Νίκος Ερωτόκριτος Κούνδουρος

Τι κοινό έχει ο Νίκος Κούνδουρος, ο Ερωτόκριτος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος με τον Ιάσονα Ταβλά, τον Μάριο Φραγκούλη, την Σωτηρία Ματζίρη, τον Μανώλη Φουντουλάκη ;

Συνδέονται όλοι μέσω μιας μαγνητοσκοπημένης παράστασης. Ένα χαρισμένο dvd, που κατέβηκε από το ράφι στο θρυλικό σπίτι της οδού Δικαιάρχου στα τέλη Φεβρουαρίου 2017, για να αφιερωθεί με τρεμάμενο χέρι από τον Νίκο Κούνδουρο στη Βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης της Ελούντας.

Τρία 24ωρα μετά, ο Νίκος ταξίδεψε στο σύμπαν.

Ήταν το τελευταίο δώρο.

Στις 12 Αυγούστου 2019 ώρα 8μμ, στο Κοινοτικό Κατάστημα της Ελούντας, η ΒΜΦ σε συνεργασία με τον Προοδευτικό Σύλλογο Ελούντας και τον ΠΑΟΔΑΝ, ιχνηλατεί τη σχέση ζωής του Νίκου με το κρητικό ερωτικό έπος και θυμάται τους Ερωτόκριτους της δικής μας ζωής.

Δεκαετίες μετά την πρώτη (1963-65) προσπάθεια να γραφτεί το κινηματογραφικό σενάριο, που δεν μετουσιώθηκε ποτέ σε ταινία,  ο Ερωτόκριτος, σκηνοθετείται και σκηνογραφείται ως όπερα από τον Κούνδουρο στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2000), ντύνεται τη συναρπαστική μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου και ερμηνεύεται συγκλονιστικά από τον Μάριο Φραγκούλη, την Τζένη Δριβάλα, τον Σπύρο Σακκά, τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τον Νίκο Σκουλά και τη Βασιλική Λαβίνα στο λυρικό μέρος, τον Χρήστο Τσάγκα και Κώστα Αποστολάκη στο θεατρικό. Τα κοστούμια της παράστασης από τον Γιάννη Μετζικώφ, οι φωτισμοί από την Ελευθερία Ντεκώ.

Μια ρετροσπεκτίβα αυτής της δουλειάς από, ερασιτέχνες και μη, φίλους της Βιβλιοθήκης, διηγήσεις, θραύσματα αναμνήσεων για τη διαρκή πάλη του Νίκου με τον Ερωτόκριτο  από τη σύντροφό του Σωτηρία, μνήμες των συντελεστών, εικόνες μοναδικές, μουσικές εξαίσιες. Και μέσα εκεί, διάσπαρτα αποσπάσματα από μαθητικές απαγγελίες, διαγωνισμούς αποστήθισης στο Δημοτικό Σχολείο Ελούντας, από άλλους «δικούς» μας Ερωτόκριτους .

Ένα τόσο δα κομματάκι από το αστείρευτο έργο του Νίκου Κούνδουρου στη μέση ακριβώς του έτους Ερωτόκριτου, δυο μήνες πριν το μεγάλο αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και προάγγελος ενός άλλου δικού μας αφιερώματος στο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου «Ποιος πληρώνει το βαρκάρη» το καλοκαίρι 2020, με αφορμή τα 80χρονα του συνθέτη και τα 10χρονα της Βιβλιοθήκης .

Στο τέλος της βραδιάς, η μικρού μήκους ταινία του Ιάσονα Ταβλά «Συμπόσιο-Νίκος Κούνδουρος» (20’).

Φιλολογική επιμέλεια-έρευνα ο Θανάσης Γιαπιτζάκης.

Οι ρακές και τα κεράσματα είναι πάντα εκεί .

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos