Η Άλκη Ζέη είναι μια σπουδαία ελληνίδα λογοτέχνις
Η Άλκη Ζέη είναι μια σπουδαία ελληνίδα λογοτέχνις

Η Άλκη Ζέη είναι μια σπουδαία Ελληνίδα λογοτέχνις. Γράφει κυρίως για παιδιά, αλλά απευθύνεται και στους ενήλικες.

Μέσα στα έργα της, μετατρέπει τα προσωπικά της βιώματα σε μυθιστορηματικές καταστάσεις οδηγώντας τους ήρωές της να βλέπουν τα πράγματα με τη δική της οπτική.  Ανήκοντας σε μια γενιά της οποίας οι ατομικές φιλοδοξίες υποχώρησαν μπροστά στα συλλογικά οράματα και έχοντας συμβαδίσει με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, των ανατροπών, των διωγμών, της συμμετοχής στους αγώνες, κατέγραψε σημαντικές ιστορικές στιγμές για χάρη των νεώτερων γενεών, με σκοπό να προκαλέσει προβληματισμό πάνω σε πλήθος διαχρονικών αξιών και σύγχρονων θεμάτων.
Ως συγγραφέας που παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα, η Αλκη Ζέη συνδιαλέγεται τακτικά με τους αναγνώστες της και αυτό θα κάνει την Τρίτη 10 Μαρτίου στο Επιμελητήριο Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο, στις 7.00 μ.μ.. Η εκδήλωση έχει σκοπό να παρουσιάσει  την ποικιλία του έργου της και την επίδρασή του τόσο στις μικρές ηλικίες όσο και στη λογοτεχνία των ενηλίκων και ταυτόχρονα να προβάλει την προσωπικότητα της συγγραφέως και να την τιμήσει για την 50χρονη προσφορά της στα γράμματα.

Η Άλκη Ζέη θεωρείται πρωτοπόρος, καθώς καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, εισάγοντας σ’ αυτό  το πολιτικό, κοινωνικό και ιστορικό στοιχείο. Γι ’αυτό ακριβώς θα μιλήσει η φιλόλογος κ. Ανθή Ρουμπελάκη, ενώ η επίσης φιλόλογος κ. Άννα Μάμου θα αναφερθεί στο έργο της «Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα». Στη διάρκεια της λογοτεχνικής αυτής βραδιάς, η ίδια η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό, απαντώντας σε ερωτήσεις.

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείου. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εντάχτηκε στην Αντίσταση και μετά το τέλος του εμφυλίου ταξίδεψε στην Ευρώπη και εγκαταστάθηκε το 1954 στη Σοβιετική Ένωση. Παντρεύτηκε το θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου.

Ασχολήθηκε με το γράψιμο από μικρή ηλικία. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Πρώτο της μυθιστόρημα ήταν «Το καπλάνι της βιτρίνας (1963) ,που έχει αξιολογηθεί ως ένα από τα καλύτερα βιβλία για παιδιά στον κόσμο και περιλαμβάνεται σε διεθνείς καταλόγους προτεινόμενων βιβλίων για ανάγνωση και για μελέτη στο σχολείο. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά (αναφέρουμε ενδεικτικά τα έργα «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» που έγραψε το 1971 με θέμα την Κατοχή και την απελευθέρωση,  «Αγριόγατα πίσω από το γυαλί» 1970, «Ο Πέτρος στον πόλεμο» 1974,  «Ο ήχος των ποδιών του Δράκου» 1980, η μετάφραση των οποίων στα αγγλικά και η δημοσίευσή τους στις ΗΠΑ της χάρισαν το βραβείο Mildred L. Batchelder), «Ο θείος Πλάτων» 1975, «Κοντά στις ράγες» 1977  «Η μώβ ομπρέλα» 1995, «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της» που κέρδισε το 2003 το βραβείο εφηβικού μυθιστορήματος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου-ελληνικό τμήμα της IBBY, κ.α Το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους,  «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» με το οποίο τοποθετήθηκε κριτικά έναντι της κομματικής ηθικής της Αριστεράς, στάση πρωτοποριακή για την εποχή. Το 2010 η τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της έργο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο».

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λασιθίου και η Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου καλεί το φιλαναγνωστικό κοινό σε μια ζωντανή συζήτηση με τη δημιουργό των αξιών και των ονείρων των νεανικών μας χρόνων και των παιδιών μας.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΑΚΗ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos