εικόνα της μονής Τοπλού
εικόνα της μονής Τοπλού

Εν Ηρακλείω, τη 15η Αυγούστου 2015

Προς Τους Αιδεσιμωτάτους Κληρικούς, τους Οσιωτάτους Μοναχούς και τον ευσεβή Λαό της Εκκλησίας Κρήτης

Αγαπητοί αδελφοί,

Η Ιερά Επαρχιακή Συνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, απευθύνεται σήμερα, κατά τη μεγάλη Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, την οποία οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας ονομάζουν «Πάσχα του καλοκαιριού», προς όλους εσάς, τα πιστά παιδιά της Εκκλησίας και εκφράζει την αγάπη και τις εόρτιες επιστηρικτικές ευχές Της.

Η Αγία μας Εκκλησία με θεσπέσιους εξόδιους ύμνους μεγαλύνει τη Μητέρα του Θεού και την παρακαλεί αδιάλειπτα, με βαθύτατο σεβασμό, να μην παύσει ποτέ, με τις ανύστακτες πρεσβείες Της, να δέεται προς τον Κύριο για τη σωτηρία ολόκληρου του κόσμου.

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προβάλλει κάθε χρόνο, ως «ημέρα ευφρόσυνος» και αιτία χαράς και όχι ως ημέρα λύπης η πένθους. Η Θεομητορική σκέπη και η ακαταμάχητη προστασία της Μητέρας του Κυρίου, αποτελεί την πυξίδα της πνευματικής και της ιστορικής πορείας του Γένους μας, προσκαλεί δε όλους εμάς να ακούσομε μυστηριακά, δηλαδή εκκλησιαστικά, τη Μητρική φωνή Της και να γευθούμε εσωτερικά τον γλυκασμό και τη θαλπωρή της ανυπόκριτης στοργής Της, πάντοτε και ιδιαίτερα στους δύσκολους και ποικίλως απαράκλητους καιρούς μας.

Ιερά Μονή Φανερωμένης
Ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης, Ιεράπετρα

Μέσα στο χαρμόσυνο πνεύμα της μεγάλης αυτής ημέρας, η Τοπική Εκκλησία απευθύνεται σε όλους εσάς, τα ευλογημένα παιδιά Της, και σας προτρέπει να μένετε αταλάντευτα προσανατολισμένοι, με υγιές και ανόθευτο Εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα, σε όσα παραγγέλλει η Αγία μας Εκκλησία. Να μη δελεάζεσθε από τις οποιεσδήποτε «πνευματικές σειρήνες της εποχής», και να αποφεύγετε να παρασύρεσθε από τις κενοφωνίες των καιρών μας.

Η Εκκλησία είναι «στύλος και εδραίωμα της αληθείας» (Α’ Τιμ. 3,15), με κανονικό αίσθημα ευθύνης και άδολη ευαισθησία και ο μόνος ρυθμιστής για τα αναφυόμενα εκάστοτε προβλήματα. Είναι Εκείνη, η οποία επαγρυπνεί και μας κατευθύνει με πιστότητα «επί τω ονόματι του Ιησού» (Πραξ. 4,18·5,28). Είναι ο αψευδής Κανόνας της Πίστεως και ο θεματοφύλακας της αυθεντικής Αποστολικής Παρακαταθήκης.

Δυστυχώς, πολλοί συνάνθρωποί μας, ακόμη και από τον εκκλησιαστικό χώρο, παρωθούν στον πειρασμό της εκμετάλλευσης των κατά καιρούς αναφυομένων δοκιμασιών, όπως για παράδειγμα αυτών που βιώνει σήμερα η Πατρίδα μας. Οι άνθρωποι αυτοί ανεύθυνα κινδυνολογούν, παραπληροφορούν τους ανθρώπους για διάφορα πνευματικά και εκκλησιαστικά θέματα, παρερμηνεύουν επικίνδυνα η ερμηνεύουν επιλεκτικά λόγους συγχρόνων Αγίων Πατέρων και άλλων εκκλησιαστικών προσώπων, εξαγγέλλουν ψευδοπροφητείες και «αποκαλύψεις» για επικείμενα γεγονότα, καλλιεργούν κλίμα πνευματικής τρομοκρατίας, διχασμού, εκφοβισμού και απογοητεύσεως, «πλανώντες και πλανώμενοι» (Β’ Τιμ. 3,13), περιφρονούντες την Εκκλησία με ανυπακοή τυφλώσεως. Με τον τρόπο αυτό επιφέρουν δυσθεράπευτους τραυματισμούς στον Αποστολοπαράδοτο Θεσμό της Εκκλησίας, το μόνο ταμείο της Χάριτος, εκτρεπόμενοι σε «προσωποληψίες» (Ιακ. 2,1), ιδιοτέλειες, φανατισμούς και ζηλωτισμούς, θέτουν δε τους εαυτούς τους υπεράνω της Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος, με ποιμαντική αγωνία και με Εκκλησιαστική διάκριση, εφιστά την προσοχή όλων στα πολλά και διάφορα διαδιδόμενα και ιδιαίτερα στο χώρο του Διαδικτύου και των άλλων Μέσων ενημέρωσης, περί πολέμων, καταστροφών και συντελείας του αιώνος τούτου και προτρέπει να προσευχόμαστε αδιατάρακτα, για τα όσα συμβαίνουν στους καιρούς μας και να μένομε ακλόνητοι και αμετακίνητοι στη σώζουσα Διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας, ενωτιζόμενοι με προσοχή το παράγγελμα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, προς τον πρώτο Επίσκοπο και Πάτρωνα της Εκκλησίας μας, Άγιο Απόστολο Τίτο: «μωράς δε ζητήσεις και γενεαλογίας και έρεις και μάχας νομικάς περιίστασο, εισί γαρ ανωφελείς και μάταιοι» (Τιτ. 3,9).

Ιερά Μονή Παναγίας Βρυωμένης
Ιερά Μονή Παναγίας Βρυωμένης

Η ζωή της Εκκλησίας, της Παναγίας και των Αγίων της Πίστεώς μας, δεν είναι ζωή περιεργαζόμενη και ασχολούμενη με ερμηνείες και διδασκαλίες αλλοτρίων, προφητείες η θαυματολογίες, αλλά είναι μέθεξη, εργασία των αρετών και αγώνας της εν Χριστώ ζωής, καταστάσεις μη διαφημιζόμενες, όπως μαρτυρούνται και καταγράφονται στο βίωμα της Εκκλησίας, στα τρία στάδια της πνευματικής ζωής, την κάθαρση, το φωτισμό και τη θέωση.

Στο πνεύμα αυτό, η Παναγία μας προσκαλεί σήμερα να παραμείνομε στην Εκκλησία, τη σώζουσα Κιβωτό των ανθρώπων, η οποία, ως ιερά παρακαταθήκη, μας εκληροδότησαν οι Προφήτες, οι Απόστολοι, οι Άγιοι και οι φιλογενείς Πρόγονοί μας, με τη λογική και την εν πνεύματι ανεπιτήδευτη λατρεία του Τρισάγιου Θεού.

Αγαπητοί αδελφοί μας,

Η Εκκλησία Κρήτης, εύχεται εγκάρδια, να έχετε όλοι, πλούσια τη Θεομητορική προστασία και τον διαρκή φωτισμό του Θεού, στα πρόσωπα, τις οικογένειες, τα έργα και τους καθημερινούς αγώνες της ζωής σας, μακρυά από τις υπερβολές, την ανεκκλησίαστη ζωή και τους «βεβήλους και γραώδεις μύθους» (Α’ Τιμ. 4,7), με ξεκάθαρη Ορθόδοξη πορεία.

Με πατρικές ευχές και εν Κυρίω αγάπη

† Ο Κρήτης Ειρηναίος, Πρόεδρος

† Ο Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος

† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

† Ο Κυδωνίας και Απoκoρώνoυ Δαμασκηνός

† Ο Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος

† Ο Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος

† Ο Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος

† Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos