Μόνο με γάλα, χωρίς νερά, κτίστηκε αυτή η Παναγιά
σκοπός της εκδήλωσης είναι να γίνει γνωστή η ιστορία της Παναγίας Ρίζας

Πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα όμορφη και ξεχωριστή εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου στον ιερό ναό Κοιμήσεως της θεοτόκου , της επονομαζόμενης Παναγίας της Ρίζας η οποία βρίσκεται στον δήμο Σητείας λίγα χιλιόμετρα πιο ψηλά απο το χωριό Παρασπόρι.

Μόνο με γάλα, χωρίς νερά, κτίστηκε αυτή η Παναγιά και αυτό απο μόνο του την κάνει ιδιαίτερη τόσο στον θρύλο που την διακατέχει όσο και στη αξία που αποκτά στο να την επισκεφτεί ο προσκυνητής και να μάθει για την ιστορία της.

Στην εκδήλωση όπου πλαισιώθηκε απο πλήθος κόσμου που παρακολούθησε πρώτα την λειτουργία, διαβάστηκε ποίημα της Κατίνας Ροζάκη – Καρνιαδάκη, κείμενα του Γεωργίου Εμμ. Πετρουλάκη και της Αλίκης Σακκαδάκη – Πετρουλάκη καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο «Το Σκορδύλλο και οι παρακείμενοι οικισμοί Ρίζα και Άγιος Μάμας» του Γιώργου Ι. Τσικαλάκη καθώς και το βιβλίο Τα Κρυγιά και οι οικισμοί της τέως κοινότητας Κρυών του Εμμανουήλ Γ. Κουτσαντωνάκη, σχετικά με την ιστορία της Παναγίας της Ρίζας και των ονομάτων για τη χάρη της Θεοτόκου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Πολιτιστικού συλλόγου Παρασπορίου κύριο Νεκτάριο Ξυπόλιτο που ανέφερε ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι να γίνει γνωστή η ιστορία της Παναγίας Ρίζας και όλα τα κείμενα να δημοσιευθούν ενιαία σε βιβλίο αποκλειστικά για την Παναγία και στην συνέχεια η Μαρία και η Ιωάννα Ξυπόλιτου διάβασαν τα σχετικά με την ιστορία της Μονής, κείμενα.

Μόνο με γάλα, χωρίς νερά, κτίστηκε αυτή η Παναγιά
από την εκδήλωση

Πρέπει να αναφέρουμε ότι παραβρέθηκε ο Γεώργιος Τσικαλακης ο οποίος έκανε σύντομη αναφορά στο βιβλίο του ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο Παπά Μανώλης Μπελιμπασακης που ευχαρίστησε τον σύλλογο και αναφέρθηκε στην μεγάλη ιστορία της Μονής.

Να αναφέρουμε επίσης, ότι προσφέρθηκε κέρασμα από το εκκλησιαστικό συμβούλιο και τον σύλλογο Παρασπορίου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρασπορίου ευχαριστεί θερμά τον ιερέα Εμμανουήλ Μπελιμπασάκη, το εκκλησιαστικό συμβούλιο και όλους που παρεύρεθηκαν στην εκδήλωση.

Αντώνης Γενναράκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos