Λεύκωμα ΠοταμιέςΜε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου η παρουσίαση του λευκώματος «Ποταμιές, Εικόνες και Αναμνήσεις» της φωτογράφου και σχεδάστριας θεατρικού φωτισμού κα. Μαρίας Μ. Δερμιτζάκη. Το λεύκωμα αποτελεί μία συνέκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποταμιών, του  Δήμου Χερσονήσου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου.
Στην παρουσίαση του βιβλίου ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποταμιών κ. Κώστας Φουντάκης σημείωσε πως το λεύκωμα «είναι το αποτέλεσμα που καταβάλει ο Σύλλογος να αποτυπώσει σημαντικά γεγονότα της ζωής του χωριού μς. Όπως θα δείτε, χωρίζεται σε τρεις ενότητες: εικόνες στο χρόνο, αναμνήσεις και τα χρώματα του σήμερα.
 
Πιο αναλυτικά οι φωτογραφίες αποτυπώνουν οπτικά τους παππούδες μας, τους κοντινούς προγόνους μας, τα μέλη δηλαδή μια ομάδας στην οποία ανήκουμε και εμείς, των οποίων όμως η ζωή όπως θα διαπιστώσετε, φαίνεται συχνά πολύ διαφορετική από τη δική μας.
 
Αυτές οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος του λευκώματος «εικόνες στο χρόνο» αποτυπώνουν μορφές που μας υπενθυμίζουν ότι η προσωπική μας ιστορία συνδέεται με την ιστορία των άλλων».
 
Το βιβλίο παραθέτει κείμενα, αφηγήσεις και αναμνήσεις των παππούδων που ζωντανεύουν μια ολόκληρη εποχή και δίνουν το χρώμα της λαογραφικής παράδοσης ολόκληρης της περιοχής. Μεγάλο μέρος του υλικού του βιβλίου οφείλεται στην άμεση ανταπόκριση των ίδιων κατοίκων όπου χωρίς κανένα δισταγμό έσπευσαν να βοηθήσουν τον Πολιτιστικό Σύλλογο.
 
Τέλος ο κ. Κώστας Φουντάκης ευχαρίστησε τους χορηγούς του εγχειρήματος καταγραφής της ιστορικής, λαογραφικής και πολιτιστικής ιστορίας των Ποταμιών, όπως ο δήμος Χερσονήσου και ο δήμαρχος κ. Σπύρος Δανέλλης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και το νομάρχη κ. Δημήτρη Σαρρή καθώς και την ίδια τη Μαρία Δερμιτζάκη για την εξαιρετική δουλειά με το βιβλίο και τους ανθρώπους.
 
Η συγγραφέας
 
Η Μαρία Δερμιτζάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1973. Σπούδασε την τέχνη της φωτογραφίας στην Αθήνα, στις σχολές E.S.P. και Leica Academy και συνέχισε μεταπτυχιακές σποδές στον Σχεδιασμό Θεατρικού Φωτισμού στο Λονδίνο στο Central School of speech and Drama. Σήμερα εργάζεται ως φωτογράφος, καθηγήτρια φωτογραφίας και σχεδιάστρια θεατρικού φωτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos