Μανόλης  Πρατικάκης Ημερίδα για το έργο του ποιητή και ψυχιάτρου Μανόλη Πρατικάκη οργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Χανίων την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 19:30 το απόγευμα. Κατά τη διρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν,  μεταξύ άλλων, σε πρώτη εκτέλεση μελοποιημένα ποιήματά του, από τη συνθέτη, μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χαρά Παλαιολόγου.

 
Ο Μανόλης Πρατικάκης γεννήθηκε στο Μύρτος Ιεράπετρας τον Σεπτέμβριο του 1943. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ψυχίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρωτοπαρουσιάστηκε στα γράμματα γύρω στα 1970 με δημοσιεύσεις σε περιοδικά.
 
Έχει γράψει 14 ποιητικές συλλογές, κριτικά κείμενα και άρθρα. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει συνεργαστεί σε ανθολογίες και περιοδικά, ελληνικά και ξένα, και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια.
 
Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους τής γενιάς τού ’70, ήταν υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας το 1999 (για το βιβλίο «Η Κοίμηση και η Ανάσταση των Σωμάτων του Δομήνικου») και το έργο του έχει διδαχθεί σε τρία ελληνικά πανεπιστήμια.
 
Ποιήματα από τη συλλογή του «Λιβιδώ» έχουν μελοποιηθεί από το συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ενώ ο ίδιος συνθέτης έγραψε συμφωνικό έργο βασισμένο στις ποιητικές συλλογές «Γενεαλογία», «Η Λήκυθος» και «Αφημένα ήσυχα στη χλόη», η παγκόσμια πρώτη του οπίου ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο «Η Συμφωνία της Ίασης». Το 2003 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική του συλλογή Το νερό.
 
Ο Μανόλης Πρατικάκης, έχει συμπληρώσει πάνω από τριάντα τρία χρόνια διαρκούς παρυσίας στα ελληνικά γράμματα και αποτελεί μία ξεχωριστή φωνή τής νεότερης ελληνικής ποίησης.
 
Εργογραφία
  • Ο μεγάλος ξενώνας
  • Τα δυσεύρετα χρώματα του τέλους
  • Γενεαλογία
  • Ποίηση 71-74 Παραχάρακτες
  • Η μαγεία της μη διεκδίκησης
  • Η λήκυθος
  • Η κοίμηση και η ανάσταση των σωμάτων του Δομήνικου
  • Αφημένα ήσυχα στη χλόη
  • Το σώμα της γραφής
  • Λιβιδώ
  • Το νερό
  • Ποιήματα 1984-2000
  • Ποιήματα 1970-1984

Το πρόγραμμα της ημερίδας

19:30 Χαιρετισμοί, έναρξη
Συντονισμός: Δημήτρης Κακαβελάκης, ποιητής, συγγραφέας, δημοσιογράφος 19:50 Ο ποιητής Μανόλης Πρατικάκης Σύντομη παρουσίαση από τον Θεοδόση Πυλαρινό, αναπλ. καθηγητή ογοτεχνίας Ιονίου Πανεπιστημίου
20:00 Ο Μανόλης Πρατικάκης και η αποασυλο-ποίηση Αντώνης Λιοδάκης, ψυχίατρος
20:15 Η γλώσσα της ποίησης του Μανόλη Πρατικάκη Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
20:30 Μικρό σχόλιο για την μελοποίηση της ποίσης του Μανόλη Πρατικάκη Χαρά Παλαιολόγου, συνθέτης, μουσικολόγος, μουσικοθεραπεύτρια Απόδοση μελοποιημένων ποιημάτων σε πρώτη εκτέλεση
20:45 Διάλειμμα
21:00 «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Σολωμού και «Η Γυναίκα της θάλασσας» του Πρατικάκη Αντώνης Σανουδάκης, διδάκτορας Πανεπστημίου, συγγραφέας 21:15 Αρωμα «Νερού» Ελένη Μαρινάκη, ποιήτρια
21:20 Στο βυθό του «Ξενώνα» Θεοδόσης Πυλαρινός, αναπλ. καθηγητής Λογοτεχνίας Ιονίου Πανεπιστημίου
21:40 Ανάγνωση ποιημάτων Μανόλης Πρατικάκης
21:50 Απόδοση μελοποιημένων ποιημάτων σε πρώτη εκτέλεση Ποιήματα του ανόλη Πρατικάκη θα διαβάσουν εκτός από τον ίδιο τον ποιητή, ο Δημήτρης Κακαβελάκης και η Ελένη Μαρινάκη.

Τα μελοποιημένα ποιήματα Η εκδρομή, Τα κύματα φωτός, Το φιλιατρό και ο Πυρετός της σάρκας, ερμηνεύουν οι Έλσα Κυλπάση (φωνή), Τάσος Παππάς (πιάνο), Έντμοντ λέξι (βιολί), Μελίνα Σάρφενμπεργκερ (φλάουτο) και Σπύρος Ραφτάκης (βιολοντσέλο).

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos