Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι του Γιάννη Σμαραγδή
Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι του Γιάννη Σμαραγδή

Η τελευταία ταινία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» είναι  βιογραφική της ζωής του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη,

ενός πειρατή που γίνεται ζάμπλουτος έμπορος χαβιαριού και δεν σταματά να αγωνίζεται ενάντια σε κάθε εμπόδιο για την απόκτηση χρήματος, εξουσίας και πολιτικής επιρροής, για να χαρίσει στο τέλος όλα του τα υπάρχοντα στο όνομα της αγάπης. Η επική αυτή ιστορία, βασίζεται στην πραγματική ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη και ξεκινά από τα Ψαρά του Αιγαίου Πελάγους, φτάνει στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης στη Ρωσία, απλώνεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας για να καταλήξει στη διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά την Επανάσταση του 1821.

Μηνύματα ελπίδας ανάτασης και ευημερίας, αποτέλεσμα επιμονής και υπομονής που βασίζονται στη δύναμη της θέλησης του ήρωα της,  διατρέχουν όλο τον κινηματογραφικό λόγο αυτής της ταινίας, που έρχεται να εμφυσήσει κουράγιο και μαχητικότητα στους σύγχρονους Έλληνες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα, στους Έλληνες της διασποράς, αλλά και σε οποιασδήποτε εθνικότητας θεατή, αν λάβουμε υπόψη μας ότι «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» είναι μια διεθνής παραγωγή που έχει παιχτεί σε πολλές χώρες.

Ο Ιωάννης Βαρβάκης γεννήθηκε στα Ψαρά, το 1745. Από μικρός μυήθηκε στα της ναυτιλίας, από τον καραβοκύρη πατέρα του ενώ μόλις στα 18 του, ναυπήγησε την πρώτη γαλιότα. Στράφηκε στην  πειρατεία, εναντίον των Οθωμανών, όπως το σύνολο των Ψαριανών. Το πατρικό του όνομα ήταν Λεοντίδης. Χάρη στις ιδιαίτερες ικανότητες που επέδειξε κατά τα Ορλωφικά, στη Ναυμαχία του Τσεσμέ (1770) οι συναγωνιστές του τού έδωσαν το παρατσούκλι  ΄΄Βαρβάκης ΄΄ παρομοιάζοντάς τον με το αρπακτικό πουλί του αιγαίου,  βαρβάκι. Το παρατσούκλι συνάδει με το χαρακτήρα που περιγράφεται στην ταινία, καθώς ο Βαρβάκης, δυνατός και ατρόμητος, όμοια με ένα αρπακτικό πουλί θα ξεπεράσει πολλές κακουχίες και δυσκολίες και θα αδράξει τις ευκαιρίες που θα βρεθούν στο δρόμο του. Η ταινία παρακολουθεί πράγματι, την πορεία αυτού του ανθρώπου ο οποίος από φτωχός ναυτικός κατάφερε να αναρριχηθεί στα υψηλά κοινωνικά στρώματα και να εξελιχθεί σε πλούσιο και πολιτικά ισχυρό άνδρα. Απόδραση από το Γεντί-Κουλέ της Κωνσταντινούπολης, κακουχίες μέσα στα χιόνια μέχρι να φτάσει με τα πόδια στην Αγία Πετρούπολη, συναντήσεις με την τσαρίνα της Ρωσίας Μεγάλη Αικατερίνη, ειδικά προνόμια αλιείας στην Κασπία Θάλασσα, εξαγωγή και διάδοση του χαβιαριού αποτελούν μερικά από τα στάδια της πολυτάραχης και δημιουργικής ζωής αυτού του ανθρώπου, του «πειρατή που εξελίχθηκε σε άγιο»  κατά το Σμαραγδή, έπειτα από πολλές μελέτες που έκανε πάνω στη ζωή του.

Ο Ιωάννης Βαρβάκης πρόσφερε πάρα πολλά στον Αγώνα πριν και κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Βοήθησε με πάρα πολλούς τρόπους τις ελληνικές κοινότητες στη Ρωσία και με έξοδα δικά του εξόπλισε τους ομογενείς που πολεμούσαν με τον  Υψηλάντη. Επίσης μέσω του Πατριαρχείου κατάφερε να εξαγοράσει πάρα πολλούς Έλληνες αιχμαλώτους. Πέθανε στη Ζάκυνθο το 1825.  Στη διαθήκη του άφησε 1.000.000 ρούβλια κληροδότημα για την ίδρυση του Βαρβακείου Λυκείου, και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς. Με δική του δωρεά κατασκευάστηκε η κλειστή αγορά της Αθήνας (Βαρβάκειος Αγορά) , ενώ επίσης χρηματοδότησε την ανέγερση διδακτηρίου στη Σινασσό Καππαδοκίας, την παλιά Ναζιανζό, πατρίδα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ελλάδα (Πύλος, Αίγινα, Κρήτη και Ψαρά) καθώς και στη Ρωσία (Αγία Πετρούπολη και Αστραχάν). Η ομορφιά των ελληνικών τοπίων εκθειάζεται με ποικίλες οπτικές γωνίες της κάμερας, ενώ οι μορφές των δευτερευόντων προσώπων (παιδιά και διάφοροι Έλληνες εκείνης της εποχής) μοιάζουν να έχουν βγει από πίνακες του Βρυζάκη ή του Γκύζη.

Με ένα δυνατό casting ηθοποιών και έναν ήρωα που φαίνεται να έχει την αποφασιστικότητα και τις αδυναμίες του «Πολίτη Κέιν», ο Γιάννης Σμαραγδής με αυτή την υπερπαραγωγή, μάς χαρίζει μια ιστορία που αγγίζει τα πλήθη, δίνοντάς τους θετικά πρότυπα.

Πρωταγωνιστούν: Σεμπάστιαν Κοχ, Τζον Κλιζ, Κατρίν Ντενέβ, Λάκης Λαζόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χριστόφορος Παπακαλιάτης κ.α. Συμμετέχει και ο συμπολίτης μας, ο μικρός Μάνος Τσαγκαράκης γνωστός από το σίριαλ «Το Νησί»

Οι προβολές θα γίνουν :

Αγ. Νικόλαος κιν/θέατρο ΡΕΞ – Παρασκευή 6.30 μ.μ. και 9.00 μ.μ.

Νεάπολη  κιν/θέατρο ΔΡΗΡΟΣ – Σάββατο    7.30 μ.μ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos