ο π. Νικηφόρος Κουνάλης στο βήμα
ο π. Νικηφόρος Κουνάλης στο βήμα

Παρουσία του ιερού λειψάνου της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής και συνεχίστηκαν την Γ´ Κυριακή των Νηστειών 3 Απριλίου στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεραπέτρας οι καθιερωμένες ομιλίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.
Προηγήθηκε η ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, παρουσία του ιερού Κλήρου της περιοχής, ενώ τέθηκε σε προσκύνηση των παρισταμένων πιστών τεμάχιο ιερού λειψάνου της Αγίας ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, προλογίζοντας το θέμα της ομιλίας, σημείωσε ότι η ζωή του χριστανού είναι συνυφασμένη με τον Σταυρό, ο οποίος είναι η δόξα του Κυρίου, γι’αυτό η Εκκλησία μας τον προβάλλει στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής για να αντλήσουμε δύναμη και χάρη προκειμένου να διέλθουμε το πέλαγος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και έδωσε τον λόγο στον ομιλητή Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικηφόρο Κουνάλη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Ο π. Νικηφόρος ευχαρίστησε με εγκάρδια λόγια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, για την λίαν τιμητική, όπως ανέφερε πρόσκληση, που του απηύθυνε και εξέφρασε την χαρά του που για πρώτη φορά του δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσει με τον φιλόθεο λαό της πόλεως της Ιεράπετρας.

Αμέσως μετά, ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα: «Ο Σταυρός πριν και μετά το πάθος του Κυρίου. Από φονικό όργανο, σύμβολο νίκης και αγάπης», παρουσιάζοντας τον σταυρό ως όργανο θανατικής καταδίκης και την ιστορία της σταύρωσης, και αναφέροντας την πιθανή του προέλευση και τους λαούς που εφήρμοζαν αυτό το είδος εκτέλεσης. Επίσης, εξήγησε τους λόγους που χρησιμοποιούσαν αυτή τη μορφή τιμωρίας και ανέλυσε τον τρόπο που πραγματοποιούνταν, καταδεικνύοντας πόσο εξευτελιστικός και οδυνηρός είναι ο σταυρικός θάνατος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της θαυματουργικής ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, επί της βασιλείας του Μ. Κωνσταντίνου, από τη μητέρα του Αγία Ελένη και παρέθεσε όλες τις γνωστές πηγές που μαρτυρούν αυτό το ιστορικό γεγονός (Σωκράτης, Σωζομενός, Θεοδώρητος, Ευσέβιος, Ιερώνυμος, Παυλίνος, Αμβρόσιος κ.α.).

Επίσης, επεσήμανε την αρχαιότητα της τιμής προς το σημείο του Σταυρού από τους αποστολικούς κιόλας χρόνους και από τον 4ο μ.Χ. αιώνα και εξής χρήση, προσκύνηση και αποτύπωση του σημείου του Σταυρού, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από ομιλίες Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι αναφέρονται στην σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του Τιμίου Σταυρού στη ζωή του χριστιανού. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η ακολουθία του Χριστού και η άρση του προσωπικού μας Σταυρού σημαίνει ακολουθία στα ίχνη που άφησε ο Διδάσκαλος και μίμηση του τύπου και του τρόπου ζωής που Εκείνος χάραξε.

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του, ο π. Νικηφόρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θεολογία του Τιμίου Σταυρού, τονίζοντας ότι ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι μέγιστο σύμβολο της νίκης του θανάτου και της φθοράς, καθώς επίσης και της αγάπης του Θεού Πατρός προς εμάς διότι μας απάλλαξε από την πλάνη, μας ελευθέρωσε από τα δεσμά της αμαρτίας, μας συμφιλίωσε με τον Θεό και μας έφερε κοντά Του. Μίλησε ακόμα, για την κενωτική και θυσιαστική αγάπη που ζητά από εμάς ο Κύριος, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε μαθητές Του και για το κάλεσμά Του να Τον ακολουθήσουμε και να βιώσουμε το μυστήριο του Σταυρού Του, που αυτό σημαίνει να μιμηθούμε τον τύπο και τον τρόπο ζωής που Εκείνος χάραξε.

Στην ακολουθία και την ομιλία παρέστησαν ο Ιερός Κλήρος της ευρύτερης περιοχής, ο Πανοσ. Αρχιμ. Αρσένιος Σαλούστρος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι Ηρακλείου, οι Αιδεσ. Πρωτ. Γεώργιος Μαλλιωτάκης και Πρωτ. Γεώργιος Λαμπράκης, Αρχιερατικοί Επίτροποι της Στ΄ και της Η΄ Αρχιερ. Περιφέρειας της Αρχιεπισκοπής Κρήτης αντίστοιχα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Εμμ. Πετάσης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Λασιθίου κ. Νικ. Παπαδάκης, ο Διευθυντής του «Αγροτικού Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» (ΒΙC) Κρήτης κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου, και πλήθος πιστών που προσκύνησαν τά άγια λείψανα.

Ο Σεβ. ευχαρίστησε τον ομιλητή για την παρουσίαση της αξίας του σταυρού στη ζωή του χριστιανού, ενώ ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης ανακοίνωσε ότι το εσπέρας της επόμενης, Δ΄ Κυριακής των Νηστειών, 10/4, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, μετά τον Αρχιερατικό Κατανυκτικό Εσπερινό, θα ομιλήσει ο Δρ. Θεολογίας κ. Εμμ. Λουκάκης με θέμα: «Η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων» ενώ από την Τρίτη 12 έως και Πέμπτη 14/4 στον ίδιο ναό θα εξομολογεί και φέτος, πρωί και απόγευμα, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλήμων από την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos