Νέος χρόνος, Νέο Μουσείο
Νέος χρόνος, Νέο Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης , από την ίδρυσή του-1979- ως σήμερα, στεγαζόμενο στο κτήριο bauhaus της Κεντρικής Πλατείας, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου,

αποτέλεσε σημείο αναφοράς πολιτισμού ολόκληρου του Απάνω Μεραμπέλλου. Στα 36 χρόνια της λειτουργίας του υπήρξε η κιβωτός της διατήρησης του τοπικού πολιτισμού και μέρους της ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας. Σε όλη τη διαδρομή του στηρίχτηκε στον εθελοντισμό των μελών της ΠΛΕΑΜ αλλά και όλων των κατοίκων της Νεάπολης καθώς και των Νεαπολιτών της διασποράς. Εκατοντάδες αντικείμενα αποτελούν τη μοναδική συλλογή του το μεγαλύτερο μέρος της οποίας οφείλεται σε δωρεές και προσφορές.

Μετά την παραχώρηση από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2012 της μιας πτέρυγας του Παλιού Γυμνασίου Νεάπολης για τη στέγασή του, ξεκίνησε η σταδιακή απεγκατάσταση από το προηγούμενο κτήριο και η έκθεση μέρους της συλλογής στο νέο. Το 2014 η ένταξη του εκσυγχρονισμού του στο πρόγραμμα leader, του δίνει τ η δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του και να αυξήσει την εμβέλειά του.

Με μια τεράστια προσπάθεια τόσο των εθελοντών μελών όσο και ομάδας επιστημόνων η φιλοδοξία να γίνει ένα σύγχρονο Μουσείο, που να εκπαιδεύει μαθητές, να ξεναγεί επισκέπτες και να δημιουργεί πολιτισμικά γεγονότα, είναι εφικτή και ευρίσκεται στο ξεκίνημά της.

Το Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης κλείνει ,λοιπόν, ένα κύκλο παρουσίας έντονης και ανοίγει ένα νέο, μέσα σε καινούργια δεδομένα και ευρωπαϊκά στάνταρς. Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015, ώρα 18.00 κόβουμε τη βασιλόπιτα και σηματοδοτούμε την έναρξη των εργασιών για το Νέο Μουσείο με μια εκδήλωση λογοτεχνικών αναγνώσεων, μουσικών περιδιαβάσεων, οπτικής ξενάγησης και ενός παζαριού παραδοσιακών προϊόντων χειροποίητων από τα μέλη και τους φίλους μας. Το Παλιό Γυμνάσιο Νεάπολης συνεχίζει να φιλοξενεί πνευματικές αναζητήσεις και πολιτισμικές διεξόδους.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται μουσικά από τη μεικτή πολυφωνική χορωδία ΠΑΟΔΑΝ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μανώλη Κανακάκη και υποστηρίζεται από τον ΠΑΟΔΑΝ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos