Πολιτιστικές Συναντήσεις Βραχάσι 2016, ευχαριστήριο
η Florence Gaignerot – Driessen και η ομάδα της

Θερμής υποδοχής και ανταπόκρισης έτυχαν κι εφέτος οι «Πολιτιστικές Συναντήσεις» που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου «Ο Αναύλοχος», γεγονός που θεμελιώνει τις βάσεις για μια ακόμη καλύτερη συνέχεια.

Το τετραήμερο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Βραχάσι από τις 18 έως τις 21 Αυγούστου και περιελάμβανε συναυλία από τον Στέλιο Πετράκη και το Κουαρτέτο Κρητικής Μουσικής, έκθεση ζωγραφικής της Rosemarie McGuire, τιμητική εκδήλωση για τον Αλέκο Κακέπη, ανάβαση στον Αναύλοχο με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και παρουσίαση της ιστορικής έρευνας «Η Κρήτη και οι Κρήτες μέσα από τη μουσική παράδοση», από τη φιλόλογο-αρχαιολόγο Μαρία Κυριακάκη.

Το ενδιαφέρον του κόσμου, που εκφράστηκε μέσα από την προσέλευση, τα θερμά λόγια και το ενθουσιώδες χειροκρότημα, ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση μιας συλλογικής προσπάθειας που συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με στόχο να αναδειχθούν η πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορία, οι πνευματικές, καλλιτεχνικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ταυτόχρονα με τις φυσικές του ομορφιές.

Συστατικό στοιχείο της επιτυχημένης διοργάνωσης, η συντονισμένη προσπάθεια πολλών ανθρώπων που συμμετείχαν, εργάστηκαν και συνεισέφεραν σε διάφορους τομείς, «αγκαλιάζοντας» το εγχείρημα και  προσφέροντας από τον χρόνο, τη γνώση, την εμπειρία και… την ψυχή  τους. Τους ανθρώπους αυτούς αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει από καρδιάς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ», λοιπόν:

  • Στον Στέλιο Πετράκη και όλα τα μέλη του Κρητικού Κουαρτέτου, Θανάση Μαυρόκωστα, Αντώνη Σταυρακάκη και Γιώργο Σταυρακάκη, για τη θερμή αποδοχή της πρόσκλησής μας, την ξεχωριστή μουσική βραδιά και το σπουδαίο χορευτικό θέαμα που μας χάρισαν.
  • Στη Rosemarie McGuire, που μας έδωσε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε τα εμπνευσμένα από τις ανασκαφές στο Σίσι έργα τέχνης της, μέσα σ’ έναν χώρο ξεχωριστής σημασίας για τον τόπο, το κτίριο του παλιού Αρρεναγωγείου.
  • Στην Ειρήνη Στρατηγοπούλου, τον Αριστοτέλη Ποταμιάνο και τις κόρες τους, Αθηνά και Μαριάννα, οι οποίοι έδωσαν στην έναρξη των εκδηλώσεών μας έναν μοναδικό μουσικό -και όχι μόνο- χαρακτήρα.
  • Στον Μανώλη Γ. Διπλαράκη, που μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τον ποιητικό του λόγο, μέσα από την απαγγελία της Κατερίνας Φθενάκη, την οποία επίσης ευχαριστούμε.
  • Στον Αλέκο Κακέπη, για τα μελωδικά παραδοσιακά και βυζαντινά ακούσματα που μας προσέφερε κι εφέτος, αλλά και για τη σημαίνουσα, διαχρονική του παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
  • Στον Γιώργο Βλάσση για τη σημαντική συνεισφορά του στη διοργάνωση της εκδήλωσης προς τιμήν του Αλέκου Κακέπη, αλλά και για την εξέχουσα μουσική και χορευτική του συμμετοχή στις φετινές «Πολιτιστικές Συναντήσεις».
  • Σε όλους τους συμμετέχοντες στην ξεχωριστή τιμητική εκδήλωση για τον Αλέκο Κακέπη και ειδικά στους Κωστή Μουδάτσο, Μανώλη Γιανναδάκη, Μπάμπη και Πέτρο Κακεπάκη, Μανώλη Χατζημάρκο, Γιάννη και Μαρία Βλάσση, στον Μιχάλη Κακέπη και στο χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φουρνής.
  • Στη Florence Gaignerot-Driessen και την ομάδα της για την περιήγηση στον Αναύλοχο, την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και κυρίως για το εξαιρετικό διδακτικό – διαδραστικό πρόγραμμα που ετοίμασαν για τα παιδιά.
  • Στη Μαρία Κυριακάκη για τη σπουδαία ιστορική έρευνα που ετοίμασε και μας παρουσίασε και σε όλους όσοι συμμετείχαν και εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση και ειδικά στους Γιώργο Κυριακάκη, Γιώργο Φουλεδάκη, Μανόλη Νεραντζάκη, Μιχάλη Ροβίθη και Γεωργία Ροβίθη.
  • Στον οργανοποιό Γιώργο Ξυράφη για τα μουσικά όργανα που παραχώρησε στους μουσικούς που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, καθώς και για την ευγενική του κίνηση να προσφέρει για το κοινό των εκδηλώσεων και την ενίσχυση του Πολιτιστικού μας Συλλόγου ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο.
  • Στη Δήμητρα Βασιλάκου για τη δημιουργική της συμβολή στην προβολή των εκδηλώσεων και για τις πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις της.
  • Στους χορηγούς μας για τη στήριξή τους και κυρίως την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, καθώς και την «idea plus – Γραφικές Τέχνες» και τον Αντώνη Φούσκη, το super market «Φαιστός – Παραβολιάση», το Coba Cafe, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βραχασίου και το οβελιστήριο «Stam Stam».

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σουλαδάκη, τον Μανόλη Νεραντζάκη, τον Γιώργο Νεραντζάκη και τον Γιώργο Τζανάκη, χωρίς τη συνεργασία των οποίων οι εκδηλώσεις δεν θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί με την ίδια επιτυχία, ενώ θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας, μαζί με ένα θερμό «καλωσόρισμα», στους ταλαντούχους νέους και νέες που συμμετείχαν για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις μας.

Κλείνοντας το ευχαριστήριο αυτό «σημείωμα», θα θέλαμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στον Πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελο Γ. Παχυγιαννάκη, τον οποίο τιμούμε κι ευχαριστούμε για την παρουσία του, τον λόγο του και τα βαθύτερα νοήματα αυτών, όπως και για εκείνα που περικλείονται στην ποιητική του «Αναφορά στο Βραχάσι», που μας αφιέρωσε και κρατάμε ως «οδηγό» για τη συνέχεια.

Και πάλι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους για τη στήριξη της προσπάθειας, που κατορθώνει να «ανθίζει» σε μια περίοδο κρίσης, φανερώνοντας πως η «συστράτευση» στην υπεράσπιση του πολιτισμού και των αξιών μπορεί, και καταφέρνει να επαναπροσδιορίσει τον ρου των πραγμάτων και την πορεία μας…

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos