Ο Πόλεμος … οι πόλεμοι … μέσα στους κρότους η ζωή μας …
από τη γιορτή

Η σχολική γιορτή, με τον παραπάνω τίτλο, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρουσίασε το γενικό πλαίσιο όλης της παγκόσμιας σύρραξης 1939- 1945,

εντάσσοντας μέσα σ’ αυτό την ελληνική αντίσταση κατά του φασισμού- ναζισμού, δίνοντας  στους μαθητές και σε όλους τους παρευρισκομένους τη δυνατότητα για αναστοχασμό αλλά και  προβληματισμό για τα συμβαίνοντα στο σύγχρονο κόσμο, με μια περιδιάβαση στους πολέμους που συγκλόνισαν και συγκλονίζουν την ανθρωπότητα από την τελευταία δεκαετία του 20ού αι. ως σήμερα.

Ο ιστορικός λόγος σε συνδυασμό με την εικόνα και την ποιητική ευστοχία των Σεφέρη, Μπρέχτ, Νταρουίς, Αναγνωστάκη κλπ καθώς και τη δραματικότητα της αφήγησης των θυμάτων της Χιροσίμα, δημιούργησαν εκείνο το κλίμα της κριτικής στάσης που έχουν ανάγκη να προσλαμβάνουν οι νέοι και να το μετουσιώνουν σε πράξη, κάθε φορά που απαιτείται.

Οι εθνικές επέτειοι έχουν νόημα ενταγμένες σε ένα γενικότερο πλαίσιο ιστορικότητας και ενιαίας πατριωτικής μνήμης. Είναι μια ευκαιρία ανατροφοδότησης και περισυλλογής, ως πολίτες του κόσμου, όπου οι οποιεσδήποτε αποφάσεις ενός έχουν αντίκτυπο σε πολλούς περισσότερους και έξω των ορίων μιας χώρας.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου , κ.κ. Γεράσιμο, ο οποίος παρακολούθησε μαζί μας τη σχολική γιορτή, αφού απένειμε τα αριστεία και βραβεία στους διακριθέντες μαθητές, και με πατερική αγάπη και στοργή απηύθηνε σε όλους λόγο συμβουλευτικό.

Κωστάκη Μαρία

Κυπριωτάκη Αντωνία

Πατεράκη Χρυσούλα

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos