από τη παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Αλιβιζάτου στο Ηράκλειο
από τη παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Αλιβιζάτου στο Ηράκλειο

Το βιβλίο του «Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι» παρουσίασε στο Ηράκλειο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου  και δικηγόρος κ. Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, την Παρασκευή 13 Μαΐου, με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη  Λαμπρινό να τον καλωσορίζει και να προλογίζει την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα  εκδήλωση.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Εμπορικού Επιμελητηρίου και ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του τόνισε:

«Η παρουσία του Νίκου Αλιβιζάτου, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, τιμά ιδιαίτερα την πόλη του Ηρακλείου, καθώς ο ίδιος, με την πολυδιάστατη δράση του στην δημόσια ζωή της χώρας, στο εκπαιδευτικό, ευρύτερα πολιτικό, νομικό και συγγραφικό πεδίο, αποτελεί παράδειγμα ευθυκρισίας, σύνεσης, διαλλακτικότητας, και δημοκρατικής συνειδήσεως.

Η αφορμή για τη συνάντησή μας  δίδεται χάρη στην έκδοση του Νίκου Αλιβιζάτου: «Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι».  Στην πρόσφατη αυτή συγκεντρωτική έκδοση 48 κειμένων του, (τα οποία εκτείνονται σε ένα διάστημα, μεγαλύτερο των 35 ετών, με απαρχή τα τέλη της δεκαετίας του 1970), καταθέτει μια διεισδυτική αποτίμηση των θεσμών του νεοελληνικού κράτους.  Στην κορυφή ενός «τριγώνου», όπως χαρακτηριστικά σχηματοποιεί ο ίδιος τη θεματική του σύνθεση, βρίσκεται η εξουσία, και στις δύο άλλες γωνίες του: οι πολιτικοί και οι διανοούμενοι. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από πρόσωπα που ανέπτυξαν μιαν ιδιαίτερη σχέση με το Σύνταγμα, το δίκαιο και τους θεσμούς, ο συγγραφέας ξαναδιαβάζει την Ιστορία της χώρας μας, από τα χρόνια του Ιωάννη Καποδίστρια μέχρι σήμερα.

Με πνεύμα δικαιοσύνης και νηφαλιότητας, αναζητεί τις βασικές ιδέες, τα κίνητρα της δράσεως, τις δυνατές και τις αδύναμες στιγμές των προσωπικοτήτων που παρουσιάζει,  κατά την αναμέτρησή τους με κρίσιμες περιστάσεις. Με την μακρά πείρα και την επάρκεια που διαθέτει, μπορεί να κατανοήσει αντικειμενικά τον ρόλο της προσωπικότητας μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι, στο ευμετάβλητο κοινωνικό τοπίο.  Είναι αξιοσημείωτο αυτής της κριτικής ματιάς του Αλιβιζάτου, το απόσπασμα του Καρλ Πόππερ που χρησιμοποιεί ως επιγραφή του βιβλίου του: «Πώς πρέπει να καταστρώσουμε τους πολιτικούς θεσμούς, έτσι ώστε κακοί ή ανίκανοι ηγέτες να μην μπορούν να προκαλέσουν υπέρμετρη βλάβη; »

Η εξέταση της αστικής, φιλελεύθερης και κομμουνιστικής πολιτικής παράδοσης, η σχέση των διανοουμένων με την πολιτική, οι απόπειρες θεμελίωσης δομών δυτικού τύπου στη χώρα μας, ο εκσυγχρονισμός και η αντιμετώπιση της διαφθοράς του κράτους, το κομματικό σύστημα, ο υγιής κοινοβουλευτισμός, οι οικονομικές δομές και πρακτικές, η απαιτούμενη διάκριση των εξουσιών (η κάθε μία να ελέγχει και να αποτρέπει την κατάχρηση της άλλης), η αίσθηση των διεθνών συνθηκών και συσχετισμών από τις πολιτικές προσωπικότητες, είναι μόνον ορισμένες πτυχές από εκείνες που εξετάζει ο Αλιβιζάτος στο βιβλίο του.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, μια προσωπικότητα με ευρωπαϊκή πολιτική σκέψη, πίστη στην δυνατότητα λειτουργίας των θεσμών προς όφελος του γενικού συμφέροντος, με αποστροφή προς την δημαγωγία, ανιχνεύει καίρια τα κομβικά ζητήματα της πορείας του Ελληνισμού. Με τη εξαιρετική αυτή έκδοση, που σήμερα παρουσιάζεται, προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ένα πολύτιμο ιστορικό, κοινωνικό, και νομικό ορίζοντα πολιτικής θεωρίας και πρακτικής. Συμβάλλοντας ουσιαστικά στην συγκρότηση της ατομικής και συλλογικής συνείδησης της κρίσιμης εποχής μας».

Ο κ. Αλιβιζάτος με τη σειρά του,  ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ηρακλείου, για τον οποίο θυμήθηκε χαριτολογώντας: «Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια με τον κ. Λαμπρινό,  από την εποχή που ήταν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Αλλά φοβόμουν ότι δεν με αγαπάει πια, διότι όταν  έδινε τον μεγάλο αγώνα του για να έρθει το Εφετείο Κρήτης στο Ηράκλειο, του είχα πει ότι δεν συμφωνώ απολύτως και ότι δεν γίνεται να έχει κάθε πόλη ένα εφετείο! Μην με παρεξηγήσετε, εκείνη ήταν μια κρίση από μακριά. Τότε βέβαια, ο κ. Λαμπρινός είχε γίνει πυρ και μανία! Τώρα όμως, ο κ. Δήμαρχος έδειξε την γενναιοδωρία του όταν αποδέχτηκε αμέσως την πρόταση που του έκανα να μιλήσει για το βιβλίο μου».

Για το βιβλίο του κ. Αλιβιζάτου μίλησαν επίσης ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξης Καλοκαιρινός και ο καθηγητής Συνταγματικού  Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Σωτηρέλης.

Ακολούθησε μια ανοιχτή και ζωντανή συζήτηση όπου ο κ. Αλιβιζάτος κλήθηκε να απαντήσει  στις ερωτήσεις του κοινού και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι σύμφωνα με το δικό του κριτήριο: «Όσο μεγαλύτερη ανοχή έχει ένας πολιτικός στους θεσμούς που τον αμφισβητούν, τόσο μεγαλύτερος πολιτικός είναι».

Στην παρουσίαση παρευρέθησαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μαρία Καναβάκη, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Κώστας Βαρδαβάς, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Μαρίνος Πατακός, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Νίκος Αγγελάκης, ο Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου κ. Μανώλης Περαντωνάκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρης Ροζάκης και η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos