Με ένα αντίγραφο του εμβληματικού ρολογιού  του Αγ. Μύρωνα το φετινό ημερολόγιο του Πολιτιστικού   Συλλόγου
ο Άγιος Μύρωνας

Με ένα γύψινο αντίγραφο σε μινιατούρα του  ρολογιού που δεσπόζει στον Άγιο Μύρωνα και αποτελεί σημείο αναφοράς της κωμόπολης επέλεξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος  να πει Καλή Χρονιά σε όλους με το ημερολόγιο του 2019.

Το ημερολόγιο. προσεγμένο από κάθε πλευρά αποτελεί παράλληλα ένα όμορφο διακοσμητικό που θυμίζει έντονα την κωμόπολη με την αντιγραφή του επιβλητικού ρολογιού .

Το ρολόι είχε ολοκληρωθεί  την δεύτερη δεκαετία του 1900 στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, στον Κιχιλά το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του οικισμού  σε υψόμετρο 472 μ.   Από το σημείο αυτό μπορεί ο επισκέπτης να δει γύρω στα σαράντα χωριά των  επαρχιών Μαλεβιζίου, Τεμένους,  Πυργιωτίσης , το Ηράκλειο και τη Ντία .

Ο πρώτος μηχανισμός του ρολογιού ήταν ιταλικής προέλευσης από τη Γένοβα και δωρήθηκε από τον  αείμνηστο Ι. Νικολόπουλο ο οποίος ήταν εγκατεστημένος στην Αργεντινή με σκοπό να στηθεί στην εκκλησία του Αγίου Μύρωνα. Όμως το κωδωνοστάσιο της δεν μπορούσε να δεχθεί τον μηχανισμό και έτσι η τότε εκπρόσωποι της κωμόπολης  στο Κοινοτικό συμβούλιο αποφάσισαν να τοποθετηθεί στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στον Κιχιλά.

Έτσι ξεκίνησε η κατασκευή του  κτιρίου και  ολοκληρώθηκε το  1927 όπου  τοποθετήθηκε ο μηχανισμός του  δίνοντας σ όλους εκείνα τα χρόνια να γνωρίζουν επ’ ακριβώς την ώρα με τον χαρακτηριστικό ήχο του , μα και με την ευκρίνεια των δεικτών του.

Για πολλά χρόνια το ρολόι κούρδιζαν μαθητές της τελευταίας τάξης του Δημοτικού Σχολείου  αλλά και γείτονες  του σχολείου που ανέβαιναν την ξύλινη σκάλα του  και με μια μανιβέλα κατάφερναν να ανεβάζουν τα “βόλια” όπως λεγόταν προκειμένου  να λειτουργεί  ο μηχανισμός του .

Το ρολόι υπήρξε στενά συνδεδεμένο με τις ιστορικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές της περιοχής  μια και οι χτύποι του ένας ανά ημίωρο και όσοι ανάλογα με την ώρα καθόριζαν μέχρι και τις αγροτικές δουλειές αφού ακουγόταν σε μεγάλη έκταση απ’ το χωριό.

Χαρακτηριστική και μια απ’ τις μαντινάδες γ αυτό:

«Εκεί ψηλά στον Κιχιλά

βρίσκεσαι το ρολόι

μετρά τις ώρες ρυθμικά

σαν χάντρες κομπολόι».

Με ένα αντίγραφο του εμβληματικού ρολογιού  του Αγ. Μύρωνα το φετινό ημερολόγιο του Πολιτιστικού   Συλλόγου
το ημερολόγιο

Η φθορά του χρόνου όμως άρχισε να “χτυπά” το ρολόι του Αγίου Μύρωνα και να παρουσιάζει εκτός των άλλων και στατικά προβλήματα . Έτσι ο τότε Δήμος Γοργολαΐνη με δήμαρχο τον Γ. Ματθαιάκη  και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν την συντήρηση και την ανακαίνιση του . Μέσω των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας Ηρακλείου ξεκίνησε η όλη διαδικασία. Την μελέτη -που σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν ιδιαίτερα δύσκολη- ανέλαβε ο πρώην αντιδήμαρχος Ηρακλείου μηχανικός  Μανόλης Βασιλάκης  και στη συνέχεια ο πολιτικός μηχανικός και εργολάβος Δημ. Έργων  Γιώργος Γαλενιανός – με καταγωγή από τον πατέρα και τον παππού απ’ τον Άγιο Μύρωνα – προχώρησε στην ανακατασκευή ,την αντιστήριξή , την ενίσχυση του τρούλου , τις πόρτες ανόδου και την σκάλα που οδηγεί στο κωδωνοστάσιο του ρολογιού .

Αποτέλεσμα μια προσεγμένη από κάθε άποψη δουλειά  παραδίδοντας  στο Τοπικό Συμβούλιο , τον πρόεδρο του Γιάννη Σηφάκη και σ όλους τους Αγιομυριανούς  το 2011 ένα στέρεο και αξιοθαύμαστο οικοδόμημα  που αποτελεί  αναπαλαιωμένο κόσμημα τόσο για την κωμόπολη όσο και για όλη την περιοχή.

 Παράλληλα φωτίστηκε ενώ εκσυγχρονίσθηκε ο μηχανισμός του όμως  ο  ρυθμικός ήχος του παραμένει ο ίδιος ξυπνώντας μνήμες και δημιουργώντας  την αίσθηση ότι μία ιστορική κωμόπολη  της Κρήτης παραμένει ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου.

Ο παλιός μηχανισμός του με τα γρανάζια ,τη μανιβέλα κά έχουν διασωθεί από τον πολιτιστικό Σύλλογο και βρίσκονται ως εκθέματα στην αίθουσα του συλλόγου ξυπνώντας μνήμες σε όσους είχαν την τύχη να το κουρδίζουν αλλά κι όσους με δέος το θαύμαζαν επί χρόνια.

“Επιλέξαμε φέτος να ξεφύγουμε από την κλασσική μορφή των ημερολογίων ,όχι για να πρωτοτυπήσουμε, αλλά για να δημιουργήσουμε ένα προσεγμένο διακοσμητικό που να  έχει έντονη την αποτύπωση της κωμόπολης μας” μας λέει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Μύρωνα Μύρων Τσερεβελάκης .

“Έτσι μια και το εμβληματικό ρολόι αποτελεί σημείο αναφοράς του Αγίου Μύρωνα -εκτός της Εκκλησίας και της Σκήτης όπου έζησε ο Άγιος – αποφασίσαμε μ  αυτό το μικρό αντίγραφο να ευχηθούμε στους συγχωριανούς και στους φίλους του Αγίου Μύρωνα καλή χρονιά με υγεία και χαρές σ όλους” προσθέτει ο κ. Τσερεβελάκης.

Ακόμη σημειώνει πως το φετινό ημερολόγιο εξαντλήθηκε απ’ τις πρώτες μέρες που κυκλοφόρησε και το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου παρήγγειλε κι άλλα προκειμένου να καλύψει  την αυξημένη ζήτηση του.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos