η λειτουργία έχει ξεκινήσει
η λειτουργία έχει ξεκινήσει

Σχεδόν μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και για αιώνες. το εμπόριο γινόταν κατά κύριο λόγο μέσα από τη θάλασσα, με πλεούμενα. Η ραγδαία ανάπτυξη των δρόμων μετά τον πόλεμο είχε σαν αποτέλεσμα να ατονήσει πολύ αυτή η θαλάσσια οδός, τουλάχιστον για δρομολόγια κοντινά.

Οπότε, κάθε φυσικός όρμος ήταν και ένα μικρό ή μεγάλο λιμάνι, ανάλογα με το μέγεθος. Και κάθε κόλπος, ή κολπίσκος όπου υπήρχε δραστηριότητα, διέθετε, μέχρι σχεδόν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τελωνείο.

ο κόλπος και η θέση του ασκητάριου
ο κόλπος και η θέση του ασκητάριου

Υπήρχαν τότε δεκάδες τέτοια λιμανάκια και αντίστοιχα τελωνεία ακόμα και σε μικρή απόσταση. Δηλ. τελωνείο Παχείας Άμμου, τελωνείο Αγριόμαντρας, τελωνείο στο Θόλος, τελωνείο στο Μόχλος και ούτω καθ’ εξής.

Αγριόμαντρα, ο κόλπος

Για την Αγριόμαντρα η κουβέντα, κόλπος ασφαλής κάτω από όλους τους ανέμους, που παλαιότερα χρησίμευε και ως λιμάνι του Καβουσού η έξοδος στη θάλασσα του ξερού φαραγγιού όπου μέσα μόνο λίγα αρωματικά φυτά και η κάπαρη επιβιώνουν. Σήμερα είναι ένας χώρος μπάνιου και χαλάρωσης επισκεπτών που είτε έρχονται με πλεούμενα, είτε από τη ξηρά μετά από περίπου δέκα λεπτά ποδαρόδρομο από το πλέον κοντινό σημείο για το αυτοκίνητο.

Αγριόμαντρα, το ασκητάριο

Κατεβαίνοντας το μονοπάτι προς τη παραλία, δεξιά υπάρχουν δυο σπηλιές, εκ των οποίων η μία έχει εξωτερική είσοδο που θυμίζει μικρό ναό. Πρόκειται για χώρο που στο πέρασμα των αιώνων είχε χρησιμοποιηθεί από ασκητές οι οποίοι αποζητούσαν την απομόνωση από τα εγκόσμια. Κατά τη παράδοση το ασκητάριο ως χώρος λατρείας είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Δεν γνωρίζουμε πότε και πόσο διάστημα είχαν χρησιμοποιηθεί, διότι η ύπαρξη ζώων κτηνοτρόφων έχει σβήσει τα όποια ίχνη. Μαρτυρίες αναφέρονται ακόμα και σε τοιχογραφίες οι οποίες όμως δεν υπάρχουν σήμερα.

Μετά από μια ιδέα του παπά του χωριού Μανώλη Φρυσαλάκη, αποφασίστηκε να γίνει λειτουργία το πρωί του Σαββάτου (18/7), στο χώρο μπροστά στο ασκητάριο. Έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες και η λειτουργία άρχισε στις 07:30 του Σαββάτου για να ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 09:30, παρόντων αρκετών κατοίκων και φίλων από το Καβούσι, αλλά και πιο μακριά. Για το τόπο, το χώρο, την ιστορία, μίλησε ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης.

Όσοι θέλησαν, μετάλαβαν για να ακολουθήσει η κάθοδος προς την παραλία όλων, φαγοπότι και μπάνιο. Η παρέες κράτησαν ώρες…… και του χρόνου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.