Αγιος Λουκάς Το απόγευμα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ομιλία και προβολή φωτεινών διαφανειών (σλάϊτς) από τη ζωή και το έργο του Αγίου Αρχιεπισκόπου Λουκά του Ιατρού στον κατάμεστο από πιστούς Ι. Ναό του Οσίου Νίκωνος Ιεράπετρας. Παράλληλα τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο του ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο φυλάσσεται στη Μονή Σαγματά.

 
Η υποοχή του αγίου λειψάνου έγινε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Φωτεινής από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο και τους Ιερείς της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας. Ακολούθησε δέηση ενώπιον του ιερού Λειψάνου, το οποίο μετέφερε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σαγματά, ο οποίος και στη συνέχεια μίλησε μέ θέμα: «Ο ¶γιος Λουκάς ο ιατρός, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως Κριμαίας».
 
Ο ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στη ζωή και τη δράση του αναγνωρισμένου αυτού αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (1877-1961), ως αναισθησιολόγου και χειρούργου ιατρού και αργότερα ως Ποιμένος και Επισκόπου, που στάθηκε στο πλευρό του σκληρά δοκιμαζόμενου ορθόδοξου λαού της Ρωσίας από το κομμουνιστικό καθεστώς της Ρωσίας, από το οποίο και υπέστη εξορίες και ταπεινωτικά βασανιστήρια.
 
Ο π. Νεκτάριος αναφέρθηκε σε μερικά από τα πολυάριθμα θαύματα του σύγχρονου αγίου, όπως πριν από λίγα χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου η θεραπεία 3χρονου παιδιού που έπασχε από καρκίν στο λαιμό. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι ζωντανές μαρτυρίες της εγγονής του θαυματουργού αγίου κ. Τατιάνας Βόινο Γιασενέτσκαγια, Ιατρού, η οποία ήλθε από την Ουκρανία μαζί με ένα παιδί από εκείνα που με θαυματουργικό τρόπο θεράπευσε ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός από την Κριμαία, τον 15χρονο πιανίστα Ναζάρ Σταντνιτσένκο.
 
Η εγγονή του Αγίου από την Οδησσό ήταν το τελευταίο παιδί που βάπτισε ο Άγιος πριν την θαυμαστή κοιμησή του και την πάνδημη κηδεία του. Όπως τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι ο παππούς της ως Κληριός είχε να αντιμετωπίσει ένα εχθρικό περιβάλλον, υπερασπιζόταν πάντα την καθαρότητα της πίστης και μετέφερε τη ζωντανή παρουσία του Αγίου στη ζωή και στο ιατρικό λειτούργημά της, επισημαίνοντας ότι ακόμα και σήμερα πολλοί συνάδελφοί της ζητούν τη βοήθεια της και επικαλούνται τη μεσολάβηση του αγίου σε δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις.
 
Ο 15χρονος σήμερα Ναζάρ Σταντνιτσένκο μετέφερε την προσωπική του εμπειρία, όταν πριν από τέσσερα χρόνια ακρωτηριάσθηκαν δύο δάκτυλα του αριστερού χεριού του και ζήτησε από τον άγιο να του τα αποκαταστήσει για να μπορέσει να ξαναπαίξει πιάνο. Η μητέρα του παρατήρησε ότι τα ακρωτηριαμένα δάκτυλα μεγάλωναν συνεχώς και ότι σε δέκα μέρες τα δάκτυλα είχαν διαμορφωθεί κανονικά και λειτουργούσαν όπως και πριν.
 
Μάλιστα μόλις πέντε μήνες αργότερα κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό πιάνου σ΄ όλη την Ρωσία. Μεγάλος αριθμός ευσεβών Χριστιανών, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης και πολλοί νέοι, παρακολούθησαν την ομιλία με τις αποκαλυπτιές μαρτυρίες της εγγονής του Αγίου Λουκά και του 15χρονου θεραπευπευμένου παιδιού και προσκύνησαν τα ιερά Λείψανα του θαυματουργού Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα τμήμα της άθφαρτης καρδιάς του.
 
Το πρωί της Δευτέρας 30/10 τελέσθηκε θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Αγιασμένου και στη συνέχεια το Ιερό Λείψανο μεταφέρθηκε στην πόλη της Σητείας, όπου το απόγευμα στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη ομιλία, παρουσία του Σεβ. κ. Ευγενίου κα τη συγκινητική συμμετοχή των πιστών.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos