Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη με τον Νίκο Βερλέκη
Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη με τον Νίκο Βερλέκη

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρόβες της θεατρικής παράστασης «ο Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη με το Νίκο Βερλέκη, η πρεμιέρα της οποίας έχει προγραμματιστεί να γίνει το Σάββατο 30 Ιουνίου στην Ιεράπετρα.

Η παράσταση, που είναι παραγωγή του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α» του Δήμου Ιεράπετρας και του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας, πλαισιώνεται από εικοσαμελή θίασο και φιλοδοξούν να δώσουν αυτό το καλοκαίρι παραστάσεις σε όλη την Κρήτη και όχι μόνο.

Το εμβληματικό έργο του μεγάλου στοχαστή θεωρείται από τα κορυφαία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και είναι ένα από τα τελευταία έργα του συγγραφέα. Η υπόθεση τοποθετείται στην Κρητική επανάσταση του 1889. Ο κεντρικός ήρωας, ο καπετάν Μιχάλης, ένας άγριος και ανυπότακτος πολεμιστής, έχει ορκιστεί να είναι μαυροντυμένος, αξύριστος και αγέλαστος μέχρι να ελευθερωθεί η Κρήτη. Όταν όμως συναντά την Εμινέ, τη γυναίκα του αδελφοποιητού του, του Νουρήμπεη, τον κυριεύει «ένας δαίμονας» που παρά τις προσπάθειές του δεν καταφέρνει να τον βγάλει από το μυαλό του.

Παρ’ ότι πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα που στηρίχθηκε σε πραγματικά γεγονότα, εν τούτοις ο συγγραφέας συμπεριέλαβε και αρκετά φανταστικά περιστατικά. Το ενδιαφέρον του ήταν να δώσει την ιστορία ενός ανθρώπου, του καπετάν Μιχάλη (εικόνα του πατέρα του), που έταξε για σκοπό στη ζωή του τη συνείδηση του καθήκοντος και της θυσίας, ενώ γύρω του υπάρχει ένα πλήθος άλλων χαρακτήρων που ζουν το ίδιο έντονα μ’ αυτόν τα χρόνια της επαναστατημένης Κρήτης.

Σκηνοθέτης είναι ο διακεκριμένος ηθοποιός Νίκος Βερλέκης που ενσαρκώσει επίσης και το θρυλικό ρόλο του Καπετάν Μιχάλη και σημειώνει: «Επέλεξα  το ιστορικό μυθιστόρημα  ο Καπετάν Μιχάλης ένα από τα τελευταία έργα του Νίκου Καζαντζάκη.  Ένα έργο που  θεωρείται από τα κορυφαία της νεοελληνικής λογοτεχνίας με διαχρονική αξία, ιδιαίτερα στις μέρες μας. Είναι η δεύτερη φορά που καταπιάνομαι με το ίδιο έργο. Η πρώτη φορά ήταν χρόνια πριν, όταν ο Γιάννης Βόγλης που ήταν ο σκηνοθέτης της παράστασης μου εμπιστεύθηκε το ρόλο του Καπετάν Μιχάλη. Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με αυτό το ρόλο. Μπορεί να μην είμαι Κρητικός αλλά η ψυχή μου είναι γεμάτη από Κρήτη, που τη ζω έτσι κι αλλιώς από κοντά, συχνά πυκνά, αφού παντρεύτηκα Κρητικιά. Απολαμβάνω τη φύση της, χαίρομαι τους ανθρώπους της, γίνομαι ένα μαζί τους.

Στην παράσταση μας, πολυπληθής θίασος  που απαρτίζεται από είκοσι περίπου ηθοποιούς,  σκύβει με σεβασμό στο μεγάλο αυτό κείμενο για να αναδείξει με πάθος τις πανανθρώπινες αξίες που πραγματεύεται, όπως της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Τα υπέροχα αυθεντικά κοστούμια της παράστασης μας τα παραχώρησε ευγενικά το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ενώ η παράσταση θα πλαισιώνεται από ζωντανή μουσική και τραγούδι επί σκηνής. Ελπίζουμε να χαρεί ο κόσμος τις  παραστάσεις που θα δώσουμε, σ’ ολόκληρη την Κρήτη και όχι μόνο».

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos