μετά την ολοκλήρωση της τελετής
μετά την ολοκλήρωση της τελετής

Ένας   από τους πιο εμβληματικούς εκπροσώπους του μεταπολεμικού ελληνικού κινηματογράφου

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγόρευσαν τον Σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος, την Τετάρτη 1-4-2015, στην  Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Η απονομή είχε   στόχο να τιμήσει την προσωπικότητα του, να τιμήσει ένα διαχρονικό καλλιτέχνη συνδεδεμένο με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία του τόπου της Ελλάδος. Να τιμήσει τη φιλοσοφική και κοινωνική του παιδεία καθώς και το έργο του στο τομέα του ελληνικού κινηματογράφου. Η προσφορά  του είναι σημαντική  και απολαμβάνει τη διεθνή αναγνώριση για το έργο του και όπως είπε  η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Λουκία Αθανασάκη : «Τιμούμε ένα διαχρονικό καλλιτέχνη που στοχάστηκε την ιστορία του τόπου μας και την αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο στη μεγάλη οθόνηΤιμούμε τον πολιτικό, με την αρχαία έννοια του όρου, ένα αντισυμβατικό άνθρωπο που αντιστάθηκε συνειδητά στον αυταρχισμό, στη λογοκρισία, στην καταπίεση και την αδικία. και τον ευχαριστούμε για τα πνευματικά δώρα που μας χάρισε».

Στην  τελετή παραβρέθηκαν εκ μέρους του Σεβασμιώτατου Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου  ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Νικηφόρος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γεώργιος Μαρινάκης, ο Αναπληρωτής Πρύτανης Βασίλειος Καρδάσης,  εκ μέρους του Προέδρου του Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης ο Καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Δρ Νεκτάριος Παπαδογιάννης, μέλος του Συμβουλίου του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης,  ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέας Ταξάκης, ο Πρόεδρος του Ομίλου των Βρακοφόρων της Κρήτης Στέλιος Κιαγιαδάκης, ο ιατρός Γεώργιος Αγγελιδάκης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΙΛΕΡ κ. Μιχάλης Τρούλης, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Λουκία Αθανασάκη, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Δημήτριος Μυλωνάκης, η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Αγγέλα Καστρινάκη,  ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Γεώργιος Νικολακάκης, η Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Ήβη-Αγγελική Μαυρομούστακου, ο Αναπλ. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Εμμανουήλ Κουκουράκης, η Αναπλ. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων Μαρία Παπαδάκη, Καθηγητές και υπάλληλοι του Ιδρύματος, μεγάλος αριθμός διδασκόντων του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, φοιτητές και πλήθος κόσμου.   Επίσης, ο  Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός έστειλε χαιρετισμό.

Η τελετή ξεκίνησε με το ντοκιμαντέρ «Δείπνο»,  μια ταινία αφιερωμένη στον Νίκο Κούνδουρο και την οποία επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε ο δημοσιογράφος Ιάσωνας Ταβλάς. Το έργο  και την προσφορά του τιμώμενου παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος  Γεώργιος Νικολακάκης.

Στην ομιλία του ο Νίκος Κούνδουρος  ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης   και  δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για αυτή την τιμή που του προσφέρει το ίδρυμα. «Φίλοι και αγαπητοί και όσοι βρίσκεστε σήμερα σε αυτήν την αίθουσα, η τιμή που μου αποδίδεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει πολλαπλάσια σημασία για τον Κρητικό Κούνδουρο. Ευχαριστώ τους κυρίους καθηγητές που με επέλεξαν. Ευχαριστώ τον Πρύτανη. Για τη σύντομη ομιλία μου διαλέγω τη λέξη πολιτισμός. Ξέρω και ξέρετε πως η πολύτιμη αυτή λέξη περιέχει τα πάντα, τα εφόδια δηλαδή με τα οποία εμείς οι Έλληνες, σήμερα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις πιέσεις των οικονομολόγων της Ευρώπης και στους ισχυρούς που μαζεύτηκαν για να αποφασίσουν τη μοίρα της Ελλάδας μέσα από ατελείωτες λίστες και βάναυσες απαιτήσεις. Πολλοί αυτοί και λίγοι εμείς. Όμως δεν μπορώ να ξεχάσω τη βαριά κληρονομία του 20ου αιώνα, που βαραίνει πάνω από τα κεφάλια σας Ευρωπαίοι. Για εμάς τους λίγους τους Έλληνες, μοναδική προστασία παραμένει η αρχεία κληρονομιά μας.  Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα. Πάνω από τα κεφάλια μας πλανιέται ακόμα η σκιά του Σοφοκλή, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Ηράκλειτου, του Παρμενίδη. Αυτή η δύναμη, μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα των τραπεζών και των Ευρωπαίων εταίρων. Δεν μου είναι εύκολο να ξεχάσω πως η Μέρκελ, ο Σοϊμπλε, ο Μιχελμπάχ, ο Ζαϊμπερντ, ο Ζέντερ και άλλοι πολλοί που ελέγχουν σήμερα τη δύναμη των ισχυρών είναι απόγονοι και κληρονόμοι δεύτερη, τρίτης και τέταρτης γενιάς του ναζισμού του 20ου αιώνα. Η Ελλλάδα άντεξε, ο ελληνικός πολιτισμός άντεξε της ανείπωτες περιπέτειες των χρόνων που πέρασαν. Ο κόσμος όμως της οικονομικής πραγματικότητας σαρώνει, καταργώντας αξίες που τις νομίζαμε αιώνιες.. Ο γνωστός πολιτισμός καταποντίζεται στον ωκεανό ενός τεχνητού σύμπαντος που καταστρέφει την αρμονία της φύσης όπως τη ξέραμε. Ο Δυτικός κόσμος, ο δικός σας και ο δικός μας ζούνε τις ίδιες ιστορικές στιγμές  μιας γιγαντιαίας αναθεώρησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Για να μη σας κουράζω, δεν έχω επιστημονικό μυαλό. Είμαι σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου».

Ο Βασίλης Καρδάσης παραδίδει στο Νίκο Κούνδουρο το μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ο Βασίλης Καρδάσης παραδίδει στο Νίκο Κούνδουρο το μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η αναγόρευση του τιμωμένου πραγματοποιήθηκε από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή Βασίλειο Καρδάση και ο τιμώμενος έλαβε  το μπρούτζινο μετάλλιο του Ιδρύματος με ιδιαίτερη χαρά ενώ ο Νίκος Κούνδουρος πρόσφερε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης  μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία του Μνημείου της Αρπαγής της Ευρώπης από το Δία που έχει δωριθεί από τον ίδιο στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης.

Η τελετή συνεχίστηκε  με δρώμενο από το Ντουέτο των Χαράλαμπο Παρασκάκη (ασκομαντούρα) και Ιωσήφ Αποστολάκη (κρουστά), με μουσικό πρόγραμμα από το Ross Daly και τους συνεργάτες του Μαρίτζια Κατσούνα (κρουστά) και Κέλυ Θωμά (Λύρα) και ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς κρητικούς χορούς από τον Όμιλο των Βρακοφόρων της Κρήτης υπό τη συνοδεία των μουσικών Κωστή Βεργιαννάκη στη λύρα και Νίκο Παπαδογιάννη στο λαούτο.

Η οργάνωση της τελετής πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων του Ιδρύματος και τo Πανεπιστήμιο Κρήτης ευχαριστεί θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν στην τελετή.

Το Δείπνο, του Ιάσονα Ταβλά

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos