Ο μικρός Νικόλας Μια χαρούμενη ιστορία πενήντα χρόνων συνεχίζεται: Ο μικρός Νικόλας είναι και πάλι μαζί μας, με ογδόντα νέες περιπέτειες, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Απολαύστε το ανεπανάληπτο χιούμορ του Ρενέ Γκοσινί (δημιουργού του Αστερίξ και του Λούκυ Λουκ) και τα μοναδικά σκίτσα του Ζαν Ζακ Σανπέ, μέσα από τις σκανταλιές της πιο απίθανης τρελοπαρέας, που κάνει άνω κάτω ασκάλους, μαμάδες και μπαμπάδες.
 
Ένας λογοτεχνικός θησαυρός για όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και οι μεγάλοι ξαναθυμούνται δικές τους αγαπημένες ιστορίες, γιατί κατά βάθος όλοι κρύβουμε ένα μικρό Νικόλ μέσα μας.
 
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονος Ορίζοντας
 
Μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη συνεργασία των δύο κορυφαίων δημιουργών που έχουν γράψει τη δική τους στορία στο χώρο των κόμικς. Ο Ρενέ Γκοσινί και ο Ζαν Ζακ Σανπέ πρωτογνωρίστηκαν το 1955. Την ίδια χρονιά τα πρώτα πρόχειρα σκίτσα του Νικόλα δημοσιεύονται στη βελγική εφημερίδα Le Moustique. Το Μάρτιο του 1959 οι δύο δημιουργοί ξαναζωντανεύουν τον ήρωά τους, δίνοντάς του μία πιο λογοτεχνική μορφή.
 
Η πρώτη ιστορία δημοσιεύεται στις 29 Μαρτίου του 1959. Η υποδοχή του αναγνωστικού κοινού ήταν ομόφωνη, ήταν μία μεγάλη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά θα κυκλοφορήσει «Ο μικρός Νικόλας» χωρίς ιδιαίτέρη επιτυχία. Μόλις όμως εμφανίστηκαν οι δύο συντελεστές σε μία τηλεοπτική εκπομπή έγινε μπεστ σέλερ.
 
1961 Εκδίδεται το βιβλίο Ο μικρός Νικόλας διασκεδάζει. 1962 Οι διακοπές του μικρού Νικόλα. 1963 Ο μικρός Νικόλας και η παρέα του και ο Γκοσινί λαμβάνει το βραβεί Alfonse Allais, το οποίο απονέμεται στο πιο διασκεδαστικό βιβλίο της χρονιάς. 1964 Το βιβλίο Ο Ιωακείμ έχει προβλήματα επανεκδίδεται με τον τίτλο Ο μικρός Νικόλας έχει προβλήματα. 1965 Τέλος των περιπετειών του μικρού Νικόλα στα περιοδικά Sud-Ouest Dimanche και Pilote. Το 1977 πεθαίνει ο Γκοσινί 7 Οκτωβίου 2004 Το βιβλίο «Ο μικρός Νικόλας σε νέες περιπέτειες» κυκλοφορεί στη Γαλλία από τις εκδόσεις IMAV.
 
«Ο μικρός Νικόλας» κατά Ρενέ Γκοσινί και Ζαν Ζακ Σανπέ
 
Σύμφωνα με τον Γκοσινί ο Νκόλα μεγαλώνει και ξανανιώνει ανάλογα με τις ιστορίες. Είναι μεταξύ έξι και δέκα χρονών, αλλά διαρκώς επισημαίνει ότι είναι πάντοτε λίγο πιο μεγάλος στο σχολείο από ό,τι είναι στο σπίτι του. Ο μικρός Νικόλας είναι ένα παιδί φυσιολογικό. Του αρέσει να παίζει ξύλο, του αρέσει το ποδσφαιρο, θέλει να κάνει πλάκα. Είναι ευγενής, δεν είναι ένα τρομερό παιδί. Ενώ κάποια στιγμή είχαν πει ότι ανήκει στην κατηγορία των παιδιών που αγαπούν.
 
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου
 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos