Πλέσσας, Κουρούκλη

Από τη συναυλία

Μια σπάνια βραδιά απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν τη Παρασκευή (14/12), στο REX, στον Άγιο Νικόλαο. Την μοναδική παρουσία ενός συνθέτη θρύλου, πλέον, της Ελληνικής μουσικής. Του Μίμη Πλέσσα. Ενός ανθρώπου που έχει γράψει μουσική για 104 ταινίες αλλά και χιλιάδες τραγούδια, από λαϊκά που όλοι γνωρίζουμε και θα γνωρίζουν και οι επόμενοι, μέχρι και κομμάτια jazz. Το μάθημα ήταν απλό όσο και κατανοητό. Το καλό Ελληνικό Τραγούδι, είναι ζωντανό και κρατεί καλά. Η ασφυκτικά γεμάτη πλατεία του REX, το έδειξε με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Μίμης Πλέσσας, προσκεκλημένος του Δήμου Αγίου Νικολάου, βρέθηκε για μια και μοναδική βραδιά μαζί μας, θυμίζοντας μας αρκετά τραγούδια του, δείχνοντας μας την εξαιρετική τεχνική του στο πιάνο, σε ένα «μάθημα», ήθους και αμεσότητας που δεν μας συνηθίζουν καλλιτέχνες του μεγέθους του.
Απλός, ήρεμος, προσηνής, λαϊκός, με τη καλή έννοια του όρου, απέδωσε στο πιάνο ή με την ορχήστρα, πολλές από τις συνθέσεις του που αγαπήσαμε και αγαπάμε, που όμως αγαπά και πολύς κόσμος εκτός Ελλάδας.

Κουνενάκης, Πλέσσας

Από τη συναυλία

Μαζί του μας έδωσε μαθήματα ερμηνείας και η Ζωή Κουρούκλη, της οποίας η φωνή, όπως είπε και ο συνθέτης, γίνεται όλο και καλύτερη με τον καιρό.

Μετά το τέλος της συναυλίας, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, τίμησε τον συνθέτη και τη Ζωή Κουρούκλη, αλλά και τους μουσικούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση καθώς και τον Μιχάλη Κλώντζα που διοργάνωσε την εκδήλωση.

Κρατάμε μια κουβέντα που είχαμε με τον Μίμη Πλέσσα, λίγο πριν τη συναυλία. Ότι και αν τραγουδιέται σήμερα, ο Έλληνας δεν διασκεδάζει εάν δεν χορέψει για παράδειγμα, το «βρέχει φωτιά στη στράτα μου». Και αυτό, του είπα, είναι η καλύτερη «εκδίκηση», του καλού, του πραγματικού Ελληνικού τραγουδιού.

Όλα τ’ άλλα είναι θεωρίες.

Γιώργος Τουτουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos