Λουλούδια ... από τη Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου
Λουλούδια … από τη Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου

Με την βραβευμένη ταινία «Λουλούδια – Loreak» συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Η υποψήφια για ξενόγλωσσο ΄Οσκαρ Ισπανική ταινία θα προβληθεί την Τρίτη 16 Ιανουαρίου στις 21:30 στο δημοτικό κινηματοθέατρο REX. Την σκηνοθεσία συνυπογράφουν οι Τζον Γαράνιο και Χοσέ Μαρί Γενάγα, είναι παραγωγής 2014, διάρκειας 99’ και πρωταγωνιστούν οι: Ναγκόρε Αρανμπούρου, Ιτσιάρ Ιτούνιο, Ιτσιάρ Αϊζπούρου, Χοσεάν Μπενγκοετσέα.

Υπόθεση: Η καθημερινότητα της Άνε, μιας σαραντάχρονης γυναίκας παγιδευμένης σε έναν άχρωμο γάμο, ανατρέπεται απροσδόκητα όταν μια υπέροχη ανθοδέσμη παραδίδεται στην πόρτα του σπιτιού της. Κάθε εβδομάδα, ένα μπουκέτο λουλούδια από κάποιον άγνωστο ομορφαίνει τη ζωή της, ξυπνά τα ένστικτά της και φυσικά προκαλεί τριγμούς στη σχέση της. Αναρωτιέται ποιος είναι αυτός που την πολιορκεί μυστικά. Μέχρι που τα λουλούδια σταματούν να έρχονται…

Τα χρόνια περνούν και λουλούδια εμφανίζονται ξανά. Δεμένα σε μία κολώνα του δρόμου, εκεί όπου σημειώθηκε ένα τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή ενός άντρα. Ενός άντρα παγιδευμένου ανάμεσα στην καταπιεστική μητέρα του και στη γυναίκα του. Η ήδη προβληματική σχέση των δύο γυναικών περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τις αινιγματικές ανθοδέσμες. Καθώς υποφέρουν χωριστά μια βαθιά, εσωτερική μοναξιά, αναζητούν ενόχους και λυτρωτικές απαντήσεις…

Τρυφερή δραματική ταινία χαρακτήρων, με πρωτότυπη πλοκή γεμάτη συμβολισμούς για τα αδιόρατα νήματα που ενώνουν τις ανθρώπινες ζωές. Η ταινία αρχίζει με ένα μοντάζ πλάνων που φαίνεται να συνοψίζουν την πλοκή προϊδεάζοντας τον θεατή και αναπτύσσεται με μια γραμμική αφήγηση που χωρίζεται σε τρία διακριτά μέρη τα οποία τιτλοφορούνται “Λουλούδια για την Ane”, “Ο Beñat τα βλέπει όλα από ψηλά” και “Λουλούδια για τον Beñat”.

Ένας άντρας και γύρω του τρεις γυναίκες. Τέσσερις συνηθισμένοι άνθρωποι που ύστερα από ένα μοιραίο ατύχημα η πορεία ζωής του καθενός θα αλλάξει δραματικά. Οι Καράνιο και Γενάγα επιχειρούν να περιγράψουν όχι μόνο την προσπάθεια τους να διαχειριστούν τα απρόσμενα παιχνίδια της τύχης, αλλά και πώς αυτά τα παιχνίδια είναι άρρηκτα (κι ανύποπτα) δεμένα με το παρελθόν. Ένα παρελθόν γεμάτο μικρά κι όχι πάντα αθώα μυστικά, ανομολόγητα πάθη, πικρά απωθημένα.

Με ζωντανή την αίσθηση του τυχαίου, τα «Λουλούδια» μελετούν τις απρόβλεπτες διαδρομές της επιθυμίας, τη διαχείριση της απώλειας, την ανείπωτη θλίψη της μοναξιάς και την παντοδυναμία της μνήμης. Με ένα λιτό, μα καλοζυγισμένο στις διηγηματικές του λεπτομέρειες σενάριο, φωτίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Σχέσεις παγιδευμένες, σχέσεις ανεκπλήρωτες, σχέσεις αρρωστημένες, σχέσεις εν δυνάμει ονειρικές. Κανείς δεν τολμά να ξεφύγει από τον κλοιό του, να διεκδικήσει το κομμάτι ευτυχίας που του αναλογεί.

Μπορεί άραγε ένα ανώνυμο δώρο από εφήμερα άνθη να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα αρχή; Με αυτό το απλό αλλά ταυτόχρονα πολυεπίπεδο σεναριακό εύρημα, οι συναισθηματικέ διαδρομές των τριών ηρωίδων διαπλέκονται με απρόσμενο και σαγηνευτικό τρόπο και δημιουργούν μια τρυφερή, ανθρώπινη, ντελικάτη και συγκινητική σπουδή πάνω στον έρωτα, τη μνήμη, την απώλεια και τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Κάπου ανάμεσα στο υποδόριο σασπένς του Χίτσκοκ και στις μεταφυσικές ανησυχίες του Κισλόφσκι, οι δύο σκηνοθέτες ανακαλύπτουν μια χρυσή κινηματογραφική τομή και παραδίδουν ένα οικουμενικών διαστάσεων, μινιμαλιστικό δράμα για την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία.

Εξαίσια κινηματογραφημένο και με εξαιρετικές ερμηνείες από τις τρεις πρωταγωνίστριες, το φιλμ έγινε δεκτό διεθνώς με ενθουσιασμό σαν μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ στη βασκική γλώσσα. Τα “Λουλούδια” από την χώρα των Βάσκων αποτελούν μια λεπτή κινηματογραφική απόλαυση και ένα ρεαλιστικό, καθηλωτικό και ευαίσθητο ψυχογράφημα για τις ανθρώπινες σχέσεις στην σύγχρονη απρόσωπη κοινωνία μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos