Η αφίσσα της ταινίας

Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αγ.Νικολάου φέτος προγραμματίζει το νέο κύκλο των προβολών της από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Απριλίου, με μια προβολή την εβδομάδα κάθε Πέμπτη (9.30μ.μ) στον κινηματογράφο REX. Το πρόγραμμα προβολών συνδυάζει αξιόλογες ταινίες του νεώτερου ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου με παλαιότερες κλασσικές δημιουργίες καταξιωμένων σκηνοθετών.

Οι προβολές αρχίζουν με την ταινία «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» του Άγγλου Κεν Λόουτς (Πέμπτη 2 Οκτωβρίου (9.30μ.μ) κινηματογράφος REX.

Η ταινία του Λόουτς, με τον όμορφο τίτλο της (που αναφέρεται σε ποίημα του Robert Joyce) είναι ένα συγκλονιστικό, πολιτικό δράμα, σκηνοθετημένο με διαύγεια και ώριμη κριτική ματιά.
Η ιστορία αρχίζει το 1920 στην κατεχόμενη Ιρλανδία.
Η αδιαλλαξία και η βαναυσότητα των βρετανικών στρατευμάτων οδηγεί αμέτρητους νέους να προσχωρήσουν στον αντάρτικο δημοκρατικό στρατό (IRA), που σαν στόχο του έχει να οδηγήσει τη χώρα στην ανεξαρτησία.
Ο Ντέμιαν, ένας νέος απόφοιτος της ιατρικής, που ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στο Λονδίνο, την τελευταία στιγμή αποφασίζει να ενταχθεί στον Ιρλανδικό απελευθερωτικό στρατό, όπου ήδη είναι ενταγμένος ο μεγαλύτερος αδελφός του.
Όταν ένα χρόνο αργότερα οι Βρετανοί προσφέρουν στους επαναστάτες μια συνθήκη (περιορισμένης ελευθερίας), τα δυο αδέλφια θα βρεθούν σε διαφορετικά στρατόπεδα.

Ο Λόουτς επιστρέφει σε μια ρευστή εποχή για την Ιρλανδία με στόχο όχι τόσο να περιγράψει την ηρωική αντίδραση των ντόπιων απέναντι στην ωμή βία του βρετανικού στρατού κατοχής, όσο να καταδείξει τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στον Εμφύλιο μετά τη συνθηκολόγηση των Βρετανών και την ίδρυση του ανεξάρτητου ιρλανδικού κράτους το 1921. Σ
το πρώτο μέρος της ταινίας (που είναι ενδεικτικό του πως η βία γεννάει βία και κρύβει έναν υπαινιγμό για την σημερινή εμπλοκή Αμερικανών και Βρετανών στο Ιράκ) φτιάχνει μια τοιχογραφία ενός μαζικού απελευθερωτικού κινήματος. Στο δεύτερο μέρος εστιάζεται στους λόγους (οικονομικούς, κοινωνικούς, ιδεολογικούς) που πυροδότησαν τον αδελφοκτόνο πόλεμο. Η ταινία είναι ένα αληθινό έργο τέχνης που δικαίως κέρδισε το χρυσό φοίνικα των Καννών το 2006.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos