Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ως νέος Καζαντζάκης
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ως νέος Καζαντζάκης

Ο Γιάννης Σμαραγδής, μετά τις ταινίες ΚΑΒΑΦΗΣ, EL GRECO και Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ, ανακοινώνει την νέα του ταινία ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται πάνω στην πνευματική αυτοβιογραφία του μεγάλου Έλληνα

και ταυτόχρονα οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, Αναφορά στον Γκρέκο.

Είναι μια πολυκύμαντη αναζήτηση του συγγραφέα, μέσα από όνειρα και ταξίδια σε τόπους που αγάπησε, διεκδικώντας βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, τον Λένιν, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα του, στην «Κρητική Ματιά» η οποία τον οδήγησε στην κατάργηση του φόβου του θανάτου και στην κατάκτηση μιας ανώτερης ελευθερίας.

Στην συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης πήρε πρώτος το λόγο και μεταξύ άλλων είπε:
Στην Ευρώπη του σήμερα όπου υπάρχουν εντάσεις και διαφοροποιήσεις, η τέχνη πρέπει να παίξει το ρόλο της, δηλαδή να ενώνει τις ανθρώπους και να τους δίνει δύναμη.
Εμείς, οι άνθρωποι του κινηματογράφου το αποδεικνύουμε έμπρακτα.
Τέσσερες διαφορετικές χώρες της Ευρώπης: Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε μια ταινία για τον Κρητικό Έλληνα, τον Ευρωπαίο και τον οικουμενικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη!
Σ’ αυτήν λοιπόν την διεθνή παραγωγή, τα γυρίσματα της οποίας έχουν προγραμματισθεί να ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2016, θα γίνουν γυρίσματα στην Ελλάδα: (στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Αίγινα, στις θάλασσες του Αιγαίου), στην Γαλλία (Παρίσι και Αντίπολη), στην Αυστρία (Βιέννη), στην Γερμανία (Βερολίνο), καθώς και στην Κίνα˙ μια χώρα που επίσης θα συμμετάσχει στην Παραγωγή. Άλλωστε, είμαστε σε διαπραγματεύσεις με μια εταιρεία.
Μέσα από την ταινία θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα προβληθεί η μεγάλη αλλά και ελκυστική προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και οι τόποι που έζησε, αγάπησε και τον γοήτευσαν.
Ο μεγάλος Κρήτας συγγραφέας έλεγε πως «αυτό που καθόρισε την ζωή μου αλλά και το έργο μου ήταν τα ταξίδια και τα όνειρα». Αυτό ακριβώς θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί μέσα από την ταινία. Τα ταξίδα του στην Γαλλία, την Γερμανία την Αυστρία και την Κίνα και μέσα από αυτά οι φιλοσοφικές και μεταφυσικές αναζητήσεις του, αλλά και το «μέσα», το «εσώτερο» ταξίδι.
Πριν παρουσιάσω τους Ευρωπαίους συμπαραγωγούς και τους Έλληνες ηθοποιούς πρωταγωνιστές της ταινίας, επιτρέψτε μου να αναφέρω και να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με την βοήθειά τους έφθασε η ταινία στο σημερινό της στάδιο:
Την αγαπητή κυρία Νέλλυ Κάτσου, τους Κρήτες Αντύπα Σηφάκη, Μιλτιάδη Καράτζη, Γιάννη Λεμπιδάκη, Αλέκο Δανδάλη και τους αδελφούς Αλεξάκη καθώς και τους Κρήτες από το εξωτερικό, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία που εν καιρώ θα αναφέρω τα ονόματά τους.
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Χρήστο Μπάρλα, τον δημιουργό του Ellines.com για την βοήθειά του καθώς και τον αγαπητό φίλο Τέρενς Κουϊκ που με την ιδιότητά του ως δημοσιογράφος στηρίζει το έργο μου επί χρόνια και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και τώρα που μπερδεύτηκε και με την πολιτική… τον ευχαριστώ γι’ αυτό.
Στην συνέχεια ο σκηνοθέτης παρουσίασε την σύζυγό του και κύριο παραγωγό της ταινίας, Ελένη Σμαραγδή, καθώς και τους τρείς Ευρωπαίους συμπαραγωγούς .

Τον κύριο Vincent Michaud από την Γαλλία (2017 Films Sarl))
Τον κύριο Στέλιο Ζιαννή από την Γερμανία (Aktis Film Production UG)
Τον κύριο Thomas Christian Eichtiger από την Αυστρία (Transmitter Film Co. Ltd)
H Ελένη Σμαραγδή, παραγωγός και σύζυγος του Γιάννη Σμαραγδή, ευχαρίστησε με την σειρά της τους Έλληνες που στήριξαν την ταινία μέχρι σήμερα, καθώς και τους συμπαραγωγούς της, με τους οποίους μιλάνε την ίδια κινηματογραφική γλώσσα και ενώνουν τις δυνάμεις τους για την δημιουργία ενός ποιοτικού κινηματογράφου με ήρωες και αξίες μιας άλλης εποχής που στις μέρες μας έχουν παντελώς χαθεί.

Στην συνέχεια, ο σκηνοθέτης παρουσίασε τους Έλληνες πρωταγωνιστές :
Τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο ως Νέο Καζαντζάκη
Την Μαρίνα Καλογήρου ως Ελένη Καζαντζάκη
Τον Θοδωρή Αθερίδη ως Γιώργη Ζορμπά
Την Ζέτα Δούκα ως Μελίνα Μερκούρη
&
Τον Στάθη Ψάλτη στο ρόλο ενός καλόγερου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos