Από τη παράστασηΜάγεψε το βράδυ της Παρασκευής 10/8, το Μουσικό Πολύτροπο, το λίγο αλλά εκλεκτό κοινό με την παράσταση Εαρινά στον κινηματογράφο στη Νεάπολη, που διοργάνωσε η Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμπέλλου.
Μια ομάδα φοιτητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ο καθηγητής τους Γιάννης Καϊμάκης μετέφεραν δημοτικά τραγούδια της Μακεδονίας και της Θράκης στο θεατρικό χώρο.
Ήταν μια σύνθεση αποτελούμενη από το γνήσιο τραγούδι του λαού μας, χρίς φτιασίδια, και τη μυσταγωγία των αρχαίων χορικών των τραγωδιών του Σοφοκλή συνδυασμένη κατά περίπτωση με διονυσιακή έκφραση του κωμικού.
Σκηνοθεσία εκπληκτική, σκηνογραφία λιτή και ευρηματική, χορογραφία τελετουργική, φωνές επιλεγμένες με μαεστρία, οργανικός ήχος αυθεντικός, πρόσωπα ιλαρά, κοστούμια με αρχαιοελληνικές αναφορές, ένα σύνολο εξαιρετικά ενδιαφέρον και σαφώς διερμηνευτικό του ιδιωματικού λόγου των τραγουδιών.
Η μουσικοθεατρική αυτή παρουσίαση αναφέρεται στο γύρισμα του χρόνου από το χιμώνα στην άνοιξη, από τη χειμερία νάρκη στη γονιμότητα, από το σκοτάδι στο φως. Αποτελείται από τρεις σκηνές, Βουκολική, ¶δης, ¶νοιξη – αθωότητα παιδικής ηλικίας, παγωνιά του κάτω κόσμου, ύμνος της ζωής, του έρωτα, της άνοιξης. Ο καθηγητής κ. Καϊμάκης συνοδεύει τα τραγούδια με τα πνευστά όργανα, Σύριγξ του Πανός, Νάι, Γκάιντα, Διπλή φλογέρα, Δίαυλο.
Το κοινό επιφύλαξε στο τέλος παρατεταμένο χειροκρότημα στους συντελεστές της παράστασης, μιας παράστασης που ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιοχής, μιας παράστασης που μας πήγε λίγο ψηλότερα, που μας έκανε να νιώσουμε ότι υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από την απομόνωση και αυτοαπομόνωση μας, που μας δίδαξε ότι η συνεχής ανακύκλωση εκδηλώσεων συγκεκριμένων μας κάνει στατικούς και περιορίζει τους ορίζοντες μας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και χωρίς ιδιαίτερο όστος να συνδυάσουμε το διαφορετικό με το ντόπιο και να ανοίξουμε διόδους επικοινωνίας και με την υπόλοιπη Ελλάδα.
 
Μαρία Κωστάκη
 
φιλόλογος

Print Friendly, PDF & Email

Από manos