Βικελαία ΒιβλιοθήκηΟκτώ νέες εκδόσεις με εικαστικό, φιλολογικό, αρχειακό, ιστορικό, λεξικογραφικό και λαογραφικό περιεχόμενο παρουσιάστηκαν χθες (4.1) επίσημα από το δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας της Βιβλιοθήκης Γιάννη Σερπετσιδάκη.
Ο τελευταίος θέλοντας να τονίσει τη σπουδαιότητα του εκδοτικού έργου που επιτελέστηκε το 2005, είπε χαρακτηριστικά ότι «παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ικελαία, λόγω της μεταστέγασής της, όχι μόνο δε σταμάτησε την παραγωγή, αλλά προχώρησε σε μαζική παραγωγή βιβλίων».
 
Από την πλευρά του ο Γιάννης Κουράκης εξήρε το έργο της Βικελαίας και δήλωσε αμέριστη συμπαράσταση, κυρίως οικονομική, για τις δράσεις της και το νέο έτος.
 
Παράλληλα ανακοινώθηκαν 8 προγραμματισμένες δράσεις για το 2006 που αφορούν στην «Κοινωνία της Πληροφορίας», την εκδήλωση για τον Νίκο Παναγιωτάκη, τη λειτουργία Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών, την έκθεση χαρτογραφίας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την έκθεση ζωγραφικής της Σάρας Καφάτου, την επεξεργασία του Αρχείου Φράιμπουργκ, καθώς και στη συνέχιση των προγραμμάτων του Τουρκικού και Βενετσιάνικου Αρχείου.
 
Οι οκτώ νέες εκδόσεις είναι:
  • ΝΟΤΑΡΙΟΣ ΧΑΝΔΑΚΑ, Κατάστιχο 149, τόμος Β΄ 1/4 – 28/6 1549, του Μιχαήλ Μαράς, που εκδίδουν η Τόνια Μαρμαρέλη και ο Μανόλης Δρακάκης. Πρόκειται για τον 4ο τόμο της σειράς «Βενετικές Πηγές της Κρητικής Ιστορίας» της Βικελαία Βιβλιοθήκης, η οποία είναι αφιερωμένη στους Νικόλαο Μ. Παναγιωτάκη και Νίκο Χ. Γιανναδάκη και είναι αποτέλεσμα της τετραετούς προσπάθειας μεταγραφών εκ του Βενετσιάνικου Αρχείου, που διευθύνει ο κ. Γιάννης Μαυρομάτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
  • ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ τεύχος 19/20. Στο τεύχος αυτό καταθέτουν τις εργασίες τους εικοσιτρείς πνευματικοί άνθρωποι με κείμενα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την εκδοτική φροντίδα του τεύχους έχει η φιλόλογος κ. Γεωργία Ορφανού. 
  • «ΝΟΚΡΗΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 1971-2005», τόμος Α΄, Φιλολογικά-Λαογραφικά του Θεοχάρη Δετοράκη, Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται 36 μελετήματα που αναφέρονται σε θέματα ιστορίας (πολιτικής και εκκλησιαστικής) της Κρήτης, καθώς και σε θέματα προσωπογραφικά. 
  • «ΝΕΟΚΡΗΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 1971-2005», τόμος Β΄, Φιλολογικά-Λαογραφικά, του Θεοχάρη Δετοράκη, Στον δεύτερο αυτό τόμο περιλαμβάνονται 30 μελετήματα του συγγραφέα τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο κρητικό ενδιαφέρον. 
  • ΑΛΕΚΟΣ Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ, (1913-1997). Πρόκειται για ένα καλαίσθητο τόμο, ο πέμπτος της σειράς «Κρήτες ζωγράφοι» της «Β.Δ.Β.», με 40 ζωγραφικούς πίνακες, κυρίως θαλασσογραφίες, του γνωστού Ηρακλειώτη ζωγράφου. 
  • «ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΙΩΑΝΝΟΥ», του Μηνά Τσικριτσή, Πρόκειται για μια δομική επεξεργασία και συγκριτική έρευνα του βιβλίου της Αποκάλυψης του Ιωάννου από τον 1ο έως και τον 19ο αιώνα. 
  • «ΚΡΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ», του Μαρίνου Ιδομενέως, Το λεξικό αυτό περιέχει γλωσσικά λήμματα που συνοδεύονται από ανέκδοτες μαντινάδες και παροιμίες του ιδιώματος της Ανατολικής Κρήτης και κυρίως της περιοχής του νομού Ηρακλείου. 
  • «Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΙΟΣ», του Εμμανουήλ Βυβιλάκη, σε μετάφραση του Σάββα Πετράκη. Ο κρητικός λόγιος Εμμανουήλ Βυβιλάκης από τις Βρύσες Αμαρίου έγραψε το βιλίο αυτό στα γερμανικά στα 1840. Σκοπός του ήταν, παρουσιάζοντας τα ήθη και έθιμα της Κρήτης στους Ευρωπαίους, να προκαλέσει το ενδιαφέρον τους για το Κρητικό ζήτημα, ώστε να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της Μεγαλονήσου από τον Οθωμανικό ζυγό.

Η μετεγκατάσταση

Ακόμη σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Ηρακλείου την επόμενη εβδομάδα θα γίνει επίσημη έναρξη λειτουργίας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο νέο κτίριο που έχει μεταφερθεί προκειμένου να γίνουν εργασίες στερέωσης του δημοτικού τιρίου Ακτάρικα, το οποίο και παρουσιάζει σοβαρά στατικά προβλήματα.

Στο διατηρητέο κτίριο που ενοικιάστηκε στην οδό Ταξιάρχου Μαρκοπούλου 46, δίπλα στην Ιερά Μονή του Αγίου Ματθαίου έγινε η μεταστέγαση των ακόλουθων τμημάτων: δανειζομένων βιβλίων, παιδικό βιβλίο, τα αρχεία περιοδικών και εφημερίδων και το αναγνωστήριο. Όσο αφορά τις διοικητικές υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης θα λειτουργούν στο κτίριο της οδού Κυδωνίας.

Δείτε το χάρτη με τα νέα κτίρια

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos