ΟυέλινγκτονΗ Νέα Ζηλανδία είναι η χώρα που φιλοξένησε το 26 συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, το οποίο διήρκεσε από τις 4 έως τις 9 Ιανουαρίου. Κύρια θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν τα εθνικά καθώς και ο τρόπος που θα οργανωθεί ο εορτασμός της Μάχης της Κρήτης με την διοργάνωση εκδηλώσεων σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
 
Να υπενθυμίσυμε ότι πολλές φορές μία μερίδα Κρητικών, από την Ελλάδα και όχι μόνο, έχει προτείνει η Μάχη της Κρήτης να κηρυχθεί Εθνική Γιορτή
 
Οι σύνεδροι είχαν την ευκιρία να περιηγηθούν στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, το Ουέλινγκτον. Ενώ εκκλησιάστηκαν στον Ιερό ναό της μητροπόλεως της Νέας Ζηλανδίας. Τη ψυχαγωγία ανέλαβαν οι κρητικοί αδελφοί Ρεράκηδες.
 
Η Νέα Ζηλανδία, ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα , είναι μία από τις πρώτες χώρες που φιλοξένησαν τους πρώτους έλληνες μετανάστες. Οι τελευταίοι δραστηριοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στο χώρο του εμπορίου.
 
Πολ σημαντική ώθηση στην κοινότητα έδωσε ο ερχομός των Ελλήνων της Ρουμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη δεκαετία του 70 η κοινότητα παρήκμασε με την παλιννόστηση αρκετών στην Ελλάδα. Ωστόσο και σήμερα παραμένει στις επάλξεις αντιμετωπίζοντας με επτυχία όλα τα προβλήματα.
 
Ο δεσμός Κρητών και Νέο – Ζηλανδών είναι στενός. Οι Κρητικοί δε ξεχνούν πως οι Νέο- Ζηλανδοί έσπευσαν να πολεμήσουν στο πλευρό τους τις κρίσιμες ώρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Να σημειώσουμε ότι τα Χανιά είναι αδελφή πόλη με το Ουέλινγκτον.
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos