Περιήγηση στα   Μουσεία της Ζάκρου
νερόμυλος

Ένα μικρό «μουσειακό πάρκο», λειτουργεί εδώ και δύο μήνες στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης, στην Ζάκρο. Ο επισκέπτης, έχει την δυνατότητα να ανατρέξει σε σύντομο χρόνο, σε διαφορετικές εποχές του παρελθόντος. Από την εποχή του Kρητιδικού στην εποχή του Πλειστόκαινου και του μειόκαινου(Μουσείο φυσικής ιστορίας).Από την Νεολιθική εποχή στην Μινωϊκή (Ψηφιακό μουσείο) και από την  προβιομηχανική (Μουσείο νερού και Υδροκίνησης) στο σήμερα.

Στην  Ζάκρο αναπτύχθηκε  χρόνια πριν, μια μικρή βιομηχανία νερόμυλων αφού η παρουσία του νερού αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα επιβίωσης των κατοίκων.

Ο Οργανισμός ανάπτυξης Σητείας στο παρελθόν, αναπαλαίωσε τρεις εξ’αυτών και το Ρασοτριβείο . Έτσι δημιουργήθηκε  το Μουσείο νερού και Υδροκίνησης, του οποίου η  κύρια αίθουσα του αποτελεί λαογραφικό μουσείο με εντυπωσιακότερο του έκθεμα, το παλαιό μηχάνημα έκθλιψης των ελαιών.

Περιήγηση στα   Μουσεία της Ζάκρου
μουσείο φυσικής ιστορίας

Πρόσφατα, ένα μεγάλο μέρος της έκτασης του δήμου Σητείας ανακηρύχτηκε Γεωπάρκο Σητείας υπό την Ουνέσκο www.sitia-geopark.gr .Τίτλος, που αναδεικνύει ανά την υφήλιο, την γεωλογική και πολιτισμική κληρονομιά της Σητείας και ιδιαίτερα της Ζάκρου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και αξιολογότερα κομμάτια του Γεωπάρκου.

Το Μουσείο Φυσικής ιστορίας που στεγάζεται στο Πολύκεντρο Ζάκρου και  δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Γεωπάρκου , συστήνει  μέσα από τις προθήκες του στον επισκέπτη,   την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής  και  τα ηλικίας εκατομμυρίων ετών σημαντικά είδη πετρωμάτων και απολιθωμάτων.Στο μουσείο διατίθεται οικοτουριστικός οδηγός ,χάρτης των γεωδιαδρομών του γεωπάρκου Σητείας και προβάλλεται το θαυμάσιο φιλμ του γεωπάρκου . Τα σπήλαια στην ορεινή ζώνη του Καρυδίου, το φαράγγι των Χοχλακιών, η θλιβερή ιστορία των Σκαλιωτών, η αρχαία Ίτανος, η αλατσολίμνη στον Ξερόκαμπο, ο μαυροπετρίτης στους Καβάλους. Συναρπαστική διαδρομή!

Περιήγηση στα   Μουσεία της Ζάκρου
μουσείο νερού

Στην πλατεία του χωριού της Ζάκρου, λειτούργησε πρόσφατα  το Ψηφιακό μουσείο στο οποίο, μέσω της τεχνολογίας ο επισκέπτης περιπλανείται ως θεατής στον χώρο και στον χρόνο, παίρνοντας πληροφοριακό υλικό για το χωριό και τους πλούσιους υδροφορείς του, για την  Κάτω Ζάκρο με τις ζώνες Νατούρα 2000, το Μινωϊκό ανάκτορο, το σπήλαιο των Πελεκητών, τα αρχαία λατομεία, το φαράγγι των νεκρών, τον υδροβιότοπο, τα καταφύγια άγριας ζωής, το υπέροχο ανάγλυφο των βουνών της, τις πολλαπλές πεζοπορικές διαδρομές και τους σημαντικούς γεώτοπους, όπως  και για τα όρη Ζάκρου, που ανήκουν στις ζώνες ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας.

Μέρος του ψηφιακού μουσείου αποτελεί επίσης κέντρο ενημέρωσης Τουρισμού -μιας και η Ζάκρος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης- και καλύπτεται έτσι ένα κενό πληροφόρησης. Προσφέρονται  πολύτιμες οδηγίες  για τα αξιοθέατα του τόπου, την πηγή  νερού στον Μέσα μύλο ,έναν σημαντικό γεώτοπο με τα τεράστια πλατάνια του και τον περίτεχνα αναπαλαιωμένο  οικισμό, τα ξωκλήσια, τις περιπατητικές διαδρομές με σημαντικότερη την διάσχιση του φαραγγιού των Νεκρών  ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, που καταλήγει στην παραλία της Κάτω Ζάκρου, ανταμώνοντας  περήφανα το ανάκτορο του Μίνωα.

Τα μουσεία λειτουργούν από Ιούνιο ως και Σεπτέμβριο από 11πμ-6μμ καθημερινά εκτός Δευτέρας, με εισιτήριο 5 ευρώ ανά άτομο για την επίσκεψη των τριών μουσείων.

Μειωμένο εισιτήριο σε ειδικές ομάδες ατόμων. Τηλ. 2843029626 Ροδανάκη Μαρία.

Αλλά γιατί τα μικρά μας μουσεία είναι τόσο σημαντικά?

Γιατί είναι ένας ιδανικός τρόπος προβολής ενός τόπου και της ιστορίας του. Γιατί έτσι  αξιοποιούνται  τα ιστορικά περιουσιακά στοιχεία ενός χωριού τα οποία αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Γιατί έχουμε αύξηση της επισκεψιμότητάς του. Γιατί έχουμε  προώθηση και άμεση κατανάλωση των προϊόντων του. Γιατί έχουμε ευαισθητοποίηση ως προς την προστασία και την διατήρηση του εύθραυστου οικοσυστήματος της περιοχής. Γιατί έχουμε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. Και γιατί πάνω απ’όλα, έτσι επιτυγχάνεται  η θρυλούμενη «αειφόρος ανάπτυξη».

Περιήγηση στα   Μουσεία της Ζάκρου
γραφείο τουρισμού

Ευχαριστώ όλους τους επιχειρηματίες της Ζάκρου-Κάτω Ζάκρου που στήριξαν αυτήν την προσπάθεια με ενθουσιασμό. Τον Ελαιουργικό συνεταιρισμό ιδιαίτερα που προσφέρει εκτός των άλλων  γενναιόδωρα, ελαιόλαδο  στους επισκέπτες των μουσείων. Τον Πολιτιστικό σύλλογο και τον σύλλογο καταλυμάτων πρώην Δήμου Ιτάνου και τέλος την επιχείρηση ΜΑΔΕΣ του δήμου Σητείας που στήριξε το ψηφιακό μουσείο και ελπίζω ότι θα συνεχίσει να το στηρίζει και στο μέλλον.

Καλώ τις επιχειρήσεις τουρισμού να προωθήσουν τα μουσεία της Ζάκρου. Το πακέτο αυτό, θα συμβάλλει θετικά  στην συνολική εικόνα του δήμου μας και θα αποτελέσει ένα όμορφο κομμάτι στο παζλ των αναμνήσεων του επισκέπτη, από το ταξίδι του σε αυτήν την ακροτελεύτια  γωνιά της Κρήτης.

Στέλλα Αϊλαμάκη

Δημοτική σύμβουλος Σητείας της μείζονος αντιπολίτευσης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos