Πατέρας και Γιος από τη Λέσχη Κινηματογράφου Αγ. Νικολάου
Πατέρας και Γιος – Like Father, Like Son

Με την συγκινητική, βραβευμένη στις Κάνες ταινία “Πατέρας και Γιος – Like Father, Like Son” συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, με γενική είσοδο 5€, παρουσιάζεται η νέα ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε-Έντα, παραγωγής Ιαπωνίας 2013, διάρκειας 121΄ και πρωταγωνιστές τους Ματσίκο Όνο, Μασαχάρου Φουκουγιάμα, Γιόκο Μάκι.

Υπόθεση:

Δυο οικογένειες, άγνωστες μεταξύ τους, πληροφορούνται από το μαιευτήριο ότι από λάθος μεγαλώνουν η μία το γιο της άλλης. Έχουν όμως ήδη περάσει έξι χρόνια από την ανταλλαγή των παιδιών.

Η πρώτη οικογένεια είναι μεγαλοαστική, με τακτοποιημένη και προγραμματισμένη ζωή ενώ η δεύτερη ζει σε κάποιο προάστιο, με πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Προσπαθώντας να εφαρμόσουν τις συμβουλές των γιατρών, οι δυο αυτοί διαφορετικοί κόσμοι θα πρέπει υποχρεωτικά να συγχρωτιστούν.

Η δοκιμαστική περίοδος, όμως, θα ανατρέψει τα δεδομένα και απ’ τις δυο πλευρές αλλά κυρίως θα αναποδογυρίσει τη στάση ζωής του μεγαλοαστού πατέρα, ο οποίος σταδιακά θα αρχίσει να αναρωτιέται αν υπήρξε πραγματικά «πατέρας» όλα αυτά τα χρόνια…

Διασκεδαστική και καλογραμμένη προσέγγιση ενός πολυσύνθετου κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματος –ειδικά στην πατριαρχικά δομημένη Ιαπωνία, όπου η έννοια της «κληρονομιάς» έχει πολυδιάστατες προεκτάσεις. Η ταινία επισημαίνει έξυπνα και διακριτικά όλα τα ηθικά, ψυχολογικά και κοινωνικά διλήμματα: «Τι ορίζει τη σχέση γονιού και παιδιού;» Το αίμα ή η κοινή ζωή; Το DNA ή η ανατροφή; 

Και παρότι πολλά από τα ερωτήματα θα μπορούσαν να είναι πραγματικά δραματικά, ο Κόρε-΄Εντα ξεδιπλώνει την ιστορία του με ανάλαφρη και χαλαρή διάθεση, αποφεύγοντας κάθε προβλέψιμο συναισθηματισμό.

Η λιτή σκηνοθεσία φωτίζει χαμηλότονες λεπτομέρειες, αποτυπώνει σωστά το πέρασμα του χρόνου και διατηρεί μέχρι τέλους μια πειστική αισιοδοξία, χαρίζοντάς στον Ιάπωνα σκηνοθέτη το Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες και του κοινού στα φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν, Σάο Πάολο και Βανκούβερ.

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, αφίσες, trailer, συνεντεύξεις, στοιχεία συντελεστών, πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα μας: http://kileagn.com/

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos