Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών 2015 διήμερο εκδηλώσεων με θέμα Η τέχνη στην εκπαίδευση
Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών 2015 διήμερο εκδηλώσεων με θέμα Η τέχνη στην εκπαίδευση

«Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας» είχε πει ο μεγάλος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο. Αλήθεια, πόση σκόνη συσσωρεύεται στην ψυχή μας από το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας, πόση σκόνη συσσωρεύεται στις ψυχές των νέων παιδιών από τις συνεχόμενα αυξανόμενες απαιτήσεις και υποχρεώσεις της σύγχρονης ζωής…

Το σχολείο θα μπορούσε να αποτελεί ένα καθαρτήριο της ψυχής των νεαρών μαθητών, που θα έδιωχνε αυτή τη σκόνη μακριά. Ένα μέρος όπου κάθε νεανική ψυχή θα έβρισκε μια διέξοδο για να εκφράσει τη δημιουργικότητα, τα ταλέντα, τις κλίσεις της. Ένα μέρος όπου η Τέχνη θα έπρεπε να αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς, αφού ο ανθρωπιστικός και παιδαγωγικός της ρόλος είναι αναμφισβήτητος.

Ποια είναι, όμως, η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα; Ποια η θέση της Τέχνης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα; Τα καλλιτεχνικά μαθήματα αντιμετωπίζονται ως δευτερεύοντα με το να διδάσκονται μία μόνο ώρα την εβδομάδα ή να αποτελούν απλά μάθημα επιλογής. Παράλληλα, η έλλειψη υποδομών είναι εμφανής, καθώς εκλείπουν εντελώς τα καλλιτεχνικά εργαστήρια από τα σχολεία μας. Κάποια στιγμή, μάλιστα, υπήρξε ο κίνδυνος τα καλλιτεχνικά μαθήματα να εξοβελιστούν εντελώς από το ελληνικό σχολείο με τις αλλαγές που είχαν προταθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα του Γυμνασίου το 2013. Κάτι τέτοιο θα εξαφάνιζε και τα τελευταία ίχνη μαθητοκεντρικότητας από την εκπαίδευση και θα ακύρωνε την βασική του ουσία, καθώς το σχολείο δεν αποτελεί απλώς προετοιμασία για την μελλοντική ζωή του μαθητή, είναι το ίδιο η ζωή του μαθητή.

Η Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου, συνεχίζοντας από πέρσι την αναζήτηση ενός «σχολείου αλλιώς», φέτος επέλεξε να αναδείξει τον ρόλο της Τέχνης στην εκπαίδευση. Πεποίθησή μας είναι πως η Τέχνη δεν αφορά μόνο τα αμιγώς καλλιτεχνικά μαθήματα, όπως είναι η Μουσική και τα Εικαστικά, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλα τα γνωστικά πεδία, όπως θα αποδείξει το διήμερο που διοργανώνουμε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου με θέμα: «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση», στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών. Αναλυτικότερα:

Το Σάββατο 3/10/2015 σας καλούμε στο Επιμελητήριο Λασιθίου στις 19.00, για να ακούσουμε και να συζητήσουμε μαζί με τους προσκεκλημένους μας:

α) Δημήτρη Αντωνακάκη, καθηγητή μουσικής παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης που θα αναφερθεί στο θέμα: «Η αναγκαιότητα της μουσικής στην ανάπτυξη παιδιών και εφήβων: προς μια νέα (;) θέση της στη Μέση Εκπαίδευση».

β) Θοδωρή Θωμαδάκη, βραβευμένο κινηματογραφιστή και υπεύθυνο του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Χανίων, εξειδικευμένο στην παραγωγή μαθητικών ταινιών, που θα εστιάσει στο θέμα: «Ο κινηματογράφος στην εκπαίδευση: Πώς οργανώνεται μια επαγγελματική παραγωγή στο πλαίσιο της σχολικής ζωής».

Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει προβολή βραβευμένων μαθητικών ταινιών και συζήτηση.

Την Κυριακή 4/10/2015 το πρωί στη Δημοτική Πινακοθήκη θα πραγματοποιηθούν δίωρα βιωματικά εργαστήρια:

10:00 -12:00

1ο)«Εργαστήρι κινηματογράφου – απλά βήματα για να οργανώσεις την ταινία σου» με συντονιστή το Θοδωρή Θωμαδάκη.

2o) «Διδάσκοντας γλώσσα (ξένη και όχι μόνο) μέσα από το Θέατρο» με εμψυχώτρια τη Σάνα Σαρρή, Εκπαιδευτικό Θεάτρου.

12:00-14:00

3ο) «Εργαστήρι Μουσικής Παιδαγωγικής-Όταν οι πιθανότητες και η εντροπία συναντούν την αλεατορική μουσική του Ξενάκη ως αφήγημα» με συντονιστή το Δημήτρη Αντωνακάκη.

4ο) «Διαφραγματική αναπνοή στη δουλειά των ΠΕ11 και όχι μόνο» με συντονίστρια τη Σάνα Σαρρή, Εκπαιδευτικό Θεάτρου και εμψυχώτρια τη Μαρία Καλουδιώτη, διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου.

 

Όλα τα εργαστήρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας εκπαίδευσης, αφού αναδεικνύουν τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα μαθήματα. Το κόστος συμμετοχής είναι 5 Ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των εργαστηρίων που θα παρακολουθήσει ο εκπαιδευτικός και θα του δοθεί Βεβαίωση. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6944967296 Ανθή Ρουμπελάκη, 6977911116 Κέλλυ Παρασκευά, 694587028 Ελένη Τζερεμέ

και στο email της ΠΟΚΑΝ: pokan2008@gmail.com

Την Κυριακή 4/10/2015 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λασιθίου και ώρα 20.00 θα προβληθεί η γαλλική ταινία παραγωγής του 2006 με τίτλο «Φρενέ: ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται», βασισμένη στη ζωή του Γάλλου παιδαγωγού Célestin Freinet (1896-1966). Ο Φρενέ υπήρξε ένας από τους παλιούς σύγχρονους παιδαγωγούς που άνοιξε νέους δρόμους στις παιδαγωγικές μεθόδους, παρατηρώντας τα παιδιά, εστιάζοντας στα ενδιαφέροντά τους, φέρνοντας τη δράση και την ενέργεια της αυλής στην τάξη και την τάξη στην αυλή. Σε μια εποχή που τα παιδιά ήταν μαθημένα να υπακούν πειθήνια στις εντολές, δασκάλων και γονιών, να τιμωρούνται και να ξυλοκοπούνται, να συμπεριφέρονται νωχελικά μέσα στην τάξη «σαν παγωμένα ρομπότ», χωρίς κανένα ενδιαφέρον και κατανόηση για το τι μαθαίνουν, χωρίς καμία χαρά και χαμόγελο στα πρόσωπά τους, ο Célestin Freinet καταφέρνει να μεταμορφώσει ό,τι του λένε, ό,τι αισθάνονται και ό,τι δυσκολεύονται σε δημιουργία, εξερεύνηση και συνεργατική δουλειά. Θεωρούμε πως η ταινία αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ σήμερα που οι συνθήκες στερούν το όνειρο από τους νέους ανθρώπους. Ποιος άλλος – αν όχι ο δάσκαλος – θα τους δώσει τη δυνατότητα να ονειρεύονται; Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σας περιμένουμε για να ξαναδώσουμε στην Τέχνη τον ρόλο που της αξίζει! Γιατί έχοντας στον νου μας πως «κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης», η αγωνία μας (παραφράζοντας τα λόγια του Πικάσο) είναι «πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΕΛΜΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos