πρώην σταρ ηρωικών ταινιών, αντιμέτωπος με καλλιτεχνικά όσο και προσωπικά προβλήματα, ανεβάζει ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής ένα απαιτητικό θεατρικό δράμα. Μια πικρόχολη, πρωτότυπη ως σύλληψη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή ως εκτέλεση σάτιρα, για το κόστος της επιτυχίας και τον κυνισμό στα καλλιτεχνικά παρασκήνια. Ι82 συνολικά βραβεία και ανάμεσα τους 4 ΄Οσκαρ και 2 Χρυσές Σφαίρες.

3 Νοεμβρίου: «Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΡΤΣΙΜΠΑΛΝΤΟ ΝΤΕ ΛΑ ΚΡΟΥΖ», του  Λουίς Μπουνιουέλ, παραγωγής Μεξικού, 1995

Μάρτυρας του θανάτου μιας μοναχής, ο αριστοκρατικής καταγωγής Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ ανακρίνεται από την αστυνομία, στην οποία ομολογεί ότι είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος. Απολαυστική μαύρη σάτιρα, με τον Μπουνιουέλ να σαρκάζει πικρά τα ερωτικά ταμπού, τον ψυχολογικό ευνουχισμό, τις ερωτικές αντρικές φαντασιώσεις και την ελαστική ηθική της αστικής τάξης.

10 Νοεμβρίου: «DHEEPAN –  Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ», του  Ζακ Οντιάρ, παραγωγής Γαλλίας, 2015

Για να αποδράσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σρι Λάνκα, ένας πρώην μαχητής των Ταμίλ, μια νεαρή γυναίκα κι ένα κορίτσι παριστάνουν την οικογένεια. Καταλήγουν σε ένα προάστιο του Παρισιού, αντιμέτωποι με τη βία των συμμοριών και τη μεταξύ τους καχυποψία. Χρυσός Φοίνικας στις Κάνες για μια ειλικρινή, επώδυνα ρεαλιστική ματιά στο σκληρό τίμημα ενσωμάτωσης στον «δυτικό παράδεισο».

17 Νοεμβρίου: «’ 71», του  Γιαν Ντεμάνζ, παραγωγής Αγγλίας, 2014

Στο ταραγμένο Μπέλφαστ του 1971 ένας νεαρός Βρετανός στρατιώτης βρίσκεται άοπλος και αποκλεισμένος στην καθολική, ελεγχόμενη από τον IRA περιοχή της πόλης. Καταδιωκόμενος από τους Ιρλανδούς μαχητές, προσπαθεί να επιστρέψει στη μονάδα του. Απίστευτης έντασης και αγωνίας πολυβραβευμένο περιπετειώδες θρίλερ, το οποίο συνδυάζει αριστοτεχνικά την καταιγιστική δράση με το ιστορικοπολιτικό σχόλιο.

24 Νοεμβρίου: «SUNTAN», του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, Ελληνικής παραγωγής 2015

Ο Κωστής είναι ένας μοναχικός 40άρης που αναλαμβάνει χρέη αγροτικού γιατρού στην Αντίπαρο. Έπειτα από έναν ανιαρό χειμώνα, η ρουτίνα του θα αλλάξει δραματικά όταν γνωριστεί με μια ξέφρενη ομάδα νεαρών και ερωτευτεί την όμορφη Άννα. Ενοχλητικά ειλικρινές δράμα που φλερτάρει επιτυχημένα με το θρίλερ και ακολουθεί τις αναπάντεχες διαδρομές της ερωτικής επιθυμίας μέχρι τα σπαρακτικά αδιέξοδά της.

11 Δεκεμβρίου: «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ», του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, παραγωγής Χιλής, 2013

Ο μικρός Αλεχάντρο μεγαλώνει στη Χιλή της δεκαετίας του ’30, σε μια έντονα πολιτικοποιημένη οικογένεια. Αν και η ταινία βασίζεται σε αληθινά περιστατικά, ο σκηνοθέτης στήνει με την αστείρευτη φαντασία του ένα ξέφρενο «χορό της πραγματικότητας», όπου τα πάντα είναι πιθανά. Ακόμα και η αλήθεια…

8 Δεκεμβρίου: «Ο ΑΣΤΑΚΟΣ» του Γιώργου Λάνθιμου, παραγωγή Αγγλίας-Ελλάδας, 2015

Σε μια μελλοντική κοινωνία, όποιος ζει μόνος μεταφέρεται σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο, όπου εντός 45 ημερών πρέπει να βρει το ταίρι του. Αν αποτύχει, μετατρέπεται σε ζώο της επιλογής του και ελευθερώνεται στο δάσος, το οποίο όμως κρύβει κι αυτό τα δικά του επικίνδυνα μυστικά…Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες για μια πρωτότυπη, σουρεαλιστική και αντισυμβατικά ρομαντική κινηματογραφική σάτιρα, με θέμα τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις.

15 Δεκεμβρίου: «Η ΣΕΙΡΗΝΑ ΤΟΥ ΜΙΣΙΣΙΠΙ», του Φρανσουά Τριφό, Γαλλικής παραγωγής 1969

Ο Λουί, πλούσιος κτηματίας σε εξωτικό νησί, παντρεύεται την πανέμορφη Ζιλί, δι’ αλληλογραφίας. Ενώ αυτός την ερωτεύεται, εκείνη εξαφανίζεται παίρνοντας μαζί της τα χρήματά του. Ο Λουί θα προσπαθήσει απεγνωσμένα να τη βρει και να ανακαλύψει την πραγματική της ταυτότητα. ΄Ενα ψυχολογικό δράμα πάνω στη σύγκρουση προσωπικού πάθους και κυρίαρχης ηθικής και ταυτόχρονα ένα στιλάτο θρίλερ.

22 Δεκεμβρίου: «LEVIATHAN», του Αντρέι Σβιάνγκιντσεφ, παραγωγής Ρωσίας, 2014

Ο Κόλια ζει με τη γυναίκα του και τον έφηβο γιο του σε μια παραθαλάσσια πόλη του ρώσικου Βορρά. Όταν μαθαίνει πως ο διεφθαρμένος δήμαρχος σκοπεύει να κατεδαφίσει το σπίτι του, ζητάει από ένα φίλο του δικηγόρο να τον βοηθήσει, όμως η ζωή του θα αλλάξει δραματικά… Βραβείο σεναρίου στις Κάνες, Χρυσή Σφαίρα και οσκαρική υποψηφιότητα ξενόγλωσσης ταινίας, για μια δεξιοτεχνικά δοσμένη ταινία κοινωνικής κριτικής,  που θέτει καίρια ερωτήματα για τη σύγχρονη πραγματικότητα, τη χρεοκοπημένη από ιδεολογίες, θεσμούς και αξίες.

29 Δεκεμβρίου: «ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45», του Αλέξη Αλεξίου, Ελληνικής παραγωγής, 2015

Ο Στέλιος, χρεωμένος ιδιοκτήτης τζαζ κλαμπ, έχει 32 ώρες διορία να επιστρέψει όσα χρωστάει σε έναν Ρουμάνο. Όταν καταλαβαίνει πως ο μεσολαβητής φίλος του τον έχει προδώσει και η γυναίκα του σκέφτεται να τον εγκαταλείψει, αποφασίζει να αντιδράσει. Βραβευμένο ατμοσφαιρικό θρίλερ, μία ιστορία εκδίκησης με στοιχεία μαύρου χιούμορ και αριστοτεχνικά σκιαγραφημένους χαρακτήρες, με φόντο την Ελλάδα της κρίσης. Εξαιρετικός ο Στέλιος Μάινας στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

5 Ιανουαρίου: «ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ», του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, Τουρκικής παραγωγής, 2014

Πρώην ηθοποιός και εύπορος κληρονόμος, ο Αϊντίν ζει με τη νεαρή σύζυγό του και την πρόσφατα διαζευγμένη αδελφή του, διευθύνοντας έναν κομψό ξενώνα στην Καππαδοκία. Όταν ένα μικρό αγόρι ρίξει μια πέτρα στο παράθυρο του τζιπ του, μια σειρά γεγονότων θα τον φέρουν αντιμέτωπο με την αληθινή ζωή και τους ανθρώπους. Διαλογικό, πικρό, θεατρικής δομής και υψηλής κινηματογραφικής τεχνικής πολυεπίπεδο ψυχολογικό δράμα πάνω στην εξουσία, την πνευματική και την αληθινή ζωή, τις ταξικές αντιθέσεις και τις σύγχρονες ηθικές αξίες. Χρυσός Φοίνικας και βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο φεστιβάλ Κανών.

12 Ιανουαρίου: «ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ», των Κριστίνα Γκρόζεβα & Πέταρ Βαλτσάνοφ, παραγωγής Βουλγαρίας, 2014

Σε μια επαρχιακή πόλη της Βουλγαρίας μία νεαρή καθηγήτρια ψάχνει τον κλέφτη στην τάξη της για να του δώσει ένα μάθημα για το σωστό και το λάθος. Όταν θα βρεθεί υπερχρεωμένη, θα βρει το σωστό δρόμο που η ίδια δίδαξε; Εξαιρετική κοινωνική ανάλυση για τις αναποδιές της ζωής και αν μπορείς πάντα να τις προσπερνάς αλώβητος και πιστός στον εαυτό σου. Βραβεύσεις σε διεθνή φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες και τους δημιουργούς, trailer, φωτογραφίες, αρχείο προβολών στην ιστοσελίδα της Λέσχης Κινηματογράφου (kileagn.com).

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos