Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης στο Μουσείο Μπενάκη
από τα εγκαίνια της έκθεσης

Τα εγκαίνια του μεγάλου αφιερώματος στον Νίκο Καζαντζάκη με γενικό τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ο κοσμοπαρωρίτης», έγιναν με επιτυχία στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα παρουσία Αρχών, Φορέων, ανθρώπων του πολιτισμού, των τεχνών των γραμμάτων και πλήθους κόσμου.

Το αφιέρωμα- έκθεση διοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και οι “Εκδόσεις Καζαντζάκη”, σε συνδιοργάνωση με το “Μουσείο Καζαντζάκη”, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης και της Βουλής των Ελλήνων.

Το αφιέρωμα σύμφωνα με τους οργανωτές τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή την ανακήρυξη του 2017 ως «Έτους Νίκου Καζαντζάκη», καθώς φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατό του ενώ ήδη στην Κρήτη και αλλού έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές εκδηλώσεις.

Στην εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των φορέων, ενώ τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη εκπροσώπησε ο Κώστας Φασουλάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα του Πολιτισμού, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στη σημασία του πολυσήμαντος εγχειρήματος, με τη συμβολή κορυφαίων Κρητικών φορέων, οι οποίοι για πρώτη φορά ενώθηκαν σε αγαστή συνεργασία προκειμένου να τιμήσουν τον οικουμενικό αλλά και μεγάλο Κρητικό συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, που δόξασε την Κρήτη στα πέρατα του κόσμου.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, στην Πινακοθήκη Γκίκα και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Η κύρια έκθεση του αφιερώματος στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς 138 με τίτλο «Ανήφορος» (21.12.2017 – 25.02.2018), παρουσιάζει γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής, του έργου και των ταξιδιών του Νίκου Καζαντζάκη, αναδεικνύοντας σημαντικούς σταθμούς της πορείας του.

Συγκεκριμένα, γίνεται μια εργοβιογραφική προσέγγιση της προσωπικότητάς του, μέσα από πολύτιμα χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενά του.

Η έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα (22.12.2017 – 24.02.2018) αναφέρεται στην «Οδύσσεια», το Καζαντζακικό επικό ποίημα, συνέχεια του φημισμένου ομηρικού έπους.

Τέλος, η έκθεση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (22.12.2017 – 24.02.2018) έχει στόχο να αποτυπώσει την επαφή του Έλληνα λογοτέχνη με τον κόσμο της Ανατολής, με τη μυστικιστική ατμόσφαιρα που τη συνοδεύει και το φιλοσοφικό πνεύμα που τη διαπνέει.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos