Ο Έλληνας Τούρκος, παρουσίαση στη Φουρνή
Σεργάκη, Χριστοδούλου, Φουντουλάκης

ο Έλληνας σκλάβος από την Χίο έφτασε στον θρόνο του Μεγάλου Βεζίρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την ίδια περίοδο που …. Ο Έλληνας Τούρκος, μια ιδιάζουσα περίπτωση

για την οποία δεν είναι και πολλά γνωστά, προσωπικότητα που φωτίζει με το τελευταίο του βιβλίο ο δημοσιογράφος Χρίστος Χριστοδούλου.

Ο κ. Χριστοδούλου, δημοσιογράφος, με πορεία τόσο στην ΕΡΤ όσο και σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, εσχάτως θεωρείται Φουρνιώτης μιας και απέκτησε σπίτι στη Φουρνή και περνάει μεγάλα διαστήματα εκεί. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, θεώρησε καλό να παρουσιαστεί αυτό το βιβλίο, όπερ και εγένετο το βράδυ του Σαββάτου (12/8), στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.

Η Μαρία Σεργάκη, έβαλε το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, για να μπει στο ζουμί της υπόθεσης, λίγο αργότερα ο ίδιος ο συγγραφέας, με αναφορές στη σφαγή της Χίου, το αντίκτυπο που προκλήθηκε και η πορεία ενός παιδιού που ξεριζώθηκε βίαια, περιπλανήθηκε και έφτασε να γίνει Μεγάλος Βεζύρης στη Πόλη, χωρίς όμως ποτέ να επιστρέψει, έστω για λίγο, στον τόπο του.

Η παρουσίαση έγινε με φωτογραφικό υλικό εποχής. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φουντουλάκης, ευχαρίστησε και τον συγγραφέα και τον κόσμο που έφτασε μέχρι τη Φουρνή για να δει και ν’ ακούσει.

Η βραδιά έκλεισε με Κρητικούς χορούς, από το συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου Φουρνής.

Ο Έλληνας Τούρκος, παρουσίαση στη Φουρνή
κόσμος στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου

Ο Έλληνας Τούρκος,

Στη νέα του μυθιστορηματική βιογραφία ο Χρίστος Χριστοδούλου αφηγείται την  άγνωστη ιστορία ενός Έλληνα από τη Χίο, την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ξεκίνησε ως σκλάβος και έγινε Μεγάλος Βεζίρης.

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου υπήρξε μια υπαρκτή, προβεβλημένη  αλλά διφορούμενη ιστορική προσωπικότητα. Ήταν πρώην σκλάβος, πρώην Έλληνας και πρώην χριστιανός. Η περίπτωση του ανθρώπου αυτού, που παραμένει ελάχιστα γνωστή στη χώρα μας, δεν απασχόλησε παρά κάποιους ερευνητές στη Χίο όπου γεννήθηκε και τους συγγενείς του στην Κωνσταντινούπολη όπου εν συνεχεία έζησε και αναδείχτηκε.

Οι  επιλογές αυτού του ανθρώπου δεν καθόρισαν μόνο την προσωπική του μοίρα αλλά και τις  συνέπειες τους πάνω στο σώμα  της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Η ζωή του, ζωή ενός πολύ ευφυούς ριζοσπάστη αλλά και πολύ τυχερού ανθρώπου, δοκιμάστηκε μέσα σε ένα πλαίσιο όπου κυριάρχησαν  πόλεμοι, σφαγές, πολιτικές συνωμοσίες, διεθνείς ίντριγκες, οικονομικές κρίσεις και μαζί ο απαράμιλλος κοσμοπολιτισμός της Κωνσταντινούπολης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας, «σπάνια  βρίσκει κανείς ένα τόσο τέλειο  συνδυασμό   κεντρικού ήρωα, ιστορικού-κοινωνικού πλαισίου και ανθρώπινης μοίρας.  Σπάνια επίσης συναντάει κανείς μια τόσο προφανή περίπτωση ελληνοτουρκικής συμβίωσης κι επιβίωσης. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο του οποίου όλες οι πληροφορίες είναι εξαντλητικά τεκμηριωμένες,  ο αναγνώστης δεν θα ταλαιπωρηθεί από εθνοκάπηλους προσδιορισμούς και ετικέτες για τον «άλλο». Άλλωστε ο τίτλος του δεν παραπέμπει σε μια διαφορά, αλλά σε μια εξίσωση.»

Ο Έλληνας Τούρκος, παρουσίαση στη Φουρνή
χοροί του τόπου μας από το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου

Ο Έλληνας Τούρκος, Χρίστος Χριστοδούλου, βιογραφικά στοιχεία

Ο Χρίστος Χριστοδούλου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Κατάγεται από την Ξάνθη. Ήταν διευθυντής στα Γραφεία Αθηνών των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη». Διευθυντής της Δορυφορικής τηλεόρασης της ΕΡΤ, και ξένος ανταποκριτής σε αμερικανικά, κυπριακά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ήταν επίσης Διευθυντής Τύπου του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Γρίβα και Σύμβουλος Τύπου του αειμνήστου καθηγητή Ξενοφώντος Ζολώτα.

Ο Χρίστος Χριστοδούλου τιμήθηκε το 2006 με το μεγάλο δημοσιογραφικό βραβείο του Ιδρύματος Μπότση.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και δημόσιες σχέσεις, διοίκηση επιχειρήσεων και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Μιλά άριστα την αγγλική, ιταλική και γαλλική γλώσσα.

Έχει γράψει πέντε βιβλία πού έκαναν αλλεπάλληλες εκδόσεις. Το πρώτο που εκδόθηκε και στα Αγγλικά, αφορούσε τους Αδελφούς Μανάκη, πρώτους κινηματογραφιστές των Βαλκανίων, και το δεύτερο τον εκδότη της Β. Ελλάδας Ιωάννη Βελλίδη. Το τρίτο του βιβλίο για την ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη έκανε 12 εκδόσεις μεταξύ 2007 και 2009, μεταφράστηκε στα τουρκικά το 2008, έγινε ντοκυμανταίρ το 2009, και μπέστ σέλλερ στην Τουρκία. Είναι το πρώτο ιστορικό βιβλίο έλληνα πού εκδόθηκε στην Τουρκία και αφορά την ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ.

Το τέταρτο βιβλίο του αφορά στον Χασάν Ταχσίν Πασά τον Οθωμανό Αρχιστράτηγο που παρέδωσε την Θεσσαλονίκη στους Έλληνες το 1912.Το βιβλίο του αυτό έκανε τρείς εκδόσεις.

«Ο Έλληνας Τούρκος» είναι το πέμπτο βιβλίο του.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos