Γρηγόριος ο Θεολόγος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Βασίλειος ο Μέγας
Γρηγόριος ο Θεολόγος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Βασίλειος ο Μέγας

Αξιότιμοι κ. Εκπαιδευτικοί, αγαπητά μου παιδιά,

Οι Τρεις Ιεράρχες έχουν ανακηρυχθεί από την Εκκλησία και την Πολιτεία ως προστάτες της Παιδείας και των ελληνικών γραμμάτων, διότι αναδείχθηκαν με τη μόρφωσή τους,

τις αρετές και την ευρύτητα της αντίληψής τους φωτισμένοι Διδάσκαλοι και Παιδαγωγοί. Η σημερινή εορτή της σύναξης των τριών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας σε μια ημέρα διαφορετική από την ημέρα μνήμης του καθενός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Παιδεία του Γένους μας. Ήταν πρωτίστως φωτισμένοι Επίσκοποι της Εκκλησίας που κατέκτησαν την ανθρώπινη γνώση αλλά κατάλαβαν ότι η αληθινή σοφία είναι η θεογνωσία. Με την ελληνομάθειά τους συντέλεσαν στην εναρμόνιση του Ελληνισμού με το μήνυμα του Ευαγγελίου. Συμβούλευαν τους νέους να μελετούν τα ελληνικά συγγράμματα και να παίρνουν από αυτά ο,τι καλό υπάρχει, γιατί αυτά τους προγυμνάζουν με τον καλύτερο τρόπο για την κατανόηση της Αγίας Γραφής.

Βασική αρχή των Τριών Ιεραρχών είναι ότι από τα επίγεια αγαθά η Παιδεία είναι το μεγαλύτερο. Η Παιδεία, κατά τον Μέγα Βασίλειο, είναι «ανατροφή μετ’ ευλαβείας και μετάληψις αγιότητος», δηλαδή οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που υπηρετούν την αγωγή μεταδίδουν στους μαθητές τους όχι μόνο γνώσεις αλλά κυρίως βιώματα αληθινής ζωής, αξίες και ιδανικά. Οι παιδαγωγικές τους αντιλήψεις επηρέασαν καθοριστικά την αγωγή των παιδιών στο Βυζάντιο και πολλές από αυτές εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Ασχολήθηκαν με όλα τα θέματα της εκπαίδευσης, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα τους το «Δράξασθε Παιδείας», από τον Β´  Ψαλμό του Δαυίδ.

Η «τρόϊκα» των μεγάλων Πατέρων και Δασκάλων της οικουμένης που τιμούμε σήμερα, δεν ασχολήθηκε μόνο με τα εκκλησιαστικά, θεολογικά και  παιδαγωγικά, αλλά και με τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και άλλα προβλήματα που απασχολούσαν τους ανθρώπους της εποχής τους, προτείνοντας έμπρακτα τρόπους αντιμετώπισης τους. Συνδύασαν άριστα τη θεωρία με την πράξη και υπηρέτησαν μαζί με τον Θεό και τον πάσχοντα άνθρωπο, αποτελώντας αξεπέραστους κοινωνικούς εργάτες. Πίστευαν στην κοινωνία των ανθρώπων και όχι στην κοινωνία της κατανάλωσης. Γι  αὐτό παρότρυναν τον άνθρωπο να πλουτίζει «μη περιουσίαν μόνον, αλλά και ευσέβειαν, μη το χρυσίον μόνον, αλλά και την αρετήν, μάλλον δε ταύτην μόνον».

Πατρικά ευχόμαστε στη δύσκολη εποχή που ζούμε να μαθητεύουμε συνεχώς κοντά στους τρεις μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Διδασκάλους, ώστε εκείνοι να καθοδηγούν τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις μας.

Ιεράπετρα, 30 Ιανουαρίου 2014

Με πατρική αγάπη και ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ιεραπύτνης & Σητείας ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos